Hopp til innhold

– Dyre skoleball i strid med gratisprinsippet

– Skoler bør ikke arrangere turer, reiser eller skoleball som forutsetter at elever må legge ned veldig mye penger for å være med. Det strider mot gratisprinsippet i norsk skole, mener Anders Tyvand (KrF) i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen.

Anders Tyvand

– STORT KJØPEPRESS: – Dagens ungdom opplever et stort kjøpepress og føler de må leve opp til forventninger om å lykkes med sitt sosiale liv, sier Anders Tyvand (KrF) i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen.

Foto: Hans Christian Eide / NRK

Diskusjonen om rådyre skoleball ruller videre. Etter at en ungdomsskolerektor i Bærum valgte å avlyse neste års skoleball, har ikke reaksjonene uteblitt.

Nå kommer det også politiske reaksjoner på at skoleballene har utviklet seg til rene pengegaloppen. Ikke alle har råd til kostbare antrekk, limousin, glitter og stas.

– Kan påvirke elevenes selvbilde

– Dagens ungdom opplever et stort kjøpepress og føler de må leve opp til forventninger om å lykkes med sitt sosiale liv. Vi ønsker ikke at skolene skal forsterke den trenden. Et slikt press kan påvirke elevenes selvbilde og den sosiale dynamikken i et klassemiljø, advarer Anders Tyvand.

Hvis presset på elevene blir så stort at elever gruer seg til å gå på ball, er det klokt å avlyse

Anders Tyvand (KrF) i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget

– Hvis presset på elevene blir så stort at elever gruer seg til å gå på ball fordi de er redde for ikke å være fine nok og innfri forventningene, er det klokt å avlyse, mener Tyvand.

– Skoleball skal være en gladsak

2. nestleder i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, Anne Tingelstad Wøien (Sp), oppfordrer alle kommuner til å ta diskusjonen om skoleball nå.

Anne Tingelstad Wøien

2. nestleder i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, Anne Tingelstad Wøien (Sp)

Foto: Svein Erik Dahl

– Et skoleball skal være en gladsak der elevene morer seg og lærer litt om skikk og bruk. Det bør være innholdet, ikke antrekket som skulle hatt fokus, mener Tingelstad Wøien, som er i tvil om skoleball bryter med gratisprinsippet.

– Hvis det er skolen som bestemmer kåring som fineste antrekk, så grenser det til det, påpeker hun.

– Bryter ikke med gratisprinsipp

Statssekretær Birgitte Jordahl i Kunnskapsdepartementet sier det ikke er aktuelt med et felles, nasjonalt regelverk nå.

Å arrangere skoleball bryter ikke med gratisprinsippet fordi det ikke er del av opplæringen

Statssekretær Birgitte Jordahl i Kunnskapsdepartementet
Birgitte Jordahl, statssekretær i kunnskapsdepartementet

Statssekretær Birgitte Jordahl i Kunnskapsdepartementet

Foto: Kunnskapsdepartementet

– Å arrangere skoleball bryter ikke med gratisprinsippet i skolen fordi det ikke er en del av opplæringen. At noen velger å bruke mye private midler til å forberede seg til et skoleball, er ikke offentlige myndigheters ansvar, sier Birgitte Jordahl.

Barneombudet mener at den enkelte skole må håndtere skoleball i samarbeid med elevråd og FAU. Utdanningsdirektoratet har ingen regelverk for dette.

– Ønsker ikke nasjonale regler

Hverken kommunikasjonssjef i SV, Siri Gjørtz, første nestleder i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, Iselin Nybø (V) eller komité-medlem Norunn Tveiten Benestad (H) ser behov for nasjonale regler for pengebruk og kjolekjøp i forbindelse med skoleball.

Sosiale forskjeller blant elevene finnes allerede og vil være noe elevene vil møte i fremtiden

Lill Harriet Sandaune (Frp) i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen
Lill Harriet Sandaune

Medlem av Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, Lill Harriet Sandaune (Frp)

– Sosiale forskjeller blant elevene finnes allerede og vil være noe elevene møter i mange sammenhenger i fremtiden. Det må heller sees på som en mulighet til å ta tak i problemer knyttet til sosiale ulikheter, utseende- og kroppspress, enn å forby noe og håpe at problemet går over, sier komité-medlem Lill Harriet Sandaune (Frp).

AKTUELT NÅ