Færre vil bli kokk, næringen er bekymret

Færre unge vil bli kokk, og nå er NHO bekymret for at det til slutt skal ramme matindustrien og reiselivsnæringen i Norge.

Kokk kutter urter

Søkertallet til restaurant- og matfag på videregående skole går ned.

Foto: Inger Kristine Lee

– Det er et stressende yrke, men det er et veldig artig yrke. Det sier Christian Honstad som er kokk på Det Norske Junior Kokkelandslaget.

– Får testet stressterskelen

Honstad er kokk på Det Norske Junior Kokkelandslaget

Christian Honstad er kokk på Det Norske Junior Kokkelandslaget.

Han og resten av landslaget lager middag til 130 personer, og Honstad er opptatt med å tilberede fritert pastinakk som skal brukes til forretten.

– Ingen dager er like, sier Honstad, som lærer nye ting hver eneste dag. Han legger til at de som velger kokkeyrket, får testet stressterskelen sin. Han sier det er morsomt å lage mat til gjester og ekstra morsomt å få gode tilbakemeldinger.

Gir TV en del av skylden

– Det kan hende at kokkeyrket har blitt fremstilt litt dårlig i enkelte TV-programmer, der det har vært mye kjefting. Honstad mener det kan ha hatt litt å si for rekrutteringen. Han understreker at virkeligheten er en helt annen.

– Når du kommer inn i bransjen, så er det ikke sånn. Han sier at det er ofte stemmene heves på kjøkkenet, men at årsaken er at ting skal gå fort. Honstad har selv opplevd både å få og gi kjeft.

– Du legger det fra deg med en gang, og så er det glemt.

Runa Kvendseth

- Man får ikke lenger slengt en gryte etter seg på kjøkkenet. Det sier Runa Kvendseth på Det Norske Junior Kokkelandslaget.

Runa Kvendseth er også med på landslaget for de unge kokkene, og bekrefter at det kan gå en kule varmt på kjøkkenet, men understreker at det i Norge ikke er sånn at man får en gryte slengt etter seg. – Det er et veldig fint yrke, sier hun.

Stor nedgang i antallet søkere

– Problemet er å gjøre ungdommen kjent med hvilke muligheter de har. Det sier spesialrådgiver Espen Lynghaug i NHO Mat og drikke.

Søkertallet til restaurant- og matfag på videregående skole, har gått ned fra rundt 4750 i 2016 til rundt 4250 i år. Det er en nedgang på 500 søkere.

Les også : – Prekært: Mangler 850 kokker

Nå er NHO bekymret for utviklingen. Lynghaug frykter det i fremtiden blir for lite arbeidskraft i matindustrien og i reiselivsnæringen. – Dette er vekstnæringer i Norge, så vi trenger flere fagarbeidere.

Han sier litt av problemet er at de unge vet lite om fagene fra skolen og at de har prøvd seg så lite i praksis, og at det nå er viktig å få tak i de unge og fortelle dem mer om dette.

Derfor ble det mandag arrangert en konferanse der målet er å øke rekrutteringen til fagene.

Les også: Etterlyser flere norske kokker for å lokke turistene

Trenger ildsjeler

Ole Petter Nyhaug

Ole Petter Nyhaug er medeier i analyse- og rådgivningsselskapet Opinion.

Ole Petter Nyhaug i analyse- og rådgivningsselskapet Opinion, har undersøkt hva som skal til for å få flere unge til å velge matfag.

– Det som viser seg å fungere, er så enkelt, og så komplisert som at det er enkeltpersoner eller ildsjeler som tar tak i de unge og følger dem opp på individnivå.

SISTE NYTT

Siste meldinger