– DSB informerte oss ikke godt nok

Alle skolene i Oslo måtte torsdag evakueres på grunn av eksplosjonsfare i brannslukningsapparatene. Undervisningsbygg legger skylden på DSB for dårlig varsling.

Video –DSB informerte oss ikke godt nok

Administrerende direktør i Undervisningsbygg Rigmor Hansen er ikke imponert over måten DSB informerer på.

Administrerende direktør i Undervisningsbygg Rigmor Hansen sier at Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) la ut informasjon om feil på brannslukkingsapparater på sine nettsider 24. august i år.

– Vårt servicefirma fikk denne informasjonen senere og informerte oss først i går, sier Hansen til NRK.

Da Undervisningsbygg ble klar over feilen ved apparatene, tok de ingen sjanser.

– Sannsynligheten for at det skal skje noe med et slikt apparat er liten. Men det er veldig mange elever i våre skoler, derfor valgte vi å sende dem hjem som en føre-var-aksjon. Vi har alltid sikkerheten til elvene i høysetet, sier direktøren.

Hun er ikke imponert over måten DSB har varslet om de farlige apparatene på.

– Hvis det er slik at varslingen kun har vært på DSBs nettsider, så ønsker vi oss et sterkere varsel enn det, sier Hansen til NRK.

– De bør lese nettsidene våre

Sjefingeniør Knut Erik Burud i DSB opplyser til NRK at DSB verken har sendt brev eller ringt for å varsle om de eksplosjonsfarlige apparatene.

– Sånn har det alltid vært. Vi forventer at de som har ansvaret for brannsikkerhet i Undervisningsbygg sjekker våre nettsider regelmessig, sier Burud til NRK.

Vanlig skole fredag

Torsdag ettermiddag jobbet fem patruljer med å fjerne alle de farlige apparatene fra Oslo-skolene.

Utdanningsetaten i Oslo ga torsdag kveld beskjed om at alle elever skal møte til vanlig tid fredag, ifølge NTB.

På etaten nettsider legges det ut en fortløpende oppdatering av klarerte
skoler. Undervisningsbygg regner med at de eksplosjonsfarlige apparatene på alle skolene i Oslo etter planen skal være klarert i løpet av torsdag kveld og natt til fredag. Kl. 20 var 127 Oslo-skoler klarert.

Deler av skoler kan imidlertid være stengt i påvente av at noen apparater fjernes og erstattes i løpet av torsdag og fredag.

8.360 apparater i Norge

Et CO2 brannslukningsapparat av den typen som førte til stenging av flere Oslo-skoler torsdag.

Et CO2 brannslukningsapparat av den typen som førte til stenging av flere Oslo-skoler torsdag.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Det er solgt vel 94.000 slike apparater i Europa, hvorav omtrent 8360 i Norge siden 2006, ifølge direktoratet.

Feilen består i at apparatenes ventiler kan utvikle sprekker ved korrosjon og belastning, som igjen kan føre til at ventilene svikter eller løsner.

Ventilen kan i verste fall løsne og skytes ut under stort trykk og hastighet, og under uheldige omstendigheter føre til skade på personer som måtte befinne seg i nærheten.

I Europa er registrert fem tilfeller der ventilen har blitt skutt ut. DSB opplyser at en av de kjente ulykkene har skjedd i Norge, for øvrig uten personskader.

Importøren av apparatene mener på sin side at Oslo-skolene har overreagert.

– Vi vurderte ikke situasjonen som akutt. Evakueringen var ikke nødvendig, det var en overreaksjon, sier administrerende direktør Lars Eliassen i Tyco Fireprotection Products til NRK.

– En riktig avgjørelse

Skolene i Oslo håndterte avviklingen av skoledagen på ulike måter. Ved enkelte skoler ble foreldrene bedt om å hente barna umiddelbart, mens andre tok en utedag på sparket i det fine været.

William Dennett og sønnen Oscar på Marienlyst Skole

William Dennett og sønnen Oscar på Marienlyst skole.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

På Marienlyst skole i Oslo fikk noen foreldre seg en støkk:

– Kona ringte og sa vi måtte hente sønnen vår på skolen på grunn av eksplosjonsfare. Jeg ble redd da jeg fryktet skolen kunne eksplodere. Men jeg ble beroliget da jeg hørte hva det gjaldt, sa William Dennett, far til Oscar på Marienlyst skole.

FAU-leder på skolen Henrik Lerche har ikke fått mange tilbakemeldinger fra bekymrede foreldre, og mener det langt på vei var en god avgjørelse å stenge skolen i dag.

– Hvis det er noe som er farlig, så er det best å gjøre noe med det med en gang, sier han til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger