Hopp til innhold

– Driver politisk spill i Støre-saken

Beskyldningene hagler mellom medlemmene i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite og begge sider mener motstanderen driver politisk spill rundt Støre-saken.

Anders Anundsen Martin Kolberg

Anders Anundsen (Frp) og Martin Kolberg (Ap) mener begge den andre driver politisk spill rundt Støre-saken.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Anders Anundsen (Frp)

Anders Anundsen (Frp)

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK
Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre

Foto: Roald, Berit / Scanpix
Martin Kolberg (Ap)

Martin Kolberg (Ap)

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX
Felix H. Tschudi

Felix H. Tschudi

En enstemmig Kontroll- og konstitusjonskomite på Stortinget mener det er viktig og riktig å sette i gang granskingen av utenriksminister Jonas Gahr Støre og UDs tildeling av midler til til opprettelsen av Senter for nordområdelogistikk så fort som mulig.

Les også: Støre må møte i kontrollkomiteen
Les også: – UD sa ja til Tschudi før søknaden kom
Les også: Skandalesenter i Kirkenes snart tom for penger

Der stopper idyllen.

Under overflaten hagler nemlig beskyldningene om at saken brukes i et politisk spill fra begge sider.

Du driver spill ... nei du ... nei du ...

Komitemedlem Martin Kolberg (Ap) sier Arbeiderpartiet har foreslått at Støre-saken behandles som egen sak og ikke som en del av Stortingets generelle gransking av regjeringens tildelinger av én grunn:

– Det er viktig fordi vi nå ser at det drives et politisk spill rundt dette. Det svekker kontroll- og konstitusjonskomiteens autoritet.

Kolberg har nemlig sett seg grundig lei av det han mener er en forhåndsprosedering i saken fra komiteens leder og sakens ordfører Anders Anundsen fra Frp.

– Han trekker grunnleggende konklusjoner før saken i det hele tatt har blitt behandlet i komiteen, sier Kolberg.

Les også: – Burde kanskje sagt venn med en gang
Les også: – UD-tildeling kan ha gitt Tschudi økonomisk fordel
Les også: - Dette skadar forklaringa til Støre

Han peker på at Anundsen etter hans mening har sagt at det er hevet over enhver tvil at selskapene til Støres venn Felix Tschudi stod bak forslaget om etablering av Senter for nordområdelogistikk, ikke Rederiforbundet slik Støre har hevdet.

– Han trekker statsrådens informasjon til Stortinget i tvil, og det er det nødvendig å få ryddet opp i på en effektiv, saklig og skikkelig måte, sier Kolberg.

De påstandene får komiteleder Anundsen til mer enn å trekke på smilebåndet.

– Er det noen som lager politisk spill rundt dette, så er det jo Kolberg. Det hører en på den retorikken han bruker, og jeg synes det er veldig synd fordi det ødelegger en del av den viktige kontrolljobben komiteen skal gjøre, sier Anundsen.

Han mener også dette er ødeleggende for klimaet i komiteen.

– Hardere enn i Lysbakken-saken

Anundsen sier videre at han stusser over hvor høyt på banen Kolberg og Arbeiderpartiet går i Støre-saken. Han irriterer seg over Kolbergs beskyldninger om at han forhåndsprossederer saken i mediene.

Video 6f5dccdc-4f13-4cd3-8a10-a96fe6a658af.jpg

Anders Anundsen og Martin Kolberg er enige om én ting; Støre-saken skal opp i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomitee så snart som mulig.

– Jeg synes Kolberg skyter særdeles langt over mål. Han burde forholde seg til det som er faktisk er sagt, og ikke oppkonstruere egne ideer om det. Jeg synes det er synd at Arbeiderpartiet forsøker å ta oppmerksomhet fra saken på denne måten, sier Anundsen.

Han peker på at kritikken fra det største regjeringspartiet har vært mye hardere i Støre-saken enn under saken som førte til at Audun Lysbakken måtte fratre som statsråd i en lignende sak.

– Jeg hører at retorikken nå er veldig skarp, og mye skarpere enn i Lysbakken-saken, til tross for at det jeg har sagt har vært veldig likt i de to sakene, sier Anundsen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger