NRK Meny
Normal

– Drapsetterforskningen tar aldri slutt

Etterforskere fra Scotland Yard forsikrer at de ikke vil gi seg før Farouk Abdulhak, som er mistenkt for drapet på Martine Vik Magnussen stilles for retten i England.

Andrew Partridge, Odd Petter Magnussen, Sarah Gillett, Kjell Magne Bondevik

Etterforskningsleder Andrew Partridge sammen med Odd Petter Magnussen, ambassadør Sarah Gillett og Kjell Magne Bondevik etter møtet.

Foto: Olav Døvik / NRK

Etterforskerne har onsdag vært i møter med Odd Petter Magnussen, Kjell Magne Bondevik og ambassadør Sarah Gillett på den britiske ambassaden i Oslo.

– Vi har jobbet med saken i sju år, og følte at det nå var viktig å forsikre om at saken fortsetter til vi har en løsning. En drapsetterforskning i Storbritannia avsluttes aldri, og vil ikke bli fullført før Abdulhak kommer til Storbritannia og stilles for retten, sier etterforskningsleder Andrew Partridge.

Milliardærsønnen oppholder seg trolig fortsatt i Jemen, da landet ikke har en utleveringsavtale med Storbritannia. Han er etterlyst internasjonalt.

– Vi bruker alle diplomatiske og politiske midler vi kan. Dette er en høyt profilert sak med en alvorlig forbrytelse, og det er viktig at vi forfølger den helt til slutt. Etterforskningen er komplett, og klar til å tas til retten. Vi venter bare på en tiltalt, sier Partridge.

Ian Harris fra det britiske utenriksdepartementet påpeker at Jemen ikke utleverer sine borgere til noen land i verden, noe som også står i landets grunnlov.

Minnemarkering for Martine Vik Magnussen i London i 2010

Det har vært flere minnemarkeringer for Martine Vik Magnussen, som her i London i 2010. Sju år etter hennes død har det ikke lykkes å få utlevert den eneste mistenkte i saken fra Jemen.

Foto: Westerlund, Åsa / NTB scanpix

Bondevik: Bruker kontakter

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik sier han har engasjert seg i saken av to grunner.

– Den ene er solidaritet med familien, og at dette bør bli oppklart. Det andre et prinsipielt spørsmål om at mistenkte gjerningsmenn kan unnslippe rettssak ved å flykte til et annet land uten utleveringsavtale. Det er et globalt, prinsipielt spørsmål som opptar meg, sier han.

Bondevik møtte Abdulhaks far og advokat for tre år siden, samt flere tidligere ministre. Det politiske kaoset i Jemen har gjort arbeidet vanskelig, sier han.

– Jeg har en del politiske kontakter inn i Jemen og internasjonale kontakter som vi håper kan ha innflytelse, og jeg er villig til å fortsette å bruke disse for å påvirke saken til en løsning, sier han.

Kommunikasjonssjef i UD, Frode Andersen

Kommunikasjonssjef i UD, Frode Andersen.

Foto: Olav Døvik / NRK

Det norske utenriksdepartementet deltok ikke på møtet, men møtte de britiske etterforskningslederne i forkant.

– Saken har trukket ut. Det er positivt at britene kommer hit i dag, og bekrefter at de fortsetter arbeidet med å få ham utlevert. Det betyr at den britiske straffesaken, utleveringsbegjæringen og arrestorden holdes varm, sier kommunikasjonssjef Frode Andersen til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger