– Dijon var bare et stoppested for den drapssiktede

DIJON/OSLO (NRK): Makaveli Lindén (20) hadde tenkt seg på en lang reise sørover, ifølge fransk påtalemyndighet. Onsdag ble han varetektsfengslet i Dijon.

Makaveli Lindén

Her kommer siktede ut av fengslingsmøtet.

Lindén er siktet for drapet på 24 år gamle Heikki Bjørklund Paltto i Oslo, og ble framstilt for varetektsfengsling i Dijon i Frankrike klokka 14 i dag.

Han er nå varetektsfengslet og norske myndigheter har 40 dager på seg til å begjære ham utlevert, sier assisterende statsadvokat Pascal Labonne-Collin til pressen som sto og ventet utenfor rettsbygningen.

assisterende statsadvokat Pascal Labonne-Collin i Dijon

Assisterende statsadvokat Pascal Labonne-Collin i Dijon.

Foto: Sverre Holm-Nilsen / NRK

– De norske myndighetene har fått beskjed om at de må sende utleveringsbegjæringen til Frankrike innen 40 dager. Når vi mottar den vil vi kunne jobbe for å få til en utlevering, sa Labonne-Collin.

Selve utleveringsbegjæringen er nettopp ferdigskrevet hos Oslo-politiet, og skal oversettes til fransk før den går sin gang i systemet, opplyser påtaleansvarlig Christian Hatlo i Oslo-politiet til NRK onsdag.

Har ikke spurt om siktede vil til Norge

Ifølge aktoren har ikke franske myndigheter pratet med 20-åringen om hva som skjedde på Majorstuen i Oslo.

– Det er ikke vårt område, vi er i en utleveringsprosess. Vi har bare forklart for ham at han vil bli stilt for retten i Norge, sier han.

– Vil han til Norge?

– Vi har ikke stilt ham spørsmålet, men han har ikke gitt uttrykk for noe annet. Akkurat nå er vi i en utleveringsprosess. Vi pågrep ham, vi varetektsfengslet ham fordi han ikke har en adresse i Frankrike, men vi har ikke spurt om han vil reise tilbake, sier Labonne-Collin.

Den drapssikta 20-åringen Makaveli Lindén fremstilles for varefengsling i Frankrike.

Den drapssikta 20-åringen Makaveli Lindén fremstilles for varefengsling i Frankrike.

– Virket ikke som om han hadde en plan

På spørsmål om hvorfor den drapssiktede kom til nettopp Dijon øst i Frankrike, sier statsadvokaten at det bare var et stoppested på en «lang tur».

– Det virket som om han ville dra på en lang reise. Vi tror han ville ta seg sørover. Dijon var siste stoppested for toget og han ble stoppet her, men han ville ikke nødvendigvis bli her. Det virket ikke som han hadde en plan. Men han har vært stille og sagt lite, sier Labonne-Collin.

Ifølge den franske aktoren har drapssiktede også oppsøkt et sykehus i Frankrike før han ankom Dijon.

Han sier det trolig er snakk om et sykehus i kommunen Châlons-en-Champagne, hvor Lindén gikk på toget som tok ham videre til Dijon.

– Han hadde vondt i magen da vi pågrep ham og vi fikk en lege til å se på ham. Legen har gitt ham medikamenter, sier Labonne-Collin.

– Det er åpenbart en gutt som sliter med avhengighet. Men han er ikke ved dårlig helse.

Onsdag kom han like etter klokken 13.45 til rettslokalene med håndjern og i følge med fire politimenn. Lindén har på seg en blå skjorte og jeans. Han hadde også en maske for øynene.

– Når møter starter vil vi forklare ham at det er internasjonal utleveringsavtale og at vi vil sette han i varetekt. Deretter går det videre til en dommer som avgjør varetektsspørsmålet, sa til NRK før fengslingsmøtet.

Makaveli Lindén

Makaveli Lindén på vei ut av rettslokalene i Dijon.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

– Voldelig

Lindén ble pågrepet da han kom til den franske byen i går, etter å ha vært internasjonalt etterlyst. Ifølge visepolitimester Olivier Dupas ønsket ikke den siktede å samarbeide med politiet.

– Vi var 11–12 politifolk da vi pågrep ham. På politistasjonen var han voldelig og ikke samarbeidsvillig, sier Dupas til NRK.

Politimannen sier han ikke vet hvor lenge den siktede blir værende i Dijon eller om han vil motsette seg utlevering.

– Men vi følger nøye med på ham. Han er en fare for seg selv og andre, sier Dupas.

Makaveli Lindén ankommer rettslokalene i Dijon

Siktede hadde bind for øynene på vei inn i retten.

Foto: Sverre Holm-Nilsen / NRK

Kan ta måneder

Politiet jobber nå med utleveringsbegjæringen i Norge, og påtaleansvarlig Christian Hatlo i Oslo-politiet sier at det er en omfattende prosess på gang nå.

– Den må sendes via Oslo statsadvokatembete, Riksadvokaten og Justisdepartementet. Det er også avhengig av siktede. Dersom han samtykker, så vil det gå ganske raskt. Hvis han ikke gjør det, så vil det erfaringsmessig ta måneder, sier Hatlo.

Video Pressekonferanse fra Oslo politidistrikt i forbindelse med 22/7-etterforskningen

Påtaleansvarlig Christian Hatlo i Oslo-politiet sier at utleveringsprosessen kan bli forlenget hvis siktede er lite samarbeidsvillig.

Foto: Nyhetsspiller

– Fransk politi sier at han ikke er samarbeidsvillig. Hvordan tror du det vil påvirke tiden det tar for å få ham utlevert?

– All erfaring tilsier at hvis de motsetter seg, så forlenger det prosessen ganske betydelig. Det vil kunne forsinke en utlevering med lang tid, sier Hatlo.

Dersom Lindén motsetter seg utlevering, må det ankeprosesser i Frankrike til, før man kommer til en endelig bestemmelse.

– Kan det ende med at han ikke blir utlevert?

– Det skal svært mye til, slik jeg ser denne saken, sier Hatlo.

Skal reise ned for avhør

Lindén vil bli fengslet i Frankrike og ingen fra norsk politi og påtalemyndighet tar del i dette.

Etterforskningen pågår likevel fortsatt for fullt i Norge.

– Vi er interessert i et raskt avhør av ham fra norsk side, men først må utleveringsbegjæringen gå i orden. Da vil vi reise over og få avhørt ham sammen med franske myndigheter, sier Hatlo.

Politiadvokaten sier at politiet i dag jobber med å få avklart når norsk politi kan reise ned og være med på avhør av Lindén.

– Det tar nok noen dager å få avklart det, sier han.

Laster kart, vennligst vent...

Makaveli Lindén reiste til Sverige samme dag som drapet. Senere har han blant annet vært innom Belgia, før han ble pågrepet i Dijon i Frankrike.

SISTE NYTT

Siste meldinger