Hopp til innhold

– Digital vold har blitt vanskeligere å fjerne

Digital vold deles mer via apper og private nettverk enn tidligere, opplever nettjenesten Slettmeg.no. – Det gjør det langt vanskeligere å fjerne, sier lederen for tjenesten.

Facebook og Snapschat

GJENGANGERE: Digital vold spres mer og mer via apper og sosiale medier som har fått fotfeste i samfunnet, forteller Tessem i Slettmeg.no. De vanligste appene er Snapchat, Facebook, What's app og Instagram.

Foto: AFP

Hans Marius Tessem

Leder for rådgivningstjenesten Slettmeg.no, Hans Marius Tessem.

Foto: Monica Rikoll / NRK

– Nå deles spesielt bilder fra app til app. Det blir mer skjult for vedkommende som utsettes for det, og det blir også langt vanskeligere å få fjernet, sier Hans Marius Tessem, leder for Slettmeg.no.

En ny undersøkelse viser at norsk ungdom opplever digital vold som et økende problem, og at flere unge har blitt utsatt for ulike typer vold digitalt.

Slettmeg.no er en rådgivingstjeneste som hjelper de som føler seg krenket på nett til å få fjernet innholdet.

Tessem forteller at det gjerne er en større prosess å få fjernet innholdet fordi det deles på privat tjenester som Snapchat, Facebook, What's app og Instagram.

– Tidligere havnet innholdet på et nettsted hvor kanskje noen lagret innholdet. Da kunne vi kontakte nettstedet for å få det fjernet derfra. Nå som det kommer direkte til telefonen vet man at det lagres samtidig som man ikke vet hvor innholdet er spredt, sier Tessem.

– Ansvaret blir lagt på offeret

I undersøkelsen kommer det fram at bare 17 prosent av dem som har opplevd digital vold har snakket med en voksen. Tessem tror det har blitt tabubelagt fordi man i tidligere nettråd har lagt ansvaret på offeret.

– Jeg tror det kan ha en sammenheng med at det har blitt gitt råd som at man blant annet aldri skal la seg avbilde naken. Når bildet da blir spredt er det offeret som må sitte med løsningen, og da kan oppleves som et ekstra tabu når det skjer, sier Tessem.

Han opplever derfor at flere kvier seg for å politianmelde forholdene.

– I mange tilfeller er ikke sakene politianmeldt, og personene som henvender seg sier at de bare vil at sakene skal forsvinne fordi de ikke vil ha mer bråk rundt det. Anmelder man saken tror de at det følger mer bråk med.

– Betegnes som overgrepsbilder

Skulle man først oppleve digital vold oppfordrer både politiet og Slettmeg.no til å politianmelde forholdet, ta kontakt med personen som har delt innholdet og også skolen.

Tessem forteller også at man ikke er klar over at bildene betegnes som overgrepsbilder. Når tjenesten gjør de som har delt bildene videre oppmerksomme på dette blir bildene gjerne fort slettet.

– Det er mange som ikke vet at bilder av personer under 18 år regnes betegnes som seksualiserte bilder av barn. Det er også like alvorlig å dele bildene videre. Det er ingen som vil ha det på rullebladet, sier Tessem.

AKTUELT NÅ