Hopp til innhold

– Dieselforbudet kan redde liv

Det foreløpige dieselforbudet i Oslo kan redde liv, mener Astma- og allergiforbundet. Ifølge Folkehelseinstituttet dør 185 mennesker i Oslo for tidlig hvert år som følge av dårlig luft.

Noah (3) på vei hjem med astma

Noah (3) er på vei hjem fra barnehagen på Storo. I det siste har astmaen hans blitt verre, og han hoster til han kaster opp.

Foto: Inger Kristine Lee / NRK

CO₂ i atmosfæren
420.2 ppm
1,5-gradersmålet
+1.02°C
Les mer  om klima

– Han hoster veldig mye. Hver natt og kveld hoster han så mye at han våkner av det og sliter med å få sove. For noen dager siden hostet han så mye at han kastet opp, forteller pappaen til Noah (3), Emil André Erstad, som også er leder KrFU.

Fra i dag har Oslo kommune lagt ned et midlertidig kjøreforbud for dieselbiler på kommunale veier, riktig nok med mange unntak.

Noah og pappa Emil André Erstad

HÅPER PÅ BEDRING: Emil André Erstad håper dieselforbudet vil redusere luftforurensingen.

Foto: Inger Kristine Lee / NRK

– Direkte kopling

Forbudet kan redde liv, mener assisterende generalsekretær i Astma og allergiforbundet, Bo Gleditsch.

Bo Gleditsch

POSITIV: Assisterende generalsekretær i Astma- og allergiforbundet, Bo Gleditsch, mener dieselforbudet er et viktig tiltak.

Foto: Vegar Erstad / NRK

– Det er en direkte kopling mellom luftforurensing og dødeligheten, sier han, og viser til en rapport fra Folkehelseinstiuttet som viser at 185 Oslo-borgere dør for tidlig hvert år på grunn av svevestøv. Mange dør som følge av en forverring av allerede eksisterende plager.

– Slik at i ytterste konsekvens vil et dieselforbud som dette kunne redde liv ved at færre ender opp i den statistikken, sier Gleditsch.

Redusert risiko

– I slike perioder er det de følsomme som er sårbare fra før, som vil bli syke, forteller seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, Marit Låg. Hun har selv vært med å lage rapporten om luftforurensing i Oslo.

Låg mener selv kortvarige strakstiltak som et dieselforbud vil ha en positiv effekt for de sykeste.

– Selv reduksjon i korte perioder, som det er snakk om her – ett til to døgn, vil føre til redusert risiko for astmaanfall blant astmatiske barn, sier hun.

Positiv

For tre år gamle Noah er det nødvendig med ekstra pustemedisiner i perioder der luftforurensingen er høy. Men foreløpig er det ikke aktuelt for den lille familien å flytte ut av byen.

– Vi studerer og jobber her, så da blir det litt vanskelig å flytte ut av Oslo, sier Erstad.

Enn så lenge håper han at dieselforbudet gjør Oslo-lufta bedre for sønnen.

– Jeg er ikke sikker på om det er det eneste som virker, men jeg er veldig positiv til de tiltakene som kan få ned forurensingen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger