– Dette viser en ny form for terrorisme

PST sitter på informasjon om at ekstremistene som truet Norge i sommer planla å drepe en tilfeldig familie i deres hjem, sier kilder til NRK. – Virkemidlene vi ser nå er nye, sier forfatter og journalist Kjetil Stormark.

Politi på gladmat

TERRORALARM: Politiet slo i juli terroralarm i Norge. Nå forteller sentrale kilder til NRK at myndighetene fryktet at terrorister skulle ta seg inn i privathjem og drepe en tilfeldig familie.

Foto: Ole Andreas Bø

Torsdag 24. juli varslet regjeringen at Norge sto overfor en terrortrussel. Bevæpnet politi patruljerte gater og steder der mange folk var samlet, men Politiets sikkerhetstjeneste (PST) var lite konkret på hva trusselen gikk ut på.

Nå sier flere kilder til NRK at myndighetene fryktet, basert på informasjon, at ekstremister planla å ta seg inn i huset til en tilfeldig familie og drepe dem.

– Viser en ny form for terrorisme

Kjetil Stormark

Forfatter og journalist Kjetil Stormark Mener terrortruslene mot Norge i sommer viser en ny form for ekstremisme.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Disse truslene mot Norge i sommer viser en ny form for terrorisme, mener forfatter og journalist Kjetil Stormark.

– Dette er neste generasjon virkemidler vi ser omrisset av fra terroristenes verden. Dette er nyskaping i utvikling av virkemidler for terroristene. De leter etter nye metoder for å gjennomføre angrep som kan skape maksimal frykt og som gir dem mulighet til å selv slippe unna, sier Stormark til NRK.

– Det å angripe private hjem er spesialdesignet for å kunne få mest mulig effekt med lavest mulig innsats. Virkemidlene er nye, sier han.

Frykter «ensomme ulver»

Lars Akerhaug

Journalist og forfatter Lars Akerhaug sier PST frykter ensomme ulver.

Foto: Sturlason

Journalist og forfatter Lars Akerhaug, som har gitt ut boken «Norsk Jihad», sier PST har fryktet et lavskala terrorangrep i Norge, der en eller få personer går til angrep på mennesker.

– Dette er noe vi har sett eksempler på, særlig i England da en britisk soldat ble drept på åpen gate i London, sier Akerhaug.

I Woolwich i London i 2013 ble soldaten Lee Rigby ved Royal Regiment of Fusiliers drept med kjøttkniv utenfor militærleiren der han var stasjonert. Det var to briter med nigeriansk bakgrunn som gikk til angrep på ham. De to mennene har gitt uttrykk for klare militante islamistiske holdinger.

– Det er nok en reell frykt i PST for denne typen angrep, sier Akerhaug.

Uforutsigbare angrep – vanskelig å stanse

– Dette er en type angrep som er veldig uforutsigbare og vanskelige å stanse. Al Qaida i Jemen har propagandert i lengre tid for at personer også i vesten skal gjennomføre denne typen angrep alene, uten å samordne sine aksjoner med andre, sier Akerhaug.

Stormark sier at selv om slike angrep ikke rammer som i et storskala terrorangrep som 11. september, så skaper det frykt og krever mindre planlegging.

– Det blir så tilfeldig hvem som rammes, og det er mye vanskeligere å stanse. Det kan være sannsynlig at terrorister som reiser fra Syria eller Irak har planer om å gjennomføre slike angrep i Europa. Det kreves mindre planlegging enn å skaffe seg deler og sette sammen en bombe, eller gjennomføre et selvmordsangrep, sier han.

– Flere terrorgrupper benytter seg av metoden

Også terrorforsker Magnus Ranstorp trekker fram knivangrepet mot soldaten Lee Rugby. Han sier både IS og Al Qaida benytter seg av denne metoden.

– Man har gitt direktiver om å utføre enten skuddangrep eller angrep på enkeltpersoner med kniv. Det kan være soldater, men også helt tilfeldige sivile, sier Ranstorp.

Terrorekspert Magnus Ranstorp

Terrorekspert Magnus Ranstorp.

Foto: Victor Lundberg / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Terrorforskeren sier han ikke er overrasket over at metoden er blant scenariene PST frykter kan bli brukt.

– Vi har sett dette mønsteret tidligere, blant annet den siste planen som skal ha blitt avverget i Australia. Der var det et liknende scenario, der individer med kniv skulle angripe tilfeldige i Sydney eller Brisbane. Og vi har sett andre attentater som likner det som rapporteres om fra Norge.

Terroralarm i sommer

I sommer gikk norske myndigheter bredt ut og varslet om en mulig terroraksjon i Norge. Bevæpnet politi patruljerte gater og steder der mange folk var samlet.

Bakgrunnen for trusselen skal ha vært at flere personer med tilknytning til IS skal ha vært på vei mot Norge.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har ikke villet si konkret hva man fryktet kunne skje, men VG har skrevet at PST satt på opplysninger om at de antatte IS-terroristene som var på vei til Norge skulle drepe sivile ved bruk av kniver.

Sjef for etterretningstjenesten i Norge, Kjell Grandhagen, uttalte til NRK i slutten av august at framveksten av IS er noe av grunnen til at Norge må forberede seg på at det kan oppstå flere trusselsituasjoner fremover.

SISTE NYTT

Siste meldinger