Hopp til innhold

– Dette styrker Breiviks sak

Sivilombudsmannens rapport om soningsforholdene ved Skien fengsel styrker Anders Behring Breiviks søksmål mot staten, sier advokat Øystein Storrvik.

Øystein Storrvik

Øystein Storrvik tok over som Anders Behring Breiviks advokat etter at Breivik sparket Geir Lippetad.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

– Konklusjonen fra Sivilombudsmannens går rett i kjernen på vår sak. Det er viktig å få en gjennomgang fra et kompetent organ, som trekker i samme retning som oss. Denne gjennomgangen styrker vår argumentasjon og muligheten til å vinne fram i retten, sier Storrvik til NRK onsdag morgen.

Sivilombudsmannen publiserte onsdag morgen en ny rapport der det slås fast at regimet på avdelingen for særlig høyt sikkerhetsnivå ved Skien fengsel kan føre til isolasjonsskader.

Anders Behring Breivik

ISOLERT: Anders Behring Breivik soner for tiden i Skien fengsel i Telemark. Han soner i isolat på avdeling for særlig høy sikkerhet. Breivik mener den langvarige isolasjonen blir en form for tortur.

Foto: HEIKO JUNGE / Afp

Rapporten anbefaler særlig aktivisering av innsatte som er isolert, og begrenset bruk av håndjern.

Begge deler er argumenter Breivik har brukt i sitt søksmål mot staten for det han mener er umenneskelige soningsforhold.

– Meningsløse tiltak

Storrvik mener Breiviks soningsforhold gjør at Norge bryter konvensjoner staten er pliktige til å følge, og at det var derfor han saksøkte staten i sommer.

– Like etter at jeg tok over saken til Breivik, slo det meg at han sitter i umenneskelige forhold, og at disse bryter med den europeiske menneskerettighetskonvensjonen og kravene til vernet mot umenneskelig behandling i fengsel, sier Storrvik.

Breivik har også klaget på bruken av håndjern, ransaking, kroppsvisitering og begrensninger i brevkorrespondansen.

– Det psykiske er hovedproblemet. Man har gått mye lengre enn det sikkerheten krever. Det øker faren for isolasjonsskader, og det er også det vårt søksmål handler om. Disse tiltakene, som vi opplever som meningsløse, øker det samlede trykket og fratar menneskelig kontakt. Vi mener dette er sterkt kritikkverdig, sier Storrvik.

Etter det NRK kjenner til har fengselet innført en times sosialt samvær i uka, der Breivik får være sammen med ansatte uten håndjern. Han snakker med en venninne på telefon i 20 minutter hver uke, og får besøk av en militærprest annenhver uke.

Kan gi mentale og fysiske skader

Helga Ervik

Helga Ervik leder avdelingen for forebygging av tortur hos Sivilombudsmannen.

Foto: Emrah Senel / NRK

Helga Ervik, leder av avdelingen for forebygging av tortur hos Sivilombudsmannen, påpeker at lengre perioder i isolasjon kan være problematisk.

– Isolasjonsskader kan oppstå både mentalt og fysisk hvis man over lang tid har lite eller ingen menneskelig kontakt. Når man ikke har samvær med andre innsatte, fordrer det andre typer samvær eller fellesskap. Da er det naturlig at de ansatte gir avlastning og aktivitet, sier Ervik.

Fengselsdirektør Ole Kristian Borlaug i Telemark fengsel sier til NRK at det er positivt at Sivilombudsmannen har undersøkt forholdene.

– Rapporten synliggjør at fengselet driver forsvarlig, samtidig som den påpeker enkelte ting vi blir anbefalt å jobbe med. Den tar opp en del områder som fengselet allerede har fokus på, sier Borlaug.

Borlaug sier han nå skal lese rapporten nøye, og vil foreløpig ikke kommentere detaljer i rapporten eller eventuelle nye tiltak.

AKTUELT NÅ