NRK Meny
Normal

– Dette lukter trøbbel lang vei

Det kan bli vanskelig for statsministeren å håndtere at Audun Lysbakken som ny SV-leder ikke skal sitte i regjeringen, mener politiske kommentatorer.

Video Magnus Takvam, Marie Simonsen og Hanne Skartveit snakker om Lysbakkens avgang i Dagsnytt 18 05.03.2012

Magnus Takvam, Marie Simonsen og Hanne Skartveit snakker om Lysbakkens avgang i Dagsnytt 18 05.03.2012

Både statsminister Jens Stoltenberg og avtroppende SV-leder Halvorsen sier at det ikke er noe problem at Lysbakken ikke skal sitte i regjeringen. Dagbladets politiske kommentator Marie Simonsen er usikker på akkurat det.

– Det er i regjeringen politikken utormes, det er der uenigheter drøftes og hvor man inngår kompromisser. Det skjer ansikt til ansikt, uke etter uke, og det blir i hvert fall litt ekstraarbeid å ha en partileder utenfor, sa Simonsen i «Dagsnytt 18» mandag.

Spår trøbbel

VGs politiske redaktør Hanne Skartveit påpekte at Lysbakken nå skal markere seg selv og partiet sitt fra en annen maktbase enn i regjeringen, nemlig fra Stortinget.

– Hvordan blir forholdet mellom ham og statsrådene i regjeringen? Dette lukter trøbbel lang vei, spør du meg.

Ifølge Marie Simonsen har mange i SV drømmer om å se Lysbakken som en frispiller, men tror ikke dette vil skje i praksis.

– Det er snarere heller å åpne for konfrontasjoner og uenigheter som blir litt mer konstruerte og satt på spissen når man ikke har dette daglige samarbeidet, sa hun.

Saken fortsetter under videoen

Video Lysbakken snakker om avgangen i Dagsrevyen 5. mars 2012

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Audun Lysbakken snakker om avgangen som statsråd i Dagsrevyen 5. mars 2012.

– Krever partileder av format

Stoltenberg har åpnet for at partilederne kan samarbeide utenfor det såkalte underutvalget hvor de har snakket sammen hittil, altså uavhengig av om de sitter i regjering eller ikke. NRKs politiske kommentator Magnus Takvam mente at statsministeren ikke hadde noe annet valg.

– Den virkelige testen vil komme i saker som er de mest krevende for partiet å bære gjennom i sin egen organisasjon, ifølge Takvam.

Han trakk frem at Halvorsen klarte å håndtere slike saker, som kompromissene om gasskraftverk, Mongstadsaken og klimemeldingen.

– Når de sakene har kommet frem, har det krevd en partileder av et virkelig format for å greie å samle partiet rundt vanskelige beslutninger. Det er der man får testen på Lysbakkens forankring i partiet, sa Takvam.

Saken fortsetter under videoen

Video Stoltenberg

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Statsminister Jens Stoltenberg møter pressen mandag for å snakke om Lysbakkens avgang.

– Ap misliker dette sterkt

Det er halvannet år til neste stortingsvalg, og markeringsbehovet for partilederne minker neppe i de kommende månedene.

– Jeg tror Ap misliker veldig det som skjer nå, med at SV får en partileder som er langt unna, sa Skartveit.

Selv tror hun SV kan få enda lavere oppslutning i de kommende månedene enn de siste svake målingene har vist, og at dette kan skape desperasjon i partiorganisasjonen. Hva en partileder som sitter på Stortinget men ikke sitter i regjeringsansvaret kan finne på, er ikke godt å si.

– Samtidig er han den minst erfarne partilederen, og den med minst erfarne med regjeringsarbeid. At det er han som ikke skal være med på møter i underutvalget og så videre, det kan bli ganske utfordrende, for å si det forsiktig, sa VGs politiske redaktør.

– Det kan hende at han får en forgjenger som ikke bare sitter i hornet på veggen, men som også har en hånd på rattet, supplerte Marie Simonsen, med klar adresse til Halvorsen.

Video Audun Lysbakken

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Her varsler Lysbakken at han går av.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger