Hopp til innhold

– Dette er en forventningskrise

NRKs økonomikommentator Steinar Mediaas sier at regjeringen måtte sette ned foten for å stoppe altfor høye forventninger til mer i lønningsposen.

Unio-streik i Askøy

Meklingen i lønnsoppgjøret for de offentlig ansatte brøt sammen natt til torsdag. Det innebærer streik blant over 25.000 ansatte i stat og kommune. Lærerne Hilde Kolseth (t.v.), Magnhild Bye-Ingebrigtsen og Øyvind Mjånes står streikevakt utenfor arbeidsplassen sin, Kleppe skole på Askøy. De er organisert i Unio.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Rundt 25.000 arbeidstakere streiker etter at forhandlingene for ansatte i stat og kommune brøt sammen.

Forhandlingsleder Arne Johannessen i Unio sier at regjeringen har kastet landet ut i storstreik, og slår fast at det var altfor stor avstand mellom partene på totalrammen. Han får støtte fra den mektige LO-lederen Roar Flåthen, som sier at LO Stat og LO Kommune fikk ikke gjennomslag for sine rettmessige krav om en lønnsutvikling på linje med resten av arbeidslivet.

Administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap) sier hun er overrasket over at arbeidstakerorganisasjonene ikke takket ja til tilbudet fra staten.

Kravet fra de ansatte lød: Dersom staten ikke legger en lønnsramme på 4,25 prosent på bordet, blir det streik. Staten kom tilbake med et tilbud på 3,96 prosent.

Det opprinnelige kravet fra Unio da forhandlingene startet, var 4,9 prosent. Etter det NRK erfarer ville streiken trolig vært unngått dersom staten i meklingsinnspurten hadde strukket seg til 4,1.

Ville tette gapet

Steinar Mediaas

NRKs økonomikommentator Steinar Mediaas kaller lønnskonflikten for en forventningskrise, og at staten ikke kunne gå med på kravene på grunn av bekymring for den økonomiske situasjonen utenfor Norge.

Foto: Nyhetsspiller

NRKs økonomikommentator Steinar Mediaas kaller lønnskonflikten for en «forventningskrise».

– Forventningene var at man ikke bare skulle ha like mye som frontfagene – men også litt mer.

Frontfagene, som forhandler først, defineres som konkurranseutsatt industri. Den økonomiske rammen fra frontfaget danner en ramme for hva som kan oppnås i de øvrige forhandlingene. Det laveste frontfagsoppgjøret i år ligger på 4,15 prosent, ifølge LO Stat.

Mediaas sier at man da ville ha tatt igjen det gapet som har oppstått mellom privat og offentlig sektor.

– I offentlig sektor mener man jo at det er et gap mellom privat og offentlig sektor på i snitt 120.000 kroner. Når de ikke engang fikk et tilbud på over 4 prosent, så ble det streik, sier han.

Innvandringen koster

– Den norske staten er jo rik. Hvorfor ønsker man da en slik konflikt?

– Det er fordi det faktisk er et press i økonomien nå, som er ganske spesielt. Vi har en innvandring til Norge som er på størrelse med et årskull. Det skaper en slags pyramideeffekt, som i utgangspunktet ser bra, ut men som på lang sikt er litt farlig. Det koster nemlig mye, sier han.

– Bare her i Oslo skal det bygges skoler for 25 milliarder kroner de neste ti årene. Hele infrastrukturen rundt innvandrerne er veldig kostbar. Og SSB sier at det regnestykket ikke går helt opp.

– Samtidig sier et annet regnestykke fra SSB at det går bedre i Norge enn regjeringen la til grunn for kort siden. Et sted mellom disse ytterpunktene strides nå de lærde, sier han.

Bekymret

Unio-forhandler Johannessen sier at han er overrasket over at regjeringen ikke viser større forhandlingsvilje, og går til kamp mot det han mener er regjeringens egne kjernevelgere, bønder, kommune- og statsansatte.

– Regjeringen har først lagt seg ut med bøndene, og nå med de offentlig ansatte. Hvilke følger kan det få for regjeringen?

– Det er en tøff kamp med store velgermasser involvert, relativt kort tid før et nytt regjeringsvalg. Men regjeringen har tydeligvis lagt seg på det de mener er en ansvarlig linje. De ser ikke bare på kortsiktige, men også de langsiktige effektene i den norske økonomien, og de er bekymret for det vi ser rundt oss, sier Mediaas.

– Vi skal huske at lønningene i mange land i Europa nå faller og pensjoner er kuttet dramatisk. Norge lever i en euforisk liten boble, som kan minne om Klondyke hvor man fant gull i USA. Det skaper en forventningskrise som regjeringen nå ønsker å ta fatt på, legger han til.

AKTUELT NÅ