NRK Meny
Normal

Kripos om utvidelse: – Helt bevisst strategi fra Hells Angels

Kripos mener Hells Anges-utvidelsen med ti støtteklubber kan være med på å forandre maktbalansen i de kriminelt belastede MC-miljøene.

Devils Choice MC

Skjermdump fra den danske avdelingen av Devils Choice, som allerede er en av støtteklubbene til Hells Angels i Danmark.

Foto: Skjermdump/Devils Choice

Evind Borge

Eivind Borge sier Kripos har ventet på at flere klubber skulle bli en del av miljøet rundt Hells Angels.

Foto: NRK

Denne helgen ble det kjent at Hells Angels styrker sin posisjon i Norge med 134 mann, gjennom ti nye supportklubber, ifølge TV2. Også NRK har kjent til at det kom til å skje en utvidelse, og de ti klubbene er spredt fra Farsund i sør, til Alta i nord.

Disse ble natt til søndag offisielle støtteklubber for Hells Angels, som «Devils Choice Norway».

Eivind Borge er leder for taktisk etterforskning i Kripos, og har fulgt utviklingen til Hells Angels nøye de siste årene. Borge sier til NRK at han ikke er overrasket over Hells Angels' utvidelse.

– Dette er noe vi har ventet på lenge, og en helt bevisst strategi fra Hells Angels side, sier Borge.

– Mange som tar avstand

Han sier til NRK at det positive ved utvidelsen er at det ikke er snakk om flere klubber. Borge viser til at det tidligere var hele 28 såkalte «ruterklubber» som støttet Hells Angels i Norge, men det er altså bare 10 av disse som har gått over til «Devils Choice».

– Dette viser at det er mange klubber som tar avstand fra Hells Angels, og det de står for. Det er vi glade for, sier Borge.

Han legger likevel ikke skjul på at nyrekrutteringene er noe Kripos har lagt merke til.

– Det at det er ti klubber betyr samtidig at de har styrket sin posisjon. Det er helt klart, sier Borge.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Devils Choice Danmark

Skjermdump fra Devils Choice Danmark, der man annonserer 10 nye norske avdelinger.

Hells Angels: – Stolte

Devils Choice-fenomenet oppstod i Danmark for noen år siden. Rune Olsgaard, talsmann for Hells Angels i Norge, sier til NRK at han reagerer på uttalelsene fra Kripos.

– Det er bare tull at vi eller Devils Choice er kriminelle. Alle som er med i Devils Chocie ligger langt under landsgjennomsnittet når det gjelder rulleblad. Det er ikke noe som heter kriminelle MC-klubber, det er begrep Kripos har laget, sier Olsgaard til NRK.

Han forteller videre at flere MC-klubber i Norge har gått sammen for å lage «Payback», en organisasjon som kjemper mot det man mener er urettmessig uthenging av MC-klubbene.

– Gjennom dette ønsker vi å samle vandelsattester fra dem som er med i klubbene i hele Norge. Til dette får vi hjelp av John Christian Elden, og de viser at det ikke er noe mer kriminalitet knyttet til MC-miljøet, enn til andre miljøer, sier Olsgaard.

Borge forklarer at strategien til Hells Angels er å styrke sin posisjon i Norge og i andre land, og viser blant annet til lignende eksempler fra Danmark og Sverige.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Talsperson i Hells Angels, Rune «Supern» Olsgaard

Rune Olsgaard sier Hells Angels er stolte over de 10 nye støtteklubbene.

Foto: Andrea Kluge / NRK

– Ikke en ønskelig utvikling

På Devils Choice danske nettsider ble det denne helgen lagt ut nyhetsmeldinger om at klubbene, som tidligere har båret et lite rødt merke på vesten, nå er en del av støtteklubben.

Borge mener nyrekrutteringen blant annet skjer fordi Hells Angels blir utfordret av andre, internasjonale klubber.

– Mange av disse klubbene har allerede gode relasjoner til Hells Angels. Likevel så er dette et tydelig grep fra Hells Angels, og det klart at de ville kunne utfordre maktbalansen i de kriminelle MC-miljøene, og det vil vi selvfølgelig følge nøye.

– Et tenkt scenario kan være at de andre internasjonale klubbene, som Outlaws, Bandidos, Mongols og så videre, vil kunne prøve å gjøre noe tilsvarende. Det vil i så fall ikke være en ønskelig utvikling, sier Borge.

Han forklarer at Devils Choice-klubbene nå vil måtte innordne seg Hells Angels tettere når det gjelder «virke og system».

– De må i enda større grad innordne seg Hells Angels som klubb, og det de mener er det viktigste når man skal drive en klubb, sier Borge.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hells Angels

Payback Norge, en sammenslutning av mange motorsykkelklubber rundt i Norge, arrangerte i september en markering foran Stortinget i protest mot at alle medlemmer i klubbene blir skåret over en kam og blir ansett som kriminelle eller potensielt kriminelle.

Foto: Løchen, Per / NTB scanpix

– Høyt prioritert

Det er tidligere kjent at politiet i Norge har prioritert kampen mot det som omtales som kriminelt belastede MC-miljøer høyt.

I en handlingsplan fra Politidirektoratet for perioden 2011 til 2015 heter det at klubbene som tilhører Hells Angels-siden i Norge er i flertall. Ifølge politiet har de også en mye mer stabil medlemsmasse enn klubbene som tilhører Outlaws og Bandidos.

Per mars 2010 hadde Hells Angels 113 medlemmer og prøvemedlemmer i Norge, fordelt på syv avdelinger. På spørsmål om nyrekrutteringen fører til at Hells Angels i Norge kan vente seg mer oppmerksomhet fra politiet, svarer Borge:

– Politiets strategi ligger ved lag. Dette er et høyt prioritert område. Vi vil fortsatt prioritere dette området i tråd med handlingsplanen, sier Borge.

– Vil kjempe mot trakassering

Olsgaard mener det er mange MC-klubber som blir trakassert av politiet og myndighetene fordi de henger med Hells Angels.

– Det Devils Choice gjør nå er å si at de vil kjempe mot denne trakasseringen sammen med oss, og det er vi glade for. Hele bikermiljøet står samlet i kampen mot Politidirektoratet og Kripos' feilaktige påstander. De har bevisst spredt feilaktige opplysninger til kommunenes sentralstyre, og hele miljøet har blitt trakassert siden januar 2011, sier Olsgaard.

Han mener det at 10 klubber nå slutter seg til Devils Choice, er et bevis på trakasseringen.

– Medlemmene i Devils Choice består av menn som jobber og betaler skatten sin, som alle andre i Norge. Det eneste de ønsker er å velge sine venner, som alle andre, sier Olsgaard.

Klubbene som nå blir en del av miljøet rundt den kriminelt belastede MC-klubben er: Old Hogs MC med base i Hølen i Akershus, Stokers MC fra Moss, Four Horsemen MC fra Kongsvinger, Twin Eagles MC fra Farsund, Reapers MC fra Trøndelag, Hog Riders MC fra Stavanger, Hog Riders MC fra Bergen, Hog Riders MC fra Florø, Creeps MC fra Fredrikstad og Wolverines MC fra Alta.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger