– Dette er å eksportere et problem

Stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde (H) mener norske menns sexturer til utlandet må tas med i vurderingen når Stortinget skal evaluere sexkjøpsloven.

Prostitusjon på Reperbahn

SEXTURISME: Prostituerte kvinner på Reperbahn i Hamburg bekrefter at de får stadig mer besøk av norske menn.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

I går kunne NRK fortelle at norske menn kjøper like mye sex som de gjorde før sexkjøpsloven trådte i kraft. Forskjellen er at stadig flere reiser utenlands til land hvor det fortsatt er lov å benytte seg av prostituerte.

– At sexkjøpsloven ikke har ført til en faktisk nedgang i sexkjøp, men bare eksporterer et problem, er åpenbart en problemstilling vi ikke har tatt tak i, sier stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde fra Høyre til NRK.

Personer som kjøper sex (PKS) sier de det siste året har hatt besøk av 400 sex-kjøpere. Mange av dem forteller at de drar utenlands for å unngå å bli tatt for å kjøpe sex.

Skal evalueres

På Stortinget er det i dag flertall for å fjerne loven. I løpet av året er det ventet en stortingsmelding om sexkjøpsloven.

Heidi Nordby Lunde

GJENNOMGANG: Heidi Nordby Lunde (H) håper på en skikkelig gjennomgang av sexkjøpsloven.

Foto: NRK

– Vi er kjent med at det er flere negative konsekvenser ved loven, men dette er ny informasjon som jeg mener må løftes fram i debatten her hjemme, sier Lunde.

Lunde sier det er viktig å se på om loven har hatt den virkningen den var ment å ha. Nemlig å bekjempe bakmenn og menneskehandel.

– Man kan se til New Zealand som har valgt å avkriminalisere prostitusjonspolitikken sin i et folkehelseperspektiv, men også for å beskytte de det gjelder. Det er en interessant vinkling inn i debatten, sier hun.

KrF: Kommet for å bli

Regjeringspartner Kristelig Folkeparti håper derimot at loven er kommet for å bli. Nestleder Dagrun Eriksen mener den har hatt effekt, selv om problemet er flyttet utenlands.

– Det er en trist konsekvens, samtidig har vi klart å redusere antallet norske menn som kjøper sex her hjemme, sier Eriksen.

– Er du overrasket over tallene?

– Vi snakket om det samme da nabolandene begynte å innføre sexkjøpslover. Da var risikoen at Norge kunne bli landet folk reiste til. Så jeg er ikke overrasket, men kanskje skuffet, sier Eriksen.

Hun mener evalueringen av loven vil vise at det har nyttet å få redusert prostitusjonen og hjelpe kvinnene ut av situasjonen de er kommet i.

– Jeg håper den kunnskapen vil være sterk nok til at våre samarbeidspartier vil innse at dette er en lov som har kommet for å bli, sier Eriksen.

SISTE NYTT

Siste meldinger