Hopp til innhold

– Det så ut som et vulkanutbrudd

De slokket branner, pustet inn røyken og bekymret seg over familie og venner. Her er deres bilder og opplevelser fra branninfernoet i Lærdal.

De var forbipasserende, redningsmannskap eller bekymrede venner og familiemedlemmer. Med egne ord og bilder forteller de om opplevelsene fra flammehavet.

– Det brant nedover hele fjellsida, og det så ut som lava rant nedover fjellet. Det så ut som et vulkanutbrudd, sier Øystein Venås Sørensen (24) til NRK.no.

Øystein Venås Sørensen

Øystein Venås Sørensen kjørte gjennom Lærdal og tok bilder.

Foto: Privat

Han var på vei hjem da han havnet midt i storbrannen i Lærdal.

  • NRK.no har fått lesere til å fortelle om brannen ved hjelp av egne ord og bilder. Har du bilder eller en historie du vil dele? Tips NRK

– Det var veldig spesielt. Jeg skjønte ikke med engang hva som hadde skjedd. Det lyste oppover hele Lærdalsøyri, forteller Sørensen.

De kjørte gjennom sentrum av frykt for at veien ville bli stengt. Så bestemte de for å stanse og gå ut av bilen.

Sørensen er hobbyfotograf og hadde med seg kamerautstyret i bilen.

– Jeg skjønte jo at dette var noe vi måtte fotografere. Jeg prøvde å dra opp genseren for å ikke puste inn røyken da jeg tok nærbildene. Vi prøvde å ikke stå i veien for de mange redningsmannskaper som løp rundt, forteller Sørensen.

– Det var full forvirring og en veldig stressa stemning. Det var også flere traktorer som hadde fylt møkkatankene med vann, og prøvde å slukke flammene, sier Sørensen.

(Artikkel fortsetter etter videoen)

NRK-tipser Øystein Venås Sørensen var på vei hjem da han havnet midt i storbrannen i Lærdal.

Øystein Venås Sørensen filmet brannen han beskriver som et vulkanutbrudd.

Slokket flammer med hageslangen

Da Ida Stormyren (15) kom frem til Lærdal og så brannen som spredte seg slokket hun flammer med en hageslange for å hjelpe nabobygda.

– Jeg var ikke redd. Jeg prøvde å hjelpe til, men det var vanskelig. Vi hoppet ut av bilen og fikk utdelt utstyr. Jeg brukte en hageslange til å slukke flammer med skjerfet foran munnen, sier 15-åringen til NRK.

Ida Stormyren

Ida Stormyren (15) hjalp til i slokkearbeidet og tok bilder.

Foto: Privat

Ida er fra Kaupanger og reiste til Årdal da de hørte om brannen.

– Det var helt ubeskrivelig å se flammene. Jeg tenkte på dem som mistet bilder med minner og alt de eide, sier hun.

Fikk panikk

Silje Smedegård (23) kjørte helt tilfeldig til Lærdal på grunn av flatt batteri på bilen. Hun er fra rett utenfor den lille bygda som hun kjenner godt fordi hun har slektninger og bekjente der.

– Vi fikk sjokk da vi kom ut av tunnelen. Flammene stod opp langs fjellsiden og hus var overtent. Det blåste og det gnistret helt bort til tunnelen. Da vi kjørte bortover gikk strømmen, og det ble helt mørkt. Det var et forferdelig syn, sier Smedegård.

Hun kom til å tenke på familie og bekjente som bodde i husene hvor et brant.

– Jeg fikk panikk, og det begynte å komme røyk inn i bilen. Vi gikk ut, og jeg tok et bilde. Det luktet brent, og vi ville ikke være ute av bilen, så vi bestemte oss for å snu.

Flere av slektningene til Smedegård er på sykehus med røykskader, men det går etter forholdene bra med dem, forteller Smedegård.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Flere brukte traktorer for å slukke flammene, sier hobbyfotograf Øystein Venås Sørensen.

Flere brukte traktorer for å slukke flammene, sier hobbyfotograf Øystein Venås Sørensen.

To med alvorlige røykskader

To personer har fått alvorlige røykskader i brannen i Lærdal og er sendt til sentralsykehuset i Førde.

– Sykehuset i Lærdal har behandlet rundt 450 pasienter, mens 272 personer har vært innlagt med røykskader, sier overlege Truls Hjellestad ved sykehuset til NRK.

De fire pasientene som ble sendt til sykehuset på Voss, er alle utskrevet ifølge Helse Bergen.

Politiet har så langt ingen formening om hvordan eller hvorfor brannen i Lærdalsøyri startet. Etterforskningen kan bli svært krevende og vanskelig.

Søndag ettermiddag hadde 23 bygninger brent ned til grunnen, 16 av dem bolighus i tettstedet. Politiet betegner det nærmest som et under at ingen menneskeliv gikk tapt.

Samtidig med tekniske undersøkelser skal politiet nå avhøre vitner og jobbe med andre spor for å forsøke å ta rede på hva som var brannårsaken.

De voldsomme flammene slukte minst 13 hus på Lærdalsøyri natt til søndag. Bildene viser brannmannskapenes kamp mot flammene og den sterke vinden samt gnistregnet som gjorde at brannen raskt spredte seg til andre hus.

VIDEO: Brannmannskapenes kamp mot flammene og den sterke vinden som gjorde at brannen raskt spredte seg til andre hus.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger