– Det må være lov med valgkamp

Arbeiderpartiet i Oslo beskylder politiske motstandere for løgn og uverdig debatt. – Ap prøver å begrense sunn politisk debatt, sier Høyre.

Michael Tetzschner

Leder i Oslo Høyre, Michael Tetzschner, mener Oslo Ap forsøker å begrense den sunne politiske debatten i valgkampen.

Foto: Kyrre Lien / Scanpix

Høyre og Frp sier Ap kommer til å bryte valgløftet om eiendomsskatt dersom de kommer til makten i hovedstaden.

Oslo Ap svarer med å henvise til 22. juli og avtalene om å drive en verdig valgkamp.

– Påstand mot påstand er vanlig i en valgkamp, og Ap bør være forsiktig med å komme i situasjoner hvor de aktivt bruker det som har skjedd for å dempe diskusjonen, sier valgforsker Toril Aalberg ved NTNU.

Brev med beskyldninger

Hun mener sympatibølgen Arbeiderpartiet opplever etter terrorangrepene mot Oslo og Utøya fort kan snu dersom velgerne opplever at partiet bruker angrepet til politisk vinning.

Libe Riber Mohn

Valgkampen er i gang. Her deler byrådslederkandidat Libe Rieber Mohn ut røde roser sammen med Jonas Gahr Støre.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Men i et brev til Høyre og Fremskrittspartiet, krever Oslo Ap at partiene trekker påstandene om at en stemme på Ap er en stemme for eiendomsskatt.

«Hvis disse partier ikke følger opp dette, betyr det at de ikke følger opp de intensjoner og de erklæringer de selv gav i forbindelse med valgkampåpningen,» står det i brevet som er underskrevet ordførerkandidat Rune Gerhardsen, byrådslederkandidat Libe Rieber Mohn og leder Jan Bøhler.

  • Dokumentasjon: brev

De reagerer sterkt på det de kaller en «løgnaktig» annonsekampanje fra Frp.

Ved hjelp av slagordet «Stemmer du Arbeiderpartiet kan det koste deg 23.000 kroner» håper Frp å skremme velgerne fra å stemme på Arbeiderpartiet.

Men Arbeiderpartiet i Oslo er klare på at de ikke har planer om å innføre eiendomsskatt i hovedstaden.

I brevet skriver Ap at de opplever beskyldningene om kommende løftebrudd som «manglende respekt for vårt program og vårt partis demokratiske prosesser».

Frp står på sitt

Men lederen i Oslo Frp, Christian Tybring-Gjedde, sier det er uaktuelt å trekke annonsen.

CHRISTIAN TYBRING-GJEDDE
Foto: ARKIVFOTO: KETIL KERN

Han går heller ikke med på at partiets retorikk om eiendomsskatt går over streken.

– Med all respekt for hva Ap har vært igjennom, men når valgkampen er påbegynt må det være lov å kjøre valgkamp, sier han til NRK.no.

Han viser til Rieber Mohns egen valgkampåpning, der Ap-politikeren ba om at de andre partiene ikke måtte behandle Arbeiderpartiet med silkehansker.

– Føler du at brevet fra Ap er et forsøk på å kneble debatten?

– Nei, jeg velger å tolke det i beste mening. Jeg tror heller det var litt forhastet, sier han.

Høyre går enda lenger

– Begrenser debatten

I et brev fra lederen for Oslo Høyre, Michael Tetzchner, heter det at Høyre anser brevet fra Oslo Ap som egnet til å:

«begrense sunn politisk debatt, å unnta seg selv for kritisk lys, aktualisert av tidligere løftebrudd både innenfor og utenfor skattepolitikken».

Høyre skriver også at de har gått gjennom uttalelsene om eiendomsskatt som Oslo Ap har reagert på. Deres egen konklusjon er at de er innenfor det man må kunne akseptere i en valgkamp.

I brevet heter det blant annet:

«Det må ligge klart innenfor et anstendig debattklima å gi til kjenne en offentlig vurdering av partienes valgløfter, ikke bare basert på intensjonene, men enda viktigere, evne og vilje til å stå ved løftene».

– Lett å trå feil, også for Ap

Valgforsker Toril Aalberg

Valgforsker Toril Aalberg sier årets valgkamp er vanskelig for partiene.

I begynnelsen av august besluttet partiene at valgkampen skulle starte den 13. august. Samtidig som partisekretærene var enige om at de ønsket en verdig valgkamp, var de klare på at det er umulig å vedta hvordan debatten skal føres.

Ifølge valgforsker Aalberg er årets lokalvalgkamp preget av usikkerhet. Det er lett å trå feil – også for Arbeiderpartiet.

– Dersom det brer seg en oppfatning om at partiet bruker hendelsen aktivt til fordel for partiet vil folk reagere veldig kraftig på det, sier hun.

– Ap føler nok ikke at de gjør det, men det er en veldig fin balansegang.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger