Hopp til innhold

– Det har gått fra vondt til verre for asylbarna

Redd Barna slakter regjeringens behandling av asylbarn. Massive utsendinger, ikke rett på barnehage og utlendingsmyndigheter uten kompetanse vitner om diskriminering, slår organisasjonen og FNs barnekomité fast.

Dima, Zoher og Neda Ibrahim - våren 2012.

Søsknene Dima, Zoher og Neda Ibrahim har bodd hele, eller nesten hele livet i Norge. Utvisningen av familien har fått stor oppmerksomhet, og familien har anket vedtaket. Behandlingen av asylbarn i Norge har fått gjentatt kritikk fra FNs barnekomité.

Foto: Tine Poppe

Janne Raanes

Leder for Norgesprogrammet i Redd Barna Janne Raanes sier at norske myndigheter diskriminerer asylbarn i Norge.

Foto: Elin Toft / Redd Barna
Solveig Horne
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Samtidig som det er steile fronter i forhandlingene mellom regjeringspartiene og samarbeidspartnerne KrF og Venstre kommer Redd Barna med hard kritikk av asylbarnas situasjon og behandling i Norge i en fersk rapport. Asylbarna har vært en verkebyll i forhandlingene med stor avstand mellom partiene.

– Det siste året har det gått fra vondt til verre for asylbarna. Regjeringen legger på ingen måte hensynet til barnas beste til grunn i politikken de utformer, slik barnekonvensjonen krever av dem, sier leder for Norgesprogrammet i Redd Barna Janne Raanes til NRK.

Redd Barna har i en rapport som publiseres mandag kartlagt merknadene fra FNs barnekomité til Norge og oppfølging av disse gjennom de siste 20 årene. Rapporten viser at barns rettigheter, og særlig asylbarns, brytes i Norge.

– Massivt trykk på utsending

I løpet av 2014 har man sett langt flere utsendinger av asylbarn enn tidligere.

– Det rå fokuset på utsending med et massivt trykk og dårlige metoder er ikke tråd med hvordan vi bør oppføre oss overfor barn. Det er ikke en god eller human måte å oppføre seg på, og det bryter med barns rettigheter, sier Raanes.

I statsbudsjettet vil regjeringen kutte i tilskuddet til barnehage for barn på asylmottak med 42,2 millioner kroner.

– Regjeringen fratar barn retten til å gå i barnehage, og gir ikke omsorg til barn som virkelig trenger det. Det er diskriminering, og de gjør dette med åpne øynene.

Nathan Eshete i rettsal 250 i Oslo tingrett

Nathan Eshete fikk bli i Norge etter at familien gikk til sak mot UNE. Han er født i Norge og er blitt et symbol på lengeboende asylbarn.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Gjentatt kritikk fra FN

Ifølge Redd Barna har det gått nedover med asylbarnas rettigheter i flere år.

– Det virker som at både forrige regjering og særlig denne regjeringen godtar at vi skal ha en standard på barnerettighetene til barn som er på flukt enn det vi har på egne barn. Man lytter enda mindre på FNs barnekomité nå enn man kanskje gjorde i 2003, sier Raanes.

FNS barnekomité har flere ganger kritisert norske myndigheter om at asylbarn mellom 15 og 18 år blir tatt hånd om av utlendingsmyndighetene og ikke barnevernet.

– Utlendingsmyndighetene har ikke kompetanse eller kapasitet til å gjør den jobben på en god måte.

Horne: Må få fortgang i å bosette dem

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) er mest opptatt av at mindreårige asylsøkere raskt skal ut i kommunene for å bosette seg, i stedet for å bli boende på mottakene.

– De aller fleste får et godt tilbud når de bli bosatt. Det som bekymrer er at mange blir sittende på mottakene. Derfor må vi få fortgang i å bosette dem, sier hun til NRK.

– Men bør de være Barnevernets ansvar mens de sitter på mottak?

– Noen av dem er allerede innunder Barnevernet ute i kommunene og noen er det ikke. Det varierer fra kommune til kommune, sier Horne.

Utsendinger av asylbarn er det Justisdepartementet som må svare for, men de ønsker først å lese rapporten.

– Når vi får oversendt rapporten og lest den, så vil vi vurdere hva slags kommentarer vi vil gi til media, sier statssekretær Jøran Kallmyr i justis- og beredskapsdepartementet.

Markering på Torgallmenningen

Asylbarnas situasjon har vekket sterke reaksjoner. Her fra en protest på utvisningen av Nathan Eshete.

Foto: Erling Johnsen / NRK

AKTUELT NÅ