NRK Meny
Normal

– Det handler ikke om mine følelser

Jens Stoltenberg nekter å svare på hva han tenker om at Anders Behring Breivik er vurdert strafferettslig utilregnelig. – Da bryter jeg grunnleggende prinsipper i rettsstaten.

Stoltenberg intervjues i vandrehallen

Jens Stoltenberg mener politikere bør unngå å fortelle retten hva de skal gjøre.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Statsministeren så seg i dag nødt til å minne norske politikere om at de skal holde seg langt unna domstolenes vurderinger.

– Jeg er opptatt av å understreke at dette er noe politikere ikke skal gå inn i, det handler om å stå opp for rettstatens prinsipper, sier statsministeren.

Politikkens grense

Bakgrunnen er at både Knut Arild Hareide (KrF) og Per Sandberg (Frp) i går gikk langt i å antyde at retten bør be om en ny vurdering av Breiviks psykiske tilstand.

Begge uttrykte også at de var opprørte over at den terrorsiktede 32-åringen er vurdert strafferettslig utilregnelig og dermed slipper fengselsstraff dersom vurderingen blir stående.

– Politikken har sine grenser. Så kan man personlig og privat ha meninger, men man skal vokte seg vel for å gå inn i domstolenes vurderinger, sier han.

– Hareide uttrykte i går at han kjente på en aggresjon. Hva slags tanker gjorde du deg om de sakkyndiges rapport?

– Det handler ikke om mine følelser eller mine reaksjoner. Det handler om at som statsminiser skal jeg respektere mitt ansvarsområde, svarer Stoltenberg.

– Debatten må fortsette

Han understreker samtidig at kampen mot ytterliggående høyreekstreme holdninger må fortsette – uavhengig av hva domstolene kommer fram til om Breiviks tilregnelighet.

– Holdningene og tankene hans er like gale, enten han er tilregnelig eller ikke.

I Politisk Kvarter på NRK P2 onsdag morgen advarte Aps partisekretær Raymond Johansen mot å tro at Breivik opererte i et vakuum.

– Uansett om han er gal eller ikke, så er dette holdninger som gror på internett, der vi finner et ekkokammer for folk som mener at det finnes en avtale mellom EU og den arabiske verden om å få til en form for islamistisk overtakelse av Europa, sa Johansen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger