Hopp til innhold

– Det går mot kroken på døra for pelsdyrbøndene

Venstre tror at det går mot et flertall på Stortinget for å avvikle pelsdyrnæringen. – Et minimum må være at vi kutter ut støtten til næringen, sier Venstres Sveinung Rotevatn.

Sveinung Rotevatn i Venstre smiler lurt

KREVENDE: Det er krevende med god dyrevelferd i pelsdyrnæringen fordi ville dyr ikke trives i bur, sier Venstres Sveinung Rotevatn.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Karin Andersen

SVs Karin Andersen mener pelsdyrnæringen har fått nok sjanser.

Foto: Stig Weston / SV
Knut Storberget

Aps Knut Storberget sier at tiden er inne for en avvikling av pelsdyrnæringen.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Brennpunkt-dokumentaren Pels som har skapt sterke reaksjoner fra både pelsdyrnæringen og dem som ønsker næringen til livs.

Ifølge Venstre kan tiden nå være inne for at politikerne setter en stopper for den norske pelsdyrnæringen. Venstre, SV og Miljøpartiet de Grønne har lenge vært imot den omstridte bransjen.

– Det begynner å nærme seg et flertall på Stortinget nå. I budsjettavtalen ble alle de borgerlige partiene enige om at man skal vurdere en styrt avvikling, sier Sveinung Rotevatn i Venstre.

– Bør ikke bruke 40. mill på pels

Arbeiderpartiet vedtok på sitt landsmøte at de ønsker en avvikling. Høyre, Senterpartiet og KrF ønsker seg en fortsatt bærekraftig utvikling av næringen, mens Frp ønsker å kutte i subsidier til hele landbruket.

– Problemet er ikke den enkelte bonden velvilje, problemet er at næringen i sin natur er forferdelig krevende å drive med god dyrevelferd, fordi det er snakk om ville dyr som vantrives i knøttsmå bur. Derfor bør vi ha en styrt avvikling av hele næringen, sier Rotevatn.

Han mener at en minimum må være at Stortinget samler seg om å fjerne subsidiene til pelsdyrnæringen.

– En ting er om du er for eller imot pelsdyroppdrett, men det er virkelig ingen grunn til å bruke 40 millioner kroner av skattebetalerne sine penger til å subsidiere pelsdyrnæringen og eksport av skinn. Dette har ingenting med selvforsyning å gjøre, dette har med distriktspolitikk å gjøre, sier han.

Laster Twitter-innhold

– Pels er ikke nødvendig

SV har programfestet at de vil avvikle pelsdyrnæringen.

– Det har vært flere saker gjennom flere år som aktivister og Mattilsynet har avdekket, og det virker ikke som om det hjelper, sier Karin Andersen i SV.

– Pels er ikke noe nødvendig produkt. Disse dyrene er ikke avlet frem for å være i fangenskap eller til å ha det bra i bur. Det er ingen grunn til å fortsette å bygge opp denne næringen, sier hun.

Den 15. desember skal pelsdyrutvalget sin innstilling ligge på skrivebordet til landbruks- og matminister Sylvi Listhaug. Da kan det bli klart om næringen får fortsette eller om det er kroken på døra for pelsdyrbøndene.

Mink i bur

Rovdyr trives ikke i bur, mener motstanderne av pelsdyrbransjen.

Foto: Frank Nervik/Piraya film/NRK

Sp: Feil premiss for debatt

Senterpartiet kjempet i forrige regjering for å frede pelsdyrnæringen. De ønsker ikke å kommentere Brennpunkt-dokumentaren som vises på NRK i kveld.

«Vi synes premissene dere har lagt for debatten gjennom å sende en spekulativ dokumentar laget med betenkelige virkemiddel er feil og ønsker ikke å kommentere. Vi vil ta debatten på riktige premisser når pelsdyrutvalget har lagt frem sin innstilling,» skriver Lars Vangen, medierådgiver for Senterpartiets stortingsgruppe i en e-post til NRK.

Senterpartiet ønsker ikke å kommentere noe mer utover det som står i e-posten.

– Gjør inntrykk

Arbeiderpartiet har på to landsmøter sagt nei til pelsdyr.

– Vi har et klart vedtak, vi vil avvikle næringen. Det gjør inntrykk og se den type bilder som kommer frem i dokumentaren, sier Aps Knut Storberget i næringskomiteen.

Han understreker at har møtt mange skikkelige pelsdyrbønder.

– Men vi mener at tiden er kommet og går inn for en god avviklingsprosess etter rapporten til pelsdyrutvalget, sier Storberget.

Støtter en bærekraftig utvikling

Høyre og KrF ønsker foreløpig å beholde næringen i dagens form.

– KrF er for en bærekraftig utvikling av pelsdyrnæringen, men det krever strenge krav til dyrenes leveforhold. Dyrene skal ha det så godt som mulig. Vi vil vurdere styrt avvikling dersom pelsdyrutvalget entydig kommer frem til dette, sier Line Henriette Hjemdal i KrF.

Frp ønsker å fjerne de statlige subsidiene til pelsdyrnæringen.

– Vi vil vurdere en avvikling opp mot rapporten om pelsdyrnæringen. Vi vil kutte i subsidiene til pelsdyrnæringen, men det har ikke noe med denne pelsdyrnæringen å gjøre, da vi ønsker å kutte i støtten til all landbruk, sier Frps Morten Ørsal Johansen.

MDG: Foreslo avvikling

Miljøpartiet De Grønne fremmet i november et forslag hvor de ba Stortinget avvikle pelsnæringen og forby pelsimport.

– Det vi bør debattere er ikke om næringen bør avvikles, men hvordan. Vi er eneste parti på Stortinget som er konkrete på hvordan vi mener avviklingen skal foregå. Vi vil avvikle næringen over en fireårsperiode, og omdisponere de 30 millionene som gis til pels årlig til en omstillingsstøtte til oppdrettere som ønsker å legge om til andre næringer.

– Det betyr at det vil lønne seg for oppdrettere å legge om snarlig, fordi de da kan motta omstillingsstøtte over flere år, sier Stortingsvara for Miljøpartiet De Grønne, Une Aina Bastholm.

Laster Twitter-innhold
I kveld sender NRK ein Brennpunkt-dokumentar om pelsdyrnæringa - og det er mange reaksjonar- alt før den er vist.
Venstre, SV og Arbeiderpartiet mener tiden er moden for en styrt avvikling av pelsdyrnæringen. Landbruksministeren er foreløpig taus:

SE VIDEO: Flere partier mener tiden er inne for en avvikling. Høyre, Senterpartiet og KrF går for en videre utvikling ab næringen.

AKTUELT NÅ