Hopp til innhold

Thorvald Stoltenberg: – Det er uvirkelig

Hjemme hos familien Stoltenberg sitter far og storebror igjen i sorgen etter Nini Stoltenbergs bortgang. Hun var beundret for sin åpenhet og gode humør, og vil bli dypt savnet.

Se hele med Thorvald og Jens Stoltenberg om Nini Stoltenbergs død. Reporter: Tore Tollersrud.

Kondolanse Nini Stoltenberg

LO-leder Gerd Kristiansen er blant dem som har sendt blomster til familien Stoltenberg.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRK

Søndag gikk Nini Stoltenberg bort etter lengre tids sykdom, hun ble 51 år gammel. Familien hennes bekreftet dødsfallet overfor NRK onsdag.

Hun bisettes ved Uranienborg kirke mandag 18. august klokken 13.

Nini Stoltenberg var lillesøsteren til Camilla og Jens Stoltenberg, og datteren til Thorvald og Karin Stoltenberg.

– Det er uvirkelig. Det tok et par dager før det gikk opp for meg. Det er når du våkner om morgenen at du skjønner virkeligheten. Da jeg våknet opp ble jeg sinna. Det er dypt urettferdig at en 51-åring skal dø, mens en gammel pappa på 83 bare skal fortsette å leve. Jeg er glad i livet, men skulle gjerne sett Ninis liv fortsette, sier Thorvald Stoltenberg når NRK møter han hjemme sammen med Jens.

Beundret lillesøster

Jens og Thorvald Stoltenberg

Thorvald Stoltenberg sier til NRK at han synes det er dypt urettferdig at datteren Nini er død.

En preget Jens Stoltenberg mimrer over barndommen og minnene med lillesøster.

– Jeg husker henne som den lillesøsteren jeg vokste opp med. Vi delte køyeseng, og fra annen etasje i køyesengen pleide jeg å leke nyhetsanker i Dagsrevyen, mens hun lo, sier Jens med blanke øyne.

– Hun hadde Karin og Thorvalds beste egenskaper. Hun hadde den menneskelige varmen som Thorvald har, og så hadde hun den kjølige intellektuelle tilnærmingen som Karin, min mor hadde, sier Jens.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Jens Stoltenberg sier han husker søsteren Nini som et raust og livsglad menneske, med de beste egenskapene fra moren Karin og faren Thorvald. Reporter Tore Tollersrud.

Jens Stoltenberg sier han husker søsteren Nini som et raust og livsglad menneske, med de beste egenskapene fra moren Karin og faren Thorvald. Reporter Tore Tollersrud.

– Det var smertefullt

Nini var utdannet jurist, og jobbet som programleder på 1990-tallet. I 2001 sto hun frem som heroinavhengig. Sammen med faren Thorvald og broren Jens fortalte hun åpent om livet som narkoman og hvordan det hadde påvirket familien.

– Det var smertefullt. Det tok tid før jeg forstod alvoret. Men i 1992 så skjønte vi alvoret og at det var snakk om tunge stoffer. Det var vondt. Men så tror man hele tiden at man skal komme gjennom det, og Thorvald var den som var sterkest og mest utholdende. Uten Thorvald hadde det gått mye, mye verre med Nini, sier Jens.

Det han beundret mest med lillesøster Nini var motet hun viste da hun sto frem som heroinavhengig.

– Jeg beundrer henne mest for å være så åpen. Det er viktig at Nini ikke huskes som en tidligere narkoman. Hun var en veldig engasjert jente. Hun studerte juss, og jobbet i media. Hun var så mye mer.

Fikk en ny samfunnsforståelse

Jens forteller at Nini lærte ham å se det norske samfunnet på en ny måte, noe som ga han en unik innsikt.

– Nini lærte meg å se samfunnet nedenfra og opp, i stedet for den andre veien. Hun ga meg en forståelse av hvordan behandlingsapparatet fungerer og ikke fungerer. I tillegg lærte hun meg viktigheten av åpenhet. Rus handler om mye skam, og det at hun stod så sterkt fram er viktig for oss og henne.

Hennes far Thorvald trekker frem Ninis humør og utholdenhet som hennes sterkeste sider.

– Gleden slapp aldri taket i henne. Hun kunne le seg fillete av de minste ting og hadde en enorm sans for humor. Hun lærte meg utholdenhet, sier Thorvald.

Jobbet med narkotikapolitikk

Thorvald og Jens Stoltenberg

– Det er en stor sorg at hun nå er borte, sier Ninis far Thorvald Stoltenberg. Bildet av Thorvald Stoltenberg og Jens Stoltenberg er fra bisettelsen og minnestunden for Arbeiderparti veteran Reiulf Steen i juni.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Nini Stoltenberg og samboeren Karljohn Sivertzen ble forkjempere for en human narkotikapolitikk. Sivertzen døde i mars i fjor.

Stoltenberg satt blant annet i Bondevik-regjeringens ekspertgruppe for narkotikaspørsmål. Blant forslagene hennes var heroin på resept og en avkriminalisering av cannabis, noe hun også jobbet med de siste årene.

Thorvald Stoltenberg kalte henne sin viktigste rådgiver mot det han mente var en feilslått narkotikapolitikk i 2011.

– Jeg er imponert over media. De har ikke bare konsentrert seg om at hun var narkoman, det er jeg glad for. Vi har lest mange fine ord. Hun var jo så mye mer enn en narkoman, sier Thorvald Stoltenberg.

Han er tydelig stolt over sin datter.

Jens Stoltenberg hedret onsdag sin lillesøster med en hilsen på Twitter.

Laster Twitter-innhold

AKTUELT NÅ