Hopp til innhold

– Det er useriøst å øke strømavgiften i stedet for poseavgiften

– Det er kjempebra at poseavgiften blir avviklet, sier Lene Eikefjord. Mindre begeistret er hun for at strømavgiften blir høyere.

Lene Eikefjord

BRA: Det er flott at poseavgiften forsvinner, sier Lene Eikefjord. Hun har begynt å ta med seg eget nett for å spare på posebruken.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

Den omstridte poseavgiften blir aldri noe av. Det kom frem da regjeringen i formiddag la frem revidert nasjonalbudsjett.

– Vi innfører ikke avgift på poser, sa finansminister Jensen (FrP) da hun la frem revidert i formiddag. Hun viste til at det hadde kommet mange protester da det mye omtalte forslaget var ute på høring.

Kundene i dagligvarebutikken som NRK oppsøker har allerede fått med seg at den planlagte poseavgiften blir skrinlagt. Flere kunder diskuterer poseavgiften i kassekøen.

– Politikerne greide aldri å formidle godt nok hvorfor de ville innføre poseavgiften. Hvis det var et miljøtiltak kom ikke dette tydelig nok frem, sier Lene Eikefjord til NRK.

Milliardavgift

Regjeringen la i fjor frem forslag om miljøavgift på plastposer. Hver plast og papirpose skulle koste forbrukeren 1 kroner og 50 øre ekstra. Avgiften skulle legges på toppen av den kronen eller to som forbrukerne allerede må betale i butikken.

Siv Jensen legger frem revidert budsjett

BORT MED DEN: Siv Jensen skrinla den planlagte poseavgiften i dagens reviderte budsjett

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

På handleturene bruker nordmenn i snitt i snitt 200 plastposer i året. Det blir det mye søppel av.

Avgiften skulle dra inn over en milliard kroner til statskassen. Handelsnæringen var skeptisk og fryktet at avgiften ville føre til et tungvint innkrevingssystem og byråkrati. Motstanden har vært stor blant forbrukere og i den politiske opposisjonen. Også miljøforkjempere mente at avgiften ikke ville ha god effekt.

Strømmen blir dyrere

For å kompensere for noe av inntektsbortfallet til statskassen, øker regjeringen el-avgiften. Den går opp med 0,5 øre per kilowattime fra 1. juli. Dette betyr høyere strømregninger for folk flest. Likevel vil ikke avgiftsøkningen dra inn mer enn 600 - 700 millioner kroner til statskassen.

Jensen sier strømkostnaden for en gjennomsnittlig husholdning er anslått til å øke med 100 kroner over et år.

– Det vil være bedre for forbrukerne enn en poseavgift, fremholdt Jensen.

Kunde Lene Eikefjord

USERIØST: Å erstatte poseavgift med el-avgift virker litt useriøst, mener Lene Eikefjord.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

To-barnsmoren Eikefjord putter frukt, kylling og wokgrønnnsaker i kurven og går mot kassen.

– Jeg er jo ikke for høyere avgifter og gebyrer, så sånn sett er det er greit at poseavgiften blir avviklet. Men hvis de bare erstatter den med høyere el avgift synes jeg dette virker useriøst og lite gjennomtenkt, sier Eikefjord.

En strømregning på noen hundrelapper mer i året tåler hun.

– Hvis politikerne hadde vært tydeligere på at de ønsket å gjøre noe med miljøet og redusere klimaendringene, og få oss nordmenn mer miljøbevisste, tror jeg de fleste av oss hadde tålt at plastposen kostet fem kroner stykket. Da hadde også politikerne oppnådd at flere hadde tatt med seg handlenettet til butikken, sier Eikefjord.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ