Listhaug: – Det er optimisme i landbruket

Senterpartiet og de andre kritikerne tok feil, mener landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp). – Hun misbruker tallene, svarer Senterpartiet.

Sylvi Listhaug

FORKLARINGSPROBLEM: – Jeg tenker at de som advarte mot oss har et forklaringsproblem for sin egen politiikk, for den førte ikke akkurat til mer matproduksjon, sier landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp).

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Hun er kjent for å være bøndenes hatobjekt. Ingen statsråd i dagens regjering har blitt møtt av så massive protester som Sylvi Listhaug. Da hun overtok Landbruks- og matdepartementet spådde flere at norsk landbruk nærmest skulle gå under.

Nå peker flere piler opppover i landbruket, ifølge tall fra departementet. Listhaug peker på en økning i jordbruksarealet for første gang på åresvis, det er økt interesse for melkekvoter, flere søker investeringstilskudd og over 42.000 bønder søkte produksjonstilskudd i fjor.

Det foreløpig er usikkert om bønder flest tjener mindre eller mer enn under de rødgrønne.

Sp: – Kan ikke konkludere

Listhaug sier kritikerne tok fullstendig feil, og at advarslene om hvor ille det kom til å gå i landbruket var grunnløse.

Geir Pollestad

KRITISK: Stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp) sier at Listhaug ikke kan ta æren. – For Frps politikk begynte å gjelde fra januar i år, sier han.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– De er jo totalt gjort til skamme! Vi har fått fart på næringen og det ser ut til at det er en positiv trend som jeg håper vil holde seg, sier Listhaug til NRK.

Leder for Næringskomiteen på Stortinget, Geir Pollestad (Sp), sier Listhaug ikke kan ta æren for og at KrF og Venstre har holdt henne i ørene. Han understreker også at fjoråret var preget av godt vær, noe som var positivt for landbruket.

– Det viktig å være klar over at landbrukspolitikken som ble framforhandlet av Listhaug startet å gjelde 1. januar i år, sier Pollestad.

Viser ikke tallene til departementet at den negative trengen i landbruket har snudd og at ingen av spådommene dere advarte mot har gått i oppfyllelse?

– Det er ikke grunnlag for å trekke de konklusjonene. Det har gått alt for kort tid, så man kan ikke si noe om politikken deres. Vi advarte mot Frps politikk, men politikken vi har hatt nå ha vært Stortingets, for landbruksministeren har i i stor grad blitt overkjørt i Stortinget.

Listhaug: – Feil

Fullstendig skivebom av Pollestad, mener Listhaug.

– Det er helt feil! Bøndene ville ikke ha investert i fjor, de ville ikka ha kjøpt melkekvoter og de ville ikke ha dyrket mer areal hvis ikke de hadde tro på framtiden. Dette viser at bøndene er optimistiske for framtiden, sier landbruksministeren.

– Jeg tenker at de som advarte mot oss har et forklaringsproblem for sin egen politikk, for den førte ikke akkurat til mer matproduksjon, sier Listhaug.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger