– Det er mange forhold jeg ikke kjenner til

Næringsminister Monica Mæland (H) mener departementet har gjort sitt for å belyse Vimpelcom-saken, men sier de fortsatt mangler viktig informasjon om hva som egentlig har skjedd.

Monica Mæland

Næringsminister Monica Mæland (H) sier departementet skal ta lærdom av Vimpelcom-saken.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

– Min oppfatning er at vi har gjort det vi har kunnet for å belyse denne saken. Men det er veldig vanskelig å forholde seg til opplysninger vi ikke får. Når det er sagt må vi alltid være villige til å lære. Det skal vi også i denne saken. Vi skal evaluere, sier Mæland til NRK.

En enstemmig kontroll- og konstitusjonskomité bestemte tirsdag ettermiddag at det blir ny høring i Vimpelcom-saken.

Komiteen antydet at både næringsminister Monica Mæland og tidligere konsernsjef i Telenor Jon Fredrik Baksaas kan måtte belage seg på å møte for komiteen igjen.

– Vi er alle opptatt av å bringe klarhet i hva som har skjedd, og ikke minst hvordan man opptrer framover. Vi har tett dialog med Telenor, og vi må få på plass en ny styreleder som kan bringe arbeidet videre, sier Mæland.

– Mangler informasjon

Mandag ble det kjent at konsernsjef i Telenor, Jon Fredrik Baksaas, innrømmer å ha holdt tilbake informasjon om saken.

– Jeg oppfatter at han bekrefter det vi fikk vite i forrige uke, nemlig at departementet og kontrollkomiteen ikke fikk informasjon som vi burde ha fått, sier Mæland.

Næringsministeren vil ikke snakke om hva slags informasjon det dreier seg om.

– Jeg forstår behovet for kunnskap, men av hensyn til etterforskningen kan jeg ikke gå inn på innholdet i informasjonen.

Satt av penger

Vimpelcom har satt av 900 millioner amerikanske dollar for å dekke mulige utgifter i saken om selskapets investeringer i Usbekistan og deres tidligere forretninger med selskapet Takilant.

– Det er fordi de forventer en bot eller et forlik. Det er et histortisk høyt beløp, og forteller noe om alvorlighetsgraden i denne saken, sier Mæland.

Det pågår nå etterforskning av Vimpelcom, og Telenor er vitne i saken.

– Jeg vet det er mange forhold jeg ikke kjenner til fordi det pågår etterforskning i flere land. Vi venter spent på konklusjoner i denne etterforskningen.

SISTE NYTT

Siste meldinger