Hopp til innhold

– Det er ganske få syrere her i Norge, egentlig

Til tross for at antall syriske asylsøkere har økt kraftig de siste ukene, er det bare en liten del av flyktningstrømmen som når Norge. For de fleste rekker pengene bare til å reise til Tyskland.

Syrisk familie på asylmottak

Den lille syriske familien håper å skape seg en trygg framtid i Norge.

Foto: Inger K. Lee / NRK

– Det er i grunn ikke så mange syrere her i Norge, smiler mannen fra Syria. Sammen med kona og den seks måneder gamle sønnen har han vært en del av den store flyktningstrømmen som beveger seg igjennom Europa denne sommeren. De vil ikke stå fram med navn og bilde.

For de fleste syrerne ender reisen i Tyskland. Bare de som har litt ekstra penger kommer seg lengre nordover i Europa, gjerne til Sverige, forteller mannen.

Les: Sterk økning asylsøkere fra Syria i august

Ville tilbake til Norge

– Jeg bestemte meg for at jeg ville tilbake til Norge, jeg kjenner det norske folket. 40-åringen fra Salma i nærheten av Latakia i Syria har jobbet her i landet flere ganger. Han er ingeniør og har hatt flere 6-måneders jobbopphold i Norge. Nå håper han å finne trygghet her sammen med kone og barn.

Nå sitter familien på Refstad Ankomsttransittmottak og er igjennom det første leddet i den norske mottakskjeden.

– Vi er blitt vennlig mottatt av de norske myndighetene. Vi måtte vente et døgn på registrering, men fikk plass på et hotell mens vi ventet.

Anstrengt apparat

– Det kom 116 nye asylsøkere i går, 57 av dem er fra Syria. Mottaksleder Balasubramaniam Venkatasamy forteller om vanskelige og travle dager.

Mottaksleder på Refstad Transittmottak

Omtrent 100 mennesker passerer daglig igjennom transittmottaket på Refstad

Foto: Ingvild Edvardsen / NRK

– Det har vært vanskelig å organisere mottak av så mange. Det er et stort apparat med registrering, helsesjekk, informasjonsprogram og flytting til neste asylmottak. Vi må flytte ut om lag 100 personer hver dag for å holde tritt med ankomstene.

Antall syrere har økt kraftig de siste dagene. Før det har tallene vært ganske stabile.

Lang og farlig reise

– Reisen til Norge var lang og farlig, men det var farligere for oss i Syria. I Salma ble vi bombet av både fly og helikoptre, og mange var redde for å sove om natten.

– Da vi la ut på reisen visste vi ikke at det ville bli farlig. Folk sa det var greit å reise til Sverige. Men etter Hellas begynte det å bli farlig. Grenseovergangen mellom Serbia og Ungarn er veldig farlig.

– Mange flyktninger ble ranet for pengene sine der. Vi var heldige, vi var en gruppe på 15 mennesker som krysset grensen sammen. Det er tryggest å reise sammen med en større gruppe forteller den lille familien.

Starpakke for asylsøkere

Alle asylsøkerne som passerer igjennom Refstad Transittmottak får hver sin startpakke med nødvendige artikler.

Foto: Ingvild Edvardsen / NRK

Håper å få bli i Norge

– Det er ille i Syria nå. Ingen elektrisitet, ingen vannforsyning. Folk tør ikke sove i leiligheter oppe i etasjene, alle vil sove på bakkenivå. Alle er redd for bombingen som kan starte når som helst. Det er ikke noe arbeide å få på grunn krigen.

– Nå håper vi at vi kan skape et hjem her i Norge, en jobb og en god framtid for sønnen vår sier ekteparet.

Les også: Per Sandberg: – Syria-avtalen må endres nå

AKTUELT NÅ