Kritikk mot lukket fengslingsmøte: – En uriktig beslutning

Anders Behring Breivik får ikke møte pressen under fengslingsmøtet førstkommende mandag. Kritikere mener at et viktig rettsprinsipp blir brutt.

Behring Breivik til rettsmøtet 19.august

Anders Behring Breivik (32) på vei til første fengslingsmøte 19.august. Det neste fengslingsmøtet i terrorsaken skal også gå for lukkede dører.

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix

– Dette er i strid med hva statsminister Jens Stoltenberg sa rett etter 22. juli - at vi skulle møte terroren med mer åpenhet, sier forsvarsadvokat Harald Stabell til NRK.no.

Lagmannsretten omgjorde i dag kjennelsen fra Oslo tingrett om at fengslingsmøtet med Anders Behring Breivik skulle holdes åpent for pressen – selv med referatforbud.

Det var politiet som torsdag fikk medhold i at pressens tilstedeværelse kan skade etterforskningen. Det blir dermed et lukket fengslingsmøte i Oslo tingrett 19. september.

– Jeg er skuffet over premissene, og mener man har tatt i bruk en veldig snever unntaksregel her, sier Stabell.

– En uriktig beslutning

Harald Stabell

- Jeg er skuffet over premissene, sier forsvarsadvokat Harald Stabell.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Også Nils E. Øy i Norsk Redaktørforening sier det er overraskende og skuffende.

– Vi mener det er en uriktig beslutning. Det er vanskelig å forstå at pressen skulle kunne ha noen innvirkning når de har et referatforbud, sier generalsekretær Nils E. Øy i Norsk Redaktørforening til NRK.no.

– Jeg forventet at tingretten hadde gjort en solid vurdering av denne avgjørelsen, både i forhold til hvor langt vi har kommet i etterforskningen, kombinert med risikioen for at Anders Behring Breivik skulle kommunisere med andre personer, fortsetter Øy.

Les også: Her flykter Breivik fra bombebilen
Les også: 130 journalister vil møte Breivik

– Overraskende

«Saken har et ekstraordinært preg og et ekstraordinært omfang», skriver lagdommerne i sin beslutning. Retten legger også til grunn at etterforskningen ikke har avkreftet at siktede har hatt medhjelpere.

Nils E. Øy

Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Nils E. Øy.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

– Etterforskningen har nå pågått i snart to måneder uten at noen spor bekrefter at flere er involvert i dette. Da er det overraskende at lagmannsretten legger så stor vekt på dette, sier Øy.

«Informasjonen som fremkommer i rettsmøtet kan gjøre det mulig å forspille bevis i saken», heter det også i kjennelsen.

Risikoen for at siktede skulle komme med en opplysning som ikke er kjent i pressen, og eventuelt betydningen av det, synes ikke Øy er veldig stor.

– Dette er i og for seg ting vi er nødt til å leve med. I Breivik-saken har tingretten vist stor åpenhet blant annet ved at de har gitt flere opplysninger enn vanlig i kjennelser som de har gjort offentlig kjent. Det er noe av det lagmannsretten peker på, sier Øy.

– Mystifiserer Anders Behring Breivik

Også Arne Jensen i Redaktørforeningen mener pressen burde fått et innblikk i hva som foregår på fengslingsmøtene.

– Det er viktig at andre aktører, enn kun partene, får et innblikk i hva som skjer i fengslingsmøtene, og pressen vil være en uavhengig observasjonspost som på dette tidspunktet i etterforskningen og behandling av saken burde få et innblikk, sier Arne Jensen, assisterende generalsekretær i Redaktørforeningen til NRK.no.

Hans Frode Asmyhr i FrP mener politiet og retten med dette er med på å gjøre siktede mer mystisk.

– Jeg er ikke redd for hva Breivik skal kommunisere til et større publikum. Dette er en gal mann, og det han sier i retten vil bli oppfattet i et slikt lys. Lukkethet vil bare bidra til å mystifisere ham ytterligere, sier Hans Frode Asmyhr, justispolitisk talsmann for FrP i en uttalelse til NTB.

Forsvarsadvokat Harald Stabell frykter ikke at rettssaken mot Behring Breivik vil gå for lukkede dører.

– Det anser jeg ikke som sannsynlig. Det skal veldig mye til, og det må i så fall være av hensyn til fornærmede i saken, sier han.

Breiviks advokat Geir Lippestad kommenterte avgjørelsen overfor NRK.no da han deltok på innspillingen av Skavlan i Stockholm torsdag ettermiddag.

– Han er skuffet over avgjørelsen om å holde det kommende rettsmøtet lukket, sier Lippestad, men legger til at det ikke er tatt stilling til om rettens avgjørelse vil bli anket.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger