Hopp til innhold

– Det blir enda tøffere å være ung boligkjøper

– Det blir bare tøffere og tøffere å være ung på boligmarkedet, sier Ola Wiker og Mats Westrøm. Regjeringens boligpakke fører til økt klasseskille blant de unge, mener Peter Batta i Huseiernes Landsforbund.

Bekymret for lån

TØFT Å SPARE NOK: Mats Westrøm og Ola Wiker spiller fotball mellom slagene med jobb og studier. De prøver å spare penger slik at de en gang har nok egenkapital til å kjøpe sin første bolig etter studiene.

– Skulle politikerne gjøre det lettere for oss unge å komme inn på boligmarkedet, burde de bygget flere studentboliger og flere utleieboliger, sier Ola Wiker og Mats Westrøm.

Guttene (21) fulgte spent med på regjeringens boligpakke som ble lagt frem i dag.

– Vi innfører tiltak for å få et sunt boligmarked både for dem som er i markedet og for dem som skal kjøpe sin første bolig, sier finansminister Siv Jensen.

Siv Jensen og Jan Tore Sanner og Solveig Horne

JUBLER: De tre statsrådene Solveig Horne, Jan Tore Sanner og Siv Jensen smilte bredt da de la frem boligpakken.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

Men Wiker og Westrøm etterlyser tiltak som vil hjelpe unge inn i boligmarkedet. De mener at mye av presset i byene skyldes utleie til studenter.

– Hadde det vært flere utleieboliger ville presset på boligprisene bli dempet, tror de.

Direktør Peter Batta i Huseiernes Landsforbund deler de unges bekymring.

– Vi hadde ventet så mye mer. Det er uforståelig at regjeringen ikke gjør mer for å bidra til at det kan bygges flere utleieboliger og flere studentboliger. Det hadde vært et tiltak som ville lagt en skikkelig demper på boligmarkedet, sier Batta til NRK.

Peter Batta er leder for Huseiernes Landsforbund

SKAPER KLASSESKILLE: Peter Batta mener regjeringens boligpakke fører til økt klasseskille blant unge boligkjøpere

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Vanskelig drøm

21-åringene er hjemme fra studier og militæret. Sommeren brukes til å jobbe og tjene penger før studiestart, samt til fotballtrening.

– Jeg håper at jeg har råd til å kjøpe bolig når jeg er ferdig med studiene om fem år. Men det er tøft, og jeg vet ikke om jeg greier det uten hjelp fra foreldre, sier Mats Westrøm.

Regjeringen innfører en forskrift om at bankene ikke kan låne ut mer enn 85 prosent av verdien på boligen. Dette er regelen i dag, men blir nå formalisert i en forskrift som bankene forholde seg til frem til 2017.

Økonomer NRK har snakket med tror at dettet vil føre til en innstramming i kreditten, selv om bankene kan bruke en unntaksregel for ti prosent av lånene.

Nytt er også at når folk låner mer enn 70 prosent av boligens verdi må de betale avdrag fra første år.

Finanstilsynets tall viser at 34 prosent unge låner mer 85 prosent av verdien.

Klasseskille

21-åringene sparer i BSU, boligsparing for unge. Men guttene etterlyser flere tiltak

– Hvorfor øker ikke regjeringen rammen for BSU og stimulerer oss mer til å spare, sier Ola Wiker.

– Ja, da ville vi sikkert spart enda mer, sier flere av de fotballspillende vennene.

De samme innvendingene har Batta.

Denne boligpakken fra regjeringen fører til økt klasseskille. Hvordan skal unge greie å spare opptil 200.000- 300.000 kroner til sin første bolig? Det er bare unge med foreldre som hjelper, som vil greie egenkapitalkravene. Hvorfor gjør ikke regjeringen mer for å stimulere til økt sparing, spør Batta.

Unge boligkjøpere

MINDRE FOTBALL: 21-åringene sparer penger, men lurer på hvor mye de må jobbe ved siden av studier for å ha nok egenkapital.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

AKTUELT NÅ