– Det ble fyll i stedet for juleforberedelser

GRAN (NRK) De har mange gode minner fra julen som barn, men da Marion og Merete Tangen var tenåringer ble alkoholen det viktigste for moren.

Vonde minner

Marion og Merete Tangen har opplevd hvordan det er med foreldre som drikker for mye i julen.

NRK treffer Marion og Merete Tangen på Gran i Oppland. De forteller at en jul, så endret alt seg. Den vanligvis koselige julefeiringen ble byttet ut med en mor som drakk. Dermed måtte de selv ta seg av juleforberedelsene og stelle sin egen mor.

– Vondt

– Vi var vant til å ha det koselig sammen med familien i julen. Da vi opplevde den julen det ikke lenger var så koselig, det var veldig vondt, sier søstrene.

De forteller at det ble vanskelig å være en ungdom oppi alt sammen.

– Du får mye ansvar du egentlig ikke skal ha. Venner som ikke har opplevd det samme klarer ikke å sette seg inn i situasjonen.

For fire år siden døde moren av lever og nyresvik som 49-åring. Søstrene har snudd erfaringen til noe positivt og har engasjert seg sammen med Blåkors for å hjelpe andre i samme situasjon.

– Julen er noe barna gleder seg til hele året. Da er det veldig dumt at foreldrene er mest opptatt av å ta seg en fest. Det er ikke det julen handler om i det hele tatt.

Massiv fyll i julen

Søstrene er nok ikke de eneste som har måttet slite med fyll i juletiden. Fra klokken 18 lille julaften til klokken 06 første nyttårsdag er det registrert 3331 tilfeller der alkohol har ført til at folk har tatt kontakt med politiet eller helsevesenet.

Det viser tall NRK har hentet inn fra alle landets politidistrikt og akuttmedisinske kommunikasjonssentraler (AMK).

Kari Randen, daglig leder i Av og Til

At alkohol stadig blir mer tilgjengelig fører til at fokk drikker mer, sier Kari Randen i Av og Til.

Foto: Nils Tore Hjørnevik / NRK

Daglig leder i organisasjonen Av og Til, Kari Randen, sier alkoholkonsumet til nordmenn går oppover.

– Det har nok sammenheng med at vi som samfunn har begynt å drikke i flere sammenhenger. I mange situasjoner har vi byttet ut den gode, gamle kaffekoppen med vinflasken eller akevittflasken. Da ser vi flere negative konsekvenser, sier hun.

At alkohol stadig blir mer tilgjengelig er også en medvirkende faktor, ifølge Randen.

– All forskning viser at jo mer tilgjengelig alkohol er i et samfunn, jo mer drikker man. Det gjelder også for folk med et normalt forhold til alkohol, når alkoholen blir billigere og mer tilgjengelig.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger