– Derfor har vi høynet beredskap

Erna Solberg (H) mener at terrorangrepene i dag er et bilde på usikkerheten i verden, og grunnen til at Norge har høynet beredskap.

Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg sier at det ikke er noen nye sikkerhetstiltak i Norge etter terroraksjonene i andre land i dag, men at det blir gjort en løpende vurdering.

– Jeg synes jo dette er både fryktelig og ganske grotesk, både det å angripe en fredagsbønn, det å angripe turister som er på ferie, og selvfølgelig å sette hoder på påler og halshugge folk. Det er et bilde på terroren og usikkerheten vi ser i verden, sier statsminister Erna Solberg til NRK.

63 personer er i dag drept i terrorangrep i Tunisia, Frankrike og Kuwait.

Solberg frykter ikke at Norge skal bli utsatt for et angrep, men fordi det er usikkerhet har vi høynet beredskap.

– En løpende vurdering

– Derfor har vi også bevæpnet politi. Dette er en del av det vi har levd med nå egentlig i 7–8 måneder, sier Solberg.

Hun mener at vi i Norge ikke kan være sikre på at vi er forskånet fra terror, men at myndighetene jobber aktivt og samarbeider med andre land for å forhindre angrep.

Statsministeren utdyper at det ikke er satt i gang noen nye sikkerhetstiltak etter dagens hendelser i utlandet, men at dette er en løpende vurdering.

– Først vil PST se gjennom sine analyser og vurdere den nye informasjonen, om det er grunnlag for noe annet i forhold til terrorvurderingene. Og så vil politiet på bakgrunn av det vurdere å komme med anbefaling på hva de vil gjøre av ytterligere sikringstiltak, sier Solberg.

Ingen av de 114 nordmennene som oppholder seg i den tunisiske byen Sousse skal ha blitt skadd, men 37 personer med andre nasjonaliteter ble drept i terrorangrepet.

– Oppfordret til aksjoner

– Jeg tenker at det er viktig det utenriksdepartementet nå gjør. Nemlig å få oversikt over hvem som er der, gjennom kontakt med de lokale myndighetene, om det er noen nordmenn som er berørt direkte, altså skadet eller annet. Så langt har vi ingen informasjon om det, sier Solberg.

Hun vet ikke om de er en sammenheng mellom de tre angrepene, eller om terrororganisasjonen Den islamske staten står bak dem.

– Det har jo vært taler fra ledelsen i ISIL som har oppfordret til aksjoner under ramadan, for å markere dette. Om det er de som står bak dette er for tidlig å si, men det kan virke inspirerende når man ser sånne taler og vet hvilken påvirkning det har hatt til andre terroranslag, sier statsministeren.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger