Normal

– Den døde gutten på stranden kunne vært min sønn

Sherihan Isso (29) fra Aleppo i Syria kom til Norge som kvoteflyktning. – Jeg ville tatt båt hvis jeg ikke fikk komme hit, sier hun.

Sherihan Isso, kvoteflyktning fra Syria

TAKKNEMLIG: Sherihan Isso (29) er takknemlig for at hun fikk komme til Norge som kvoteflyktning. Hun mener man bør åpne for å ta inn flere. I kveld deltar hun i debatten i Fredrikstad.

Foto: Sofie Gran Aspunvik / NRK

Det var ikke bare toppolitikerne som fikk komme til orde under fredagens partilederdebatt i Fredrikstad.

Før flyktningpolitikk skulle diskuteres av Erna Solberg (H), Jonas Gahr Støre (Ap) og de andre, delte Sherihan Isso (29) fra Aleppo i Syria sin historie med «Verdens rikeste land»-programlederne Mathias Nylenna og Niklas Baarli.

Ville tatt båt

For ett år siden kom Isso til Norge som kvoteflyktning sammen med sin mann og to år gamle sønn. Hun er ikke i tvil om hva hun ville gjort dersom hun ikke fikk komme til Norge.

– Jeg ville tatt båt, sånn som tusenvis av flyktninger gjør.

– Selv om du er klar over risikoen?

– Ja, selv om jeg er klar over risikoen. Derfor tenker jeg at den døde gutten på stranden i Tyrkia like gjerne kunne vært min sønn, sier Isso.

Druknet syrisk gutt funnet på strand i Tyrkia

STERKT INNTRYKK: Bildet av den døde syriske gutten på stranden i Tyrkia, Aylan Kurdi (3), har gjort sterkt inntrykk på mange. – Det kunne vært min sønn, sier Sherihan Isso.

Foto: STRINGER/TURKEY / Reuters

– Holder ikke å hjelpe i nærområdene

29-åringen har bare vært i Norge i et knapt år, men insisterer likevel på å snakke norsk. Hun går på introduksjonskurs og har fått tildelt leilighet i Oslo.

Fremskrittsparties løsningsforslag om å hjelpe flyktningene der de er, i stedet for å ta inn flere i Norge, er et dårlig forslag, mener Sherihan Isso.

– Det holder ikke. Det er så mange mennesker i landene rundt Syria. Hele verden må ta ansvar i denne krisen, sier hun.

– Heller Syria enn flyktningleir

I ni måneder delte Isso og familien en toromsleilighet i Istanbul i Tyrkia med to andre familier. Livet i en flyktningleir ville hun unngå for alt i verden.

– Det er ikke noe liv. Jeg ville heller dratt tilbake til Syria enn å leve i en leir, sier Isso

Hun jobbet som salgssjef i et firma som solgte medisinske instrumenter før krigen brøt ut. Etter introduksjonskurset håper hun at hun kan begynne å jobbe og komme ordentlig i gang med sitt nye liv i Norge. Det er viktig å gi flyktninger som kommer noe å gjøre, mener Isso.

Tviler på Syria-retur

– Man må få dem til å føle seg velkomne, finne sosiale plattformer for dem. De som kommer har mistet alt, de trenger kjærlighet, trygghet, en varm jakke, sier hun.

– Tror du at du noen gang vil kunne returnere til Syria?

– Jeg tviler. Det Syria jeg forlot, er et annet land enn det var før krigen. Og det kommer aldri til å bli det samme.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger