Hopp til innhold

– Hvis kontakten med folket blir vanskeligere, har demokratiet tapt

Stortingspresident Dag Terje Andersen synes det er beklagelig at stadig flere stortingsrepresentanter er nødt til å følges av livvakter. Det går imot ønsket om å være et åpent samfunn, sier han.

Stortingspresident Dag Terje Andersen

Stortingspresident Dag Terje Andersen synes det er uheldig at stadig flere stortingsrepresentanter er nødt til å passes på av livvakter.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Denne uka sto lederen for Oslo Frp, Christian Tybring-Gjedde, fram og fortalte om trusler og sjikane etter flere negative innlegg mot innvandringsdebatten i Norge.

Les: Christian Tybring-Gjedde er syk av trusler og sjikane
Les også: Hagen: – Venstresida går til angrep

Tybring-Gjedde er nå voktet av sikkerhetsvakter når han beveger seg rundt i offentligheten, men han er på langt nær den eneste.

Flere voktes av sikkerhetsvakter

I vandrerhallen på Stortinget befinner det seg stadig flere uniformerte vakter.

Stortingspresident Dag Terje Andersen sier at truslene mot ytringsbærere i Stortinget også fantes før 22. juli, men at det har vært en økning. Han synes det er uheldig at stadig flere må passes på av livvakter.

– En av kvalitetene ved det norske samfunnet er at vi har et veldig åpent samfunn. Det er vanlig i Oslo, og ellers i landet, at man kan møte en statsråd eller stortingsrepresentant på gata, uten livvakter, og få anledning til å ta opp ting og ha den tette kontakten.

– Hvis den kontakten blir vanskeligere, så har demokratiet tapt.

Andersen trekker fram Stoltenbergs ord etter hendelsene 22. juli.

– Vi har vært opptatt av at vårt svar på terroren skulle være mer demokrati, mer åpenhet, men ikke naivitet. Det at særlig flere av statsrådene nå har fått vakter i Stortinget, er helt klart en beklagelig utvikling.

– Debatten må ikke kveles

Andersen understreker imidlertid at dialogen mellom representantene på Stortinget er god.

– Vi er selvfølgelig preget av 22. juli, men samtidig er vi opptatt av at debatten ikke skal kveles. Og i Stortinget er ikke debatten preget av harde fronter.

Men Andersen innrømmer at de også der må ta ansvar for hvilken ordbruk man velger.

– Vi har alle et ansvar for å tenke gjennom hvilke ord vi bruker, og huske på at når hensikten er å påvirke – så må vi være bevisst på at vi faktisk påvirker. Vi har selvfølgelig et ansvar for at debatten holder et anstendig nivå, sier Andersen til NRK.

Les også: – De vil ha debatt fordi de mener Frp ikke har tatt nok selvkritikk

– Trist at media lar debattanter være anonyme

Han ønsker å belyse at det er i media og på nettet at den usunne debatten pågår.

– Jeg synes det er trist at media lar folk få komme med slike ytringer anonymt. Når holdninger fins, er det bedre at de synes så vi kan ta til motmæle. For vi må ta til motmæle mot standpunktene, synspunktene og påstandene.

Les mer: Fryktar radikalisering på nett

Han tror de på Stortinget fortsatt leter etter formen for å debattere innvandringspolitikken.

– Det er viktig at demokratiet ikke må kveles på grunn av terroren, sier han.

AKTUELT NÅ