– De stiller politikere i vanry

Abid Raja beskyldte den avtroppende regjeringen for å være respektløse og samkjørte i høringen om Mongstad. – Erfarne statsråder leker med Stortinget. Jeg er forferdet, sier Raja.

Diskusjon om Mongstadhøring

Bredsiden kom etter at Raja, som er saksordfører i kontroll- og konstitusjonskomiteens høring om Mongstad, ga opp å stille spørsmål til tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp).

– Det er ikke noe poeng å stille spørsmål når de (Jens Stoltenberg og de tidligere olje- og energiministrene i den rødgrønne regjeringen, red. anm) åpenbart er så samkjørte at de sier de samme setningene. Da synes jeg man leker med kontrollkomiteens funksjon. Statsråder som har sittet lenge nekter å svare på spørsmål som kan opplyse saken. Jeg er forferdet, sa en tydelig opphisset Raja etter at Borten Moe var ferdig i høringen.

– De svekker tilliten til politikere

Da Borten Moe repliserte at han mener saken er godt opplyst for Stortinget, og at han mener det er helt riktig at tidligere statsråder hemmeligholder hva fagstatsrådene mente om fullskala rensing, ble Raja enda mer opprørt.

– Det mest skuffende med dette er at både Stoltenberg og Borten Moe bidrar til å svekke tilliten til det politiske systemet. Her er det åpenbart for alle at det har vært tatt en del strategiske vurderinger. Det hadde gagnet politikernes ettermæle at man hadde lagt kortene på bordet, men her velger man bevisst å la være å svare, sa Raja.

Det mente Borten Moe er helt urimelig.

– Dette er grove påstander det ikke finnes belegg for, og det synes jeg medlemmer av kontrollkomiteen skulle funnet seg for god til å komme med. Vi ahr gjort jobben vår, også overfor stortinget.

– Folk burde ha krav på å få vite

Det bar ved til bålet for Raja.

– Jeg har ført denne saken i komiteen med virkelig et ønske om å komme til bunns i saken. Det jeg har sett her er at det er en del store og mektige aktører som ikke vil at saken skal belyses fullt ut. Det synes jeg er synd for offentligheten, kontrollkomiteen, Stortinget og folket har krav på å få vite hva som har skjedd rundt Mongstad, sa Raja.

Men Borten Moe ga seg ikke.

– Det er forstemmende at man forsøker å fremstille dette som en konspirasjon der man prøver å unnholde informasjon og beveggrunner. Jeg har gitt all informasjon til Stortinget. Mitt konstitusjonelle ansvar er å gi informasjon om regjeringens beslutninger, sa Borten Moe.

Han nektet imidlertid fortsatt å svare på om han satt på informasjon som tilsa at fullskala rensing på Mongstad burde droppes tidligere enn den formelle beslutningen i regjeringen.

– Det er akkurat dette jeg snakker om. At man bevisst ikke svarer på spørsmål, og at man bevisst unngår å informere om hva som har skjedd. Er det virkelig slik at vi ikke har rett til å vite at fagstatsrådene Borten Moe og Solhjell mente at dette burde skrinlegges langt tidligere, sa Raja.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger