NRK Meny
Normal

– De er som udetonerte bomber

IS har egne lister over selvmordsbombere og medlemmer som har reist tilbake til Europa, ifølge den syriske redaktøren Fathi Bayoud. Han advarer mot det han kaller udetonerte bomber.

Fouad Mohamed Aggad, Ismail Omar Mostefai og Samy Amimour

I REGISTERET: Tre av terroristene som utførte det blodige angrepet i Paris, Fouad Mohamed Aggad (t.v.), Ismail Omar Mostefai og Samy Amimour, var registrert i det hemmelige IS-registeret som er lekket til en rekke medier, ifølge tyske NDR og WRD.

Foto: AFP

Den syriske opposisjonsavisen Zaman al-Wasl var det første avisa som publiserte innhold fra den store lekkasjen fra terrorgruppa IS.

Ankomstregisteringen til mellom 2000 og 5000 IS-medlemmer er lekket til en rekke medier og tysk etterretning. Onsdag fortalte NRK at minst fem nordmenn er blant dissse.

I dokumentene svarer IS-rekruttene på en rekke spørsmål om seg selv, blant annet om de ønsker å være selvmordsbombere for terrorgruppen.

Personer registert i medlemsregisteret til IS har allerede blitt knyttet til terror i Europa. De tre terroristene som sto bak massakren i konserthuset Bataclan i Paris, er funnet i det hemmelige registeret, ifølge de tyske kringkasterne NDR og WDR.

Ifølge redaktøren i Zaman al-Wasl, Fathi Bayoud, har avisen også fått tak i et eget register for selvmordsbombere.

I denne listen skal Mohamed Belkaid fra Algerie være registrert. Han ble drept i en antiterroraksjon i Brussel i mars. 35-åringen hadde meldt seg frivillig som selvmordsbomber, sier Bayoud til NRK.

Flere politifolk ble såret

DREPT: Mohamed Belkaid fra Algerie ble drept i en politiaksjon tidligere denne måneden. Han sto angivelig i et selvmordsregister laget av IS.

Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters

Egne lister for selvmordsbombere og hjemvendte

I registeret står det også hvor selvmordskandidatene ønsker å utføre ugjerningen, ifølge Bayoud.

Fathi Bayoud, redaktør for den syriske nettavisen Zaman Alwasel

SELVMORDSLISTE: Fathi Bayoud er redaktør i den syriske nettavisa Zaman al-Wasl. Han sier kilder har gitt avisa egne lister for IS-medlemmer som har meldt seg som selvmordsbombere.

Foto: Privat

– Denne lista er en av de farligste listene. Men vi har også funnet en liste som er enda farligere. Den har en skremmende tittel: «Hjemreisende». Disse menneskene hadde et ønske om dra hjem etter å ha trent flere måneder, sier redaktøren til NRK.

Ifølge Bayoud er det 300 navn på denne listen.

– De er akkurat som udetonerte bomber. Ifølge de listene vi har står det at de hadde dratt fra Syria, men hvor dro de? Det er det ingen som vet.

Terrorforsker: – Utfordringen er å finne dem

Forsker Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt, er ikke like sikker som redaktør Bayoud på at personene som returnerer fra Syria er ukjente for myndighetene.

– Noen tenker kanskje at en slik liste kan være en fasit på hvem som er sendt tilbake for å angripe. Jeg er ikke så sikker på det, sier Hegghammer.

– Utfordringen for myndighetene er først og fremst ikke å identifisere hvem som har vært i Syria og med IS. Det er å finne dem. Hvis noen er sendt tilbake med et angrepsoppdrag så vet man ofte hvem de er, men man vet ikke hvor de er.

IS bruker selvmordsbombere strategisk og systematisk. Derfor er det ikke usannsynlig at det finnes egne selvmordsbomberlister i IS, sier Hegghammer.

– Jeg antar at navnet til en person som indikerer at de ønsker å bli selvmordsbomber vil bli overført til de enhetene som driver med slike operasjoner.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger