NRK Meny
Normal

– De er helt uønska hos oss

Ordføreren på Notodden, Jørn Christensen (H), er bekymra over at ei nynazistisk gruppe har vist seg fram i kommunen hans.

Jørn Christensen.

Ordfører i Notodden kommune, Jørn Christensen (H) sier til NRK at han følger nøye med etter rapporter om at Den nordiske motstandsbevegelsen ser ut til å ville etablere seg på Notodden. – De har et livssyn som må bekjempes, sier han til NRK.

Foto: Ragnar Lurås / NRK

Forwald 1

Lederen for den norske grenen av Den nordiske motstandsbevegelsen, Haakon Forwald svarer ordføreren på Notodden. – Om han har satt seg inn i hva vi står for, og fortsatt mener det er bekymringsfullt, så er det hans problem. Vil han bli kvitt oss må han bære oss ut, sier Forwald til NRK.

Foto: Privat

Den nordiske motstandsbevegelsen i Telemark

Her vaier motstandsbevegelsens hvite og grønne flagg over et tettsted i Notodden. Ordføreren i kommunen sier han er på vakt mot nazisme.

Foto: Privat
Arvid Grundekjøn

– Om man kan dokumentere noen substans i dette, må vi vurdere mottiltak, men foreløpig har vi ingen indisier på at vi trenger å være bekymra for dette, sier ordfører i Kristiandsand, Arvid Grundekjøn (H) til NRK.

Foto: Svein Sundsdal / NRK
– Vil han bli kvitt oss, må han bære oss ut, svarer representant for Den nordiske motstandsbevegelsen i Norge, Haakon Forwald.

For fire uker siden fikk ordføreren i Notodden kommune høre at nynazister hadde besøkt Notodden.

Telemarksavisa bekrefta ryktene, og publiserte bilder av folk som veiver Den nordiske motstandsbevegelsens grønne og hvite flagg på Notodden.

– Jeg er klar over at vi har demokrati og ytringsfrihet, men for meg står de for et menneskesyn som er bekymringsfullt. De er helt uønska på Notodden, sier ordfører i Notodden kommune, Jørn Christensen (H) til NRK.

– Jeg er på vakt

Christensen sier han ikke vet hva slags framstøt gruppa eventuelt gjør på Notodden.

– Vi tar dette på det største alvor. Jeg har borret litt i dette, uten å kunne påvise noe som helst. Men bare bekreftelsen på at gruppa har vært på Notodden gjør at jeg er på vakt, sier Christensen.

Han mener gruppas paroler reduserer menneskeverdet.

– Om man har annen hudfarge, skal man liksom ha en mindre betydning enn andre. Det er et livssyn vi på Notodden ikke forener oss med, og et livssyn som må bekjempes, sier ordføreren.

– Vil denne gruppa få fotfeste på Notodden-området?

– Jeg håper selvsagt ikke det, men jeg utelukker ikke at kanskje enkeltmiljøer her er fascinert av dette og kan vippe mot gruppa.

– Er det grunn til å tro at det ikke var tilfeldig at akkurat Notodden fikk besøk?

– Jeg ser at de selv sier det ikke var uten grunn de besøkte Telemark. Det er bekymringsfullt. Jeg registrerer det de sa, men er ikke kjent med noen form for nazistisk aktivitet i Notodden-området fra før, sier han.

– Vi er kommet for å bli

Christensen mener motstanden mot menneskesynet til Den nordiske motstandsbevegelse blir særlig viktig i tida framover.

– Flyktningestrømmen til Norge tiltar. Notodden tar årlig imot flyktninger i langt større grad enn kommunens størrelse skulle tilsi. Dette er sårbare grupper, og det er derfor særdeles viktig at de ikke blir utsatt for de såkalte nazistene, for flyktningene har hatt traumer nok, sier han til NRK.

Haakon Forwald, sier til NRK at de er kommet til Telemark for å bli.

– Det er ikke ordføreren som bestemmer hvem som er velkommen på Notodden. Om han har satt seg inn i hva vi står for, og fortsatt mener det er bekymringsfullt, så er det hans problem. Vil han bli kvitt oss må han bære oss ut, sier Forwald til NRK.

Politimester i Telemark, Rita Kilvær, sier til NRK at hun ikke ser noe som tyder på en oppblomstring av høyreekstreme miljø i hennes distrikt.

– Vi kan hverken bekrefte eller avkrefte at de har vært i Telemark. Jeg vil ikke kommentere denne gruppa konkret. Det jeg kan si er at vi følger nøye med på utviklingstrekk i høyreekstreme miljøer, sier Kilvær.

– Ingen grunn til bekymring

Også avisa Fædrelandsvennen omtalte i juni rekrutteringsforsøk fra Motstandsbevegelsen.

Lederen av støttegruppa for 22.juli-ofrene, Trond Henry Blattmann, uttalte da følgende til avisa:

«Det samme tankegodset som drepte min sønn på Utøya, er på fremmarsj i Kristiandsand igjen».

Ordfører i Kristiansand, Arvid Grundekjøn (H), utrykker mindre bekymring enn sin ordførerkollega på Notodden.

– Jeg har tett dialog med politiet, og har ikke hørt noe om dette. Det må være noe som har skjedd mens jeg var på ferie, men om det var alvorlig nok ville jeg hørt om det uansett. Om man kan dokumentere noen substans i dette, må vi vurdere mottiltak, men foreløpig har vi ingen indisier på at vi trenger å være bekymra. Jeg vil ikke skremme opp befolkinga uten grunn, sier han til NRK.

Aksjonerte mot asylmottak

Flygeblad

Dette flyvebladet signert Den nordiske motstandsbevegelsen, ble delt ut i under en aksjon mot asylmottak i Sandnes i mars i år.

Foto: Eirik Gjesdal

I Rogaland aksjonerte Borgervernet Rogaland i mars i år mot asylmottak og innvandring, med bruk av Motstansbevegelsens propagandamateriell.

Ordfører i Sandnes kommune, Stanley Wirak (Ap) sier til NRK at han er klar over at ei gruppe har aksjonert i kommunen hans.

– Det er vanskelig å vite hvor seriøst vi skal ta dette. Derfor er det så viktig å følge med på disse gruppene. Dette er marginalt, men det er klart det finnes grobunn for en slik ideologi i enkelte miljø. Etablering av slike miljø må bekjempes med alle lovlige midler, sier han til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger