Hopp til innhold

– De er elefanter skremt av mus

Høyres helsetalsmann Bent Høie mener norske helsetopper lar seg skremme unødig av Høyres politikk. – De bør heller bekymre seg for at de ikke er en god nok arbeidsgiver, mener Høie.

Støre og Høie

Arbeiderpartiet og Høyre er sterkt uenige om hvordan helse-Norge bør styres. Ap er bekymret for at Høyre vil gi en større bit av kaka til private aktører. I dag møttes Høyres Bent Høie og helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) til debatt i Politisk Kvarter.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Bent Høie (Høyre)

Bent Høie (H) tror at helsedirektørene overvurderer omfanget av Høyres reform. – De er elefantene som ble skremt av musa, mener han.

Foto: Aas, Erlend, Erlend Aas / Scanpix
Jonas Gahr Støre

Helseminister Jonas Gahr Støre frykter at Høyres modell vil gi sykehusene problemer med å utføre kostbare og «ulønnsomme» oppgaver som forskning, opplæring og beredskap.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix
Herlof Nilssen

– Spesialistene vi har brukt mange år på å utdanne vil forsvinne til det private, frykter Herlof Nilssen, administrerende direktør i Helse Vest.

Foto: Helse Vest
Administrerende direktør Helse Nord Lars Vorland

Lars H. Vorland, administrerende direktør i Helse Nord, mener det kan bli vanskelig å i det hele tatt holde sykehusene i nord åpne med Høyres politikk.

Foto: Lucian Muntean / NRK

Flere norske helsetopper frykter at de offentlige sykehusene blir tappet for arbeidskraft dersom det åpnes for mer bruk av private.

Høyre vil ha økt bruk av private aktører for å få ned helsekøen. De ønsker at alle pasienter med rett på helsehjelp fritt skal kunne velge behandlingssted selv. Regningen skal det offentlige ta.

I dag møttes Høyres Bent Høie og helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) til debatt i Politisk Kvarter om Høyres forslag.

Elefant skremt av mus

Høie tror helsedirektørene overvurderer omfanget av Høyres foreslåtte reform.

– De er elefantene som ble skremt av musa. 70 av inleggelsene er akuttmedisin, og der vil aldri de private komme inn. Og hvis det offentlige ikke klarer å gi folk behandling innen rimelig tid er det bare rimelig at de betaler for pasienter som velger et annet tilbud, sier Høie til Politisk Kvarter.

Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) er derimot helt enig med helsedirektørene i at Høyres forslag er uoversiktlig.

– Høyre argumenterer som om ingen noen gang burde vente på noen behandling. Da måtte vi hatt et helt annet helsevesen der alt ble vurdert som akutt. Høyre vil skape et eget spor for private klinikker som kan gå rett til en sjekk med penger fra en ramme som sykehusene lever på i dag, sier Støre.

Hva med forskning?

Helseministeren er redd for at Høyres modell vil føre til at sykehusene vil slite med å utføre kostbare og «ulønnsomme» oppgaver som forskning, opplæring og beredskap.

Støre frykter også at spesialister som staten har brukt mange år på å lære opp, skal forsvinne til privatklinikker.

Høie forsikrer om at også med Høyres modell, vil de store pengene gå til det offentlige.

– Dessuten; staten utdanner også ingeniører, men vi blir ikke sure om de blir ansatt i Statoil, sier Høie.

Vil miste spesialister

Men modellen bekymrer direktører ved flere av landets helseforetak.

– Om dette får et stort omfang og skal dekkes over sykehusbudsjettet, er bekymringen at det bli magert med ressurser igjen. Spesialistene vi har brukt mange år på å utdanne vil forsvinne til det private, frykter Herlof Nilssen, administrerende direktør i Helse Vest.

– Utfordringen min er at vi ikke kjenner omfanget på bruk av private, og at vi ikke vet hvem som skal betale regningen, legger Nilssen til.

Frykter nedleggelser

Lars H. Vorland, administrerende direktør i Helse Nord, ser enda mørkere på et eventuelt regjeringsskifte. Han mener det kan true sykehusenes eksistens.

– Det er mest sårbart i Nord-Norge. Vi vil kunne få problemer med å holde alle sykehusene våre åpne. Vi vet ikke hva vi har å forholde oss til etter valget, sier Vorland til NRK.

Helsepolitisk talsmann i Høyre, Bent Høie, mener Vorland har andre ting å bekymre seg for.

– Han bør heller bekymre seg for at han ikke er en god nok arbeidsgiver. Leger er i snitt 41 år før de får fast ansettelse. Vil Vorland beholde dem, får han gi dem fast ansettelse, sier Høie.

AKTUELT NÅ