Hopp til innhold

– Dårlig valg kan felle Navarsete

Liv Signe Navarsete har fått den ene politiske ørefiken etter den andre. Nå sier ekspertisen at hennes politiske karriere og regjeringen kan ligge i potten.

Liv Signe Navarsete

Partileder Liv Signe Navarsete i Sp har hatt et tøft år.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Magnus Takvam

Politisk kommentator Magnus Takvam.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

I slutten av mai sa partileder Liv Signe Navarsete at hun og Senterpartiet skulle vinne rovdyrsaken.

Punktum.

Les også: – Ta ansvar eller gå ut av regjeringa
Les også: – Eg er totalt overkøyrd
Les også: Navarsete: – Det er knalltøft

Da forsøkene på et nytt rovdyrforlik på Stortinget strandet natt til onsdag hadde Navarsete gått på nok ett politisk tap.

Det er ikke første gang de siste 12 måndene.

– Både Senterpartiet og Liv Signe Navarsete går gjennom en tøff periode som de ikke har kommet seg ut av enda, sier politisk kommentator i NRK, Magnus Takvam.

Etterforsket av Økokrim

Siste halvdel av 2010 og første halvdel av 2011 har nemlig fremstått som noe nær et annus horribilis for Sp-lederen.

I oktober 2010 skrev blant annet Dagens Næringsliv at Senterpartiet hadde mottatt rundt 700.000 kroner fra Eidsiva Energi og Troms Kraft i prosjektstøtte til et prosjekt om fornybar energi.

Det viste seg imidlertid at pengene gikk rett i partikassen til Senterpartiet der de ble regnskapsført som partistøtte.

Da saken eksploderte i mediene hadde Navarsete knapt klart å hente seg inn siden forrige skandale.

En knapp måned før skrev nemlig VG at partilederen hadde mottatt et armbånd til en verdi av 26.500 kroner da hun var gudmor og døpte fergen «MS Bergensfjord» i 2006.

Regnskapssaken endte med en bot fra Økokrim på 200.000 kroner for økonomiske misligheter, mens gavesaken fikk Regjeringen til å endre reglene for hva statsråder kunne få av gaver.

Men problemene stopper ikke der.

Medlemmene rømmer

Arne Strand

Ansvarlig redaktør Arne Strand.

Foto: NRK

Velgerne har nemlig også begynt å tvile på partiet. Senterpartiet har stupt på meningsmålingene, og i mars skrev Bergens Tidende at partiet har mistet hvert femte medlem fra 1994 til 2011. I samme periode holdt de andre stortingspartiene seg på et stabilt medlemstall.

Den situasjonen har ikke blitt bedre.

– Gjennomsnittet på mai-målingene er nede i fem prosent. Hvis det hadde vært valgresultatet, ville det vært det dårligste siden valget i 1945... Nei, vent litt. Det er dårligere enn i 1945... Det ville vært det dråligste resultatet i partiets historie, sier ansvarlig redaktør i Dagsavisen Arne Strand.

Nederlag på nederlag

Situasjonen har ikke blitt bedre av at de politiske tapene nærmest har stått i kø de siste 12 månendene.

Og de har vært mange.

  • Partiet lovet å flytte ut 6 000 statlige arbeidsplasser fra Oslo. Etter fem år i regjering hadde de, ifølge Bergens Tidende, klart å flytte ut 85.
  • Navarsete og Sp tapte kampen om lokalsykehusene. Saken toppet seg da Navarsete skjelte ut en sykehusaktivist som konfronterte henne med egne løfter om at intet lokalsykehus skulle legges ned.
  • Årets landsbruksoppgjør ble langt fra slik kjernevelgerne til partiet hadde sett for seg.
  • Senterpartiet klarte ikke å vinne rovdyrforliket slik Navarsete hadde krevet.
  • Det er strid om landbruksmeldingen som skal være klar før sommeren. Også her kan Senterpartiet gå på et politisk nederlag.

(Saken fortsetter under bildet)

Video Liv Signe Navarsete blir sint

Liv Signe Navarsete blir sint

– Dette har rett og slett vært et veldig dårlig år for Navarsete, og jeg er ikke så sikker på om hun står så sterkt i Senterpartiet. Mange tviler på om hun er den rette, og det kommer garantert til å bli en diskusjon om dette dersom man ikke klarer å oppnå et resultat opp mot det de hadde i kommunevalget i 2007, sier Strand.

Det betyr en oppslutning på rundt åtte prosent. Det er en økt oppslutning på nesten 3 prosent i forhold til gjennomsnittsmålingene i mai.

Kan snuse på regjeringsbrudd

Elisabeth Skarsbø Moen

Politisk kommentator Elisabeth Skarsbø Moen i VG.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

– Når Navarsete først krever seier i rovdyrsaken, og så går ut og beklager at det ikke gikk i ettertid, så er dette en taktikk for å vise at partiet har kjempet hardt for sitt syn men har tapt. Hun gjør det for å vinne sympati, kanskje først og fremst fra egne velgere. Hun gjorde det også i sykehussaken, men problemet er at det begynner å oppfattes som et tegn på tafatthet, sier Elisabeth Skarsbø Moen, debattredaktør og politisk kommentator i VG, til NRK.

Strand sier et dårlig valgresultat vil føre til en diskusjon om hvor Senterpartiet går videre.

– Det blir selvfølgelig en diskusjon om Navarsetes fremtid som leder. Det blir også en diskusjon om partiet i det hele tatt skal fortsette i regjering, sier Strand.

Da tapet i sykehussaken var et faktum, innrømmet også Navarsete at hun hadde vurdert å trekke partiet ut av regjering etter dette tapet. Hun kom den gangen til at partiet ville ha større innflytelse i enn utenfor regjering.

Den vurderingen tror Takvam fortsatt er gjeldende i Senterpartiet.

– Derfor tror jeg de fortsetter, men det er uenighet om dette i partiet, sier Takvam.

AKTUELT NÅ