– Dårlig deal for forbrukerne

Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan fryser på ryggen av at konkurrent ICA har inngått avtale om distribusjon, forhandlinger og innkjøp med matvaregiganten NorgesGruppen.

Ole Robert Reitan

Rema-sjef Ole Robert Reitan mener avtalen mellom ICA og NorgesGruppen er dårlig nytt for norske forbrukere.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Mandag skrev Aftenposten at ICA og NorgesGruppen har inngått en avtale som innebærer at NorgesGruppen tar over mer enn halvparten av distribusjonen til ICA. De tar også over alle ICAs forhandlinger og innkjøp.

Les også: – Matprisene vil øke med ny lov
Les også: Matbaronene fylte opp posene i 2010
Les også: Gir politikerne skylden for dyr mat

Det gir NorgesGruppen så stor makt i matvaremarkedet at Konkurransetilsynet har steilet.

– Med en slik markedsstyrke er det fare for at dette samarbeidet kan svekke konkurransen. Det kan i sin tur gå utover forbrukerne, i form av høyere priser eller dårligere utvalg. Derfor er vi bekymret, og vil se nærmere på hvorvidt avtalen kan være i strid med konkurranseloven, sier konkurransedirektør Christine Meyer i en pressemelding.

Rema-Reitan rett i taket

Og får støtte av Reitan i Rema 1000. Rema-sjefen sier han kommer til å kjempe med nebb og klør for å kansellere avtalen.

– Vi vil gjøre alt vi kan for å stoppe den avtalen. Den vil gi Norgesgruppen kontroll over 50 prosent av markedet og ødelegge konkurransen fullstendig. Det vil gå kraftig utover leverandørene og forbrukerne, sier Reitan til nettavisen E24.

Samtidig innrømmer han at han selv har forsøkt å få til tilsvarende avtale.

Les også: Mange vil splitte dagligvarekjedene
Les også: - Ikke satt ned for å "ta matvarekjedene"
Les også: Utredningen som kan endre dagligvarebransjen

– Ja, det er riktig, men vi har opplevd at det har vært et spill for galleriet. Utifra en markedssituasjon ville det vært helt greit om Coop eller Rema hadde fått avtalen med NorgesGruppen. Da hadde enten Coop eller vi blitt omtrent like store som NorgesGruppen. Når det er NorgesGruppen som får avtalen, betyr det at vi får en gigant som vil gi en uholdbar situasjon og som vil ødelegge konkurransen fullstendig, sier Reitan til E24.

Berører 350 arbeidsplasser

I en pressemelding skriver ICA Norge at formålet med avtalen blant annet er å sikre langsiktig lønnsomhet i selskapet som har slitt med store tap de siste årene.

I pressemeldingen heter det blant annet at:

«Forandringene vil berøre ca. 350 arbeidsplasser. Strukturkostnadene for disse forandringene beregnes til ca. 150 MNOK og vil bli belastet resultatet for første kvartal 2013».

Norsk dagligvarebransje omsatte for nær 145 milliarder kroner i 2011.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger

Jan Petersen: – Han åpnet opp Norge på tidlig på 80-tallet

Kåre Willoch er død