Hopp til innhold

– Avtalen mellom ICA og Norgesgruppen er ulovlig

Avtalen mellom ICA-gruppen og Norgesgruppen er ulovlig. Det mener Konkurransetilsynet. De har sendt varsel til partene.

Christine B. Meyer
Foto: Marit Hommedal

I en pressemelding skriver Konkurransetilsynet at årsaken til avgjørelsen er at tilsynet mener avtalen vil svekke konkurransen i det norske dagligvaremarkedet.

– Vi har vurdert samarbeidet og mener ICA og Norgesgruppen får så stor makt sammen at det er uheldig for forbrukerne i dagligvaremarkedet. Enten fordi man får høyere priser på sikt eller et dårligere tilbud, sier konkurransedirektør Christine Meyer til NRK.

Konkuransetilsynet mener avtalen bryter konkurranseloves forbud mot konkurransebegrensende avtaler.

– Dette er en stor og viktig sak for både bransjen og selskapet, men vi skal gå gjennom begrunnelsene til tilsynet. Vi vil også se på hvilke alternative tiltak vi kan gjøre fremover. Det er det imidlertid for tidlig å si noe om, sier konserndirektør Per Roskifte i Norgesgruppen til NRK.

To gigantavtaler

Bakgrunnen for saken er at Norgesgruppen og ICA ønsket å inngå en avtale om innkjøpssamarbeid.

Det fikk to andre giganter, Coop og Rema 1000, til å flagge at de ville inngå en lignende avtale dersom ICA-Norgesgruppen fikk godkjenning av Konkurransetilsynet.

– Hva sier dere til dem som sier dette er en ren utpressing for å blokkere avtalen mellom ICA og Norgesgruppen?

– Dette er ingen utpressing men en realitet. Vi har ikke andre våpen i skuffen for å sikre vår egen butikk, sa Ole Robert Reitan den gangen.

Coop og Rema 1000 sa rett ut at dette var den eneste logiske måten å svare på en helt eller delvis godkjennelse i samarbeidet mellom Norgesgruppen og ICA.

Fryktet monopol i dagligvarebransjen

På Stortinget fryktet flere næringspolitikere monopol-lignende tilstander i den norske dagligvarebransjen dersom de to avtalene får grønt lys fra Konkurransetilsynet.

– Jeg synes det vil være uheldig. Det blir nesten et fravær av konkurranse. Det blir en monopolsituasjon med to giganter som deler markedet seg imellom, sa Fremskrittspartiets Øyvind Korsberg til NRK.no.

Resultatet blir dårligere vareutvalg og høyere priser for forbrukerne, mener han.

– Det vil igjen gi økt grensehandel, og i realiteten blir det svært vanskelig for nye aktører å etablere seg i markedet, sier Korsberg.

Rødgrønn bekymring

Også de rødgrønne partiene så med uro på utviklingen i dagligvarebransjen.

– Dette representerer en konkurransesituasjon i dagligvarebransjen som vi ikke kan leve med, sa Arbeiderpartiets mat- og landbrukspolitiske talsperson, Knut Storberget, til NRK.no.

– Det er direkte uklokt å bli stående igjen med to store, tunge aktører i norsk dagligvarebransje. Det er skadelig både for forbrukere, for matindustri og for jordbruk, sa Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum.

– Det tegnes nå et bilde der det bare er noen få som skal ha makt over det viktigste vi har, nemlig maten vår. Her blir det samlet altfor mye makt på for få hender, sa SVs Karin Andersen.

Avtalen mellom Rema og Coop har en klausul om at samarbeidet opphører dersom Konkurransetilsynet nekter Norgesgruppen og ICA et tilsvarende samarbeid.

– Vi har sett på om den foreslåtte avtalen mellom Coop og Rema 1000 påvirker den saken vi har behandlet. Vi har kommet til at den ikke endrer vår konklusjon om at avtalen mellom ICA og Norgesgruppen er potensielt ulovlig, sier Meyer til NRK.

Partene har fått frist til 25. april med å gi sine kommentarer til varselet.

AKTUELT NÅ