Hopp til innhold

– Carl får smake sin egen medisin

Ellen Wibe, som ble kastet ut av Frp 1994, mener Carl I. Hagen har fått smake sin egen medisin de siste dagene. Samtidig sikter den nye generasjonen Frp-ere seg inn mot regjeringsmakt.

Video Ellen Wibe mener Carl I. Hagen får smake sin egen medisin

KLIKK FOR Å SE VIDEO: – Jeg tenker at det kan bli spennende tider i norsk politikk, hvis Frp legger seg på en linje der de faktisk er mulig å samarbeide med, forklarer Wibe.

På Bolkesjø i Telemark ble det til nå mest dramatiske landsmøtet i Fremskrittspartiets historie avholdt i 1994. Det endte med at Carl I. Hagen kastet ut de unge liberale for å rendyrke en mer populistisk linje. En av dem var nestleder Ellen Wibe.

– På godt folkelig Frp-språk får vi kanskje si at Carl nå får smake sin egen medisin, sier Wibe til NRK.

Bolkesjø ble til Dolkesjø og Carl I. Hagen satt igjen ubestridt på toppen av partipyramiden. 17 år etter føler Hagen seg sveket av eget parti.

– Kan bli spennende

Ellen Wibe på Dolkesjø i 1994

DRAMA: Ellen Wibe på Frps dramatiske landsmøte på «Dolkesjø» i Telemark i 1994.

Foto: NRK

– Man får litt déjà vu. Dette har vi sett før i Frp. Ikke bare på Bolkesjø, det har også skjedd etterpå med andre grupperinger. Jeg tenker at Carl I. Hagen nå nok opplever det samme som han har vært med på å påføre andre som har vært aktive i Frp, sier den tidligere nestlederen.

Wibe har ikke stemt Frp siden Bolkesjø, men hun liker de nye taktene etter at Hagen gikk av som partiformann, det nye moderate Frp

– Jeg tenker at det kan bli spennende tider i norsk politikk, hvis Frp legger seg på en linje der de faktisk er mulig å samarbeide med, forklarer Wibe.

Et annet parti

Jan Arild Snoen var 30 år i 1994 og røk også ut av partiet på Bolkesjø. Han kjenner igjen den store mengden følelser når det er strid i Frp. Han mener partiet Siv Jensen styrer er noe annet enn det evig opposisjonelle partiet Hagen skapte.

– Det Fremskrittspartiet du ser nå, er betydelig mer populistisk og innvandringsskeptisk, for å ta de to viktige tingene, enn det vi prøvde å skape på begynnelsen av 1990-tallet. Men det er nærmere enn det partiet Hagen ønsker seg. Slik sett er det en slags uavgjort, mener Snoen.

Saken fortsetter under bildet

Jan Arild Snoen

UAVGJORT: Dagens Frp er en mellomting mellom det partiet liberalistene på starten av 1990-tallet ønsket seg, og det Carl I. Hagen ønsker seg, mener Jan Arild Snoen.

Foto: Storhaug/Silinger / NRK

For mye har endret seg siden 1990-tallet. Det moderne Fremskrittspartiet sitter gjerne side om side med de andre opposisjonspartiene, som i sykehussaken i Oslo.

Kanskje får vi se mer av dette i fremtiden.

Ny generasjon

– Vi har sagt at vi skal samarbeide med Frp helt siden 2005. Jeg synes det går bedre nå enn det har gjort tidligere., sier Torbjørn Røe Isaksen, stortingsrepresentant for Høyre, til NRK.

– Jeg tror en av grunnene er at man har fått inn en ny generasjon. Det er en del folk i politikken som bærer gammelt agg til hverandre, som gjør at de kanskje ikke samarbeider så godt.

Saken fortsetter under videoen

Video Siv Jensen får støtte fra Torbjørn Røe Isaksen og Ketil Solvik-Olsen i Hagen-striden

JENSEN-STØTTE: Siv Jensen får støtte fra Torbjørn Røe Isaksen (bildet) og Ketil Solvik-Olsen i Hagen-saken.

– Har noe på gang

Kanskje vil Carl I. Hagens sorti gjøre det enklere å samarbeide med Frp. Men først og fremst mener Røe Isaksen det er tonen som har endret seg mellom partiene.

– Vi hadde blant annet felles forslag i forbindelse med statsbudsjettet. Det er første gangen det har skjedd. I min komité forsøker også Høyre, Frp og Kristelig Folkeparti å jobbe sammen så godt vi kan. Det er noe på gang, det er helt sikkert, fastslår han.

I Frp slår de gjerne av en prat med kolleger fra andre partier, og nå har de også oppskriften klar for å bli en bedre samarbeidspartner frem mot 2013.

– Mindre sytete, mer konstruktive, og bevise hvordan vår alternative politikk faktisk gagner Norge bedre enn den politikken regjeringen i dag fører, sier Ketil Solvik-Olsen, nestleder i Frps stortingsgruppe.

– Da må vi være konstruktive, grundigere og stå opp tidligere på morgenen for å være på ballen. Vi må kunne argumentere bedre og grundigere på alle måter for at velgerne skal bli overbevist, mener han.

AKTUELT NÅ