Hopp til innhold

– Cannabis er overrepresentert i drapstallene

Det er anslått at opp mot 10 prosent av oss benytter illegale rusmidler. Likevel er cannabis involvert i hele 23 prosent av drapene som er begått av rusede personer. – Å si at cannabis er ufarlig, vil jeg ikke være med på, sier rusforsker Thomas Clausen.

Cannabis-røyking

Cannabis, og da først og fremst hasj, er det mest brukte illegale narkotiske stoffet i Norge. Ofte røykes det slik som bildet viser, men det kan også spises.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

NRK har gjennomgått rettskraftige dommer for 231 drap i Norge i perioden 2003–2012.

Kartleggingen viser at over halvparten av alle drapene, 125 drap, ble begått i rus.

Av dem var cannabis involvert i 29 drap, en andel på 23 prosent.

– Det kan se ut til at cannabis forekommer hyppigere i drapssaker enn vi egentlig skulle forvente ut fra bruken i befolkningen. Det er nok en overrepresentasjon av cannabis som rusmiddel i volds- og drapsstatistikken, sier rusforsker og professor ved Senter for rus- og avhengighetsforskning (Seraf), Thomas Clausen.

Rusforsker Thomas Clausen

– Statistikken viser at vi virkelig bør være forsiktige med å avdramatisere farligheten av cannabis, sier rusforsker Thomas Clausen.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

– Er det overraskende?

– Hvis man har en innstilling om at cannabis er et helt ufarlig stoff, vil det være overraskende. Men vi er kjent med at cannabis som rusmiddel kan bidra til voldsatferd og kan frembringe psykose, som vil kunne være en forklarende årsak til vold og drap, sier Clausen.

Legaliseringsdebatt

Debatten om hvorvidt cannabis, som inkluderer både hasj og marihuana, bør legaliseres, blusser opp med jevne mellomrom.

I forrige måned gikk Magnus Slagsvold Søre, sønnen til påtroppende Ap-leder Jonas Gahr Støre, og Thorvald Stoltenberg ut i en artikkel i VG og ba myndighetene regulere salg og distribusjon av narkotiske stoffer.

– Vi har en ruspolitikk som ikke virker. Det vil være bedre hvis myndighetene tar kontroll over salg og distribusjon av rusmidler som cannabis og MDMA (ecstasy), sa Magnus Slagsvold Støre til avisen.

Det fikk justisminister Anders Anundsen (Frp) til å bli mektig provosert.

– Jeg blir nesten forbanna, sa Anundsen i NRKs Dagsnytt 18.

– Det er en ufarliggjøring av cannabis, og det mener jeg det ikke er grunnlag for. Jeg mener det er en alvorlig trussel, fordi en villeder unge mennesker til å ta feil valg, sa han.

Rusforsker Willy Pedersen var tidligere mot legalisering av cannabis, men har snudd i spørsmålet. Han uttalte tidligere i år at en legalisering er på høy tid.

– Stadig mer forskning har konkludert med at dette stoffet sammenlignet med for eksempel alkohol og tobakk er et forholdsvis mye mindre farlig stoff, sa Pedersen til NRK.

I dag sier Pedersen at fokus fremover bør være på å redusere bruken av alkohol.

– Det er et mye mer ustabilt stoff enn cannabis. Når jeg hører at justisministeren blir forbanna over at noen snakker nyansert om cannabis tenker jeg at programmet hans om frislipp av alkohol er mye farligere, sier han.

Det er nesten umulig å slå fast hvilke faktorer som fører til drap. Rus er bare en av mange komponenter - og ofte er det kombinasjonen av flere faktorer som er farlig - som rus, tidligere voldshistorikk, psykiatri og sosiale forhold. I noen saker kan retten slå fast at rusen var den direkte årsaken til drapet, andre ganger en medvirkende årsak.

Willy Pedersen mener NRKs gjennomgang viser at alkohol er det farligste rusmiddelet.

– Og i noen tilfeller er det sånn at cannabis kan være voldsutløsende - oftest i samspill med andre rusmidler. 3 av 4 drap der gjerningspersonen er ruset på cannabis skjer jo i en slik kombinasjon. Og vi vet at cannabis normalt er et beroligende stoff som i noen situasjoner vil kunne ha andre effekter. Vi vet at folk med alvorlige psykiatriske diagnoser og personlighetsforstyrrelser kan bruke dette stoffet oftere enn andre, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..

– Cannabis kan utløse psykose og paranoia

I NRKs drapskartlegging er cannabis med i en stor andel av drapene, og Thomas Clausen advarer nå mot å ufarliggjøre det.

– Jeg synes denne statistikken viser at vi virkelig bør være forsiktige med å avdramatisere farlighet rundt cannabis. Å si at cannabis er ufarlig, vil jeg ikke være med på, sier Clausen.

Av de 29 drapene cannabis var involvert i, var gjerningspersonen i ti av drapene ruset utelukkende på cannabis.

Ragnhild Bjørnebekk

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk advarer mot at cannabis er blitt sterkere de siste årene. – Vi vet at cannabis kan utløse psykose og paranoia, sier hun.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

I åtte drap var gjerningspersonen ruset på en cocktail av cannabis, alkohol og piller, i seks drap på cannabis og alkohol, mens i fire drap hadde gjerningspersonen inntatt cannabis og piller.

Clausen får støtte av voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk.

– Det er alvorlig at cannabis er overrepresentert i denne statistikken i forhold til andel av befolkningen som bruker cannabis, sier Bjørnebekk.

– Vi vet at cannabis fører til dårlig hukommelse, en reagerer på ting uoppmerksomt, og vi vet at cannabis kan utløse ulike psykoser og paranoia.

– Mister forebyggende tiltak

Bjørnebekk advarer mot at cannabis er blitt mye sterkere de siste årene og påpeker også at man mister et forebyggende handlingsrom dersom stoffet legaliseres.

– Jeg er ikke for en liberalisering. Når ungdommer blir tatt for bruk av cannabis i dag, kan politiet ha en bekymringssamtale som kan føre til at de kan snu mønsteret sitt. Det grepet mister vi ved en legalisering, sier Bjørnebekk.

– Dessuten er det slik at cannabis sjelden brukes som eneste rusmiddel. En kan starte med alkohol og cannabis, før en så går over til andre stoffer.

Også en av nestorene i norsk rusforskning, professor Helge Waal ved Seraf, mener cannabis kan føre til økt vold.

– Sammenlignet med alkoholberuste grupper er nok voldsforekomsten lavere hos dem som bruker cannabis. Likevel er det feilaktig å mene at cannabisbruk er ufarlig i forhold til voldsbruk. Det er en sammenheng mellom bruk av cannabis og brå, rare voldshandlinger. Og cannabis kan medvirke til å utløse psykoser. Det kan nok også utløse brå angsttilstander og ukontrollerte følelser, sier Waal.

AKTUELT NÅ