Hopp til innhold

– Budsjettkutt gjør Oslo utrygg

– Byrådet i Oslo skaper en mer utrygg by når de kutter i midlene til forebygging av kriminalitet. Det mener Oslo SV. De etterlyser nye tiltak mot ungdom i faresonen.

Marianne Borgen

Marianne Borgen, bystyrerepresentant for SV, mener byrådet kunne gjort langt mer for å forebygge kriminalitet blant ungdom.

Foto: Svein Olsson/NRK

– Jeg snakker med ansatte i bydelene som er fortvilet over at de hvert år er nødt til å kutt i midlene til forebyggende tiltak mot kriminalitet, sier bystyrerepresentant for SV, Marianne Borgen.

I morges møtte hun byrådslederen i Oslo til debatt i Politisk kvarter på NRK P2, tema var ransbølgen i hovedstaden.

Hør Politisk kvarter

Ransbølgen i Oslo den siste tiden har nådd nye høyder. Så langt i år er det anmeldt rundt 800 ran i Oslo. Bare i oktober ble 120 ran anmeldt, i snitt fire ran per dag. Borgen mener mange av ranene kunne vært unngått med bedre forebyggende arbeid.

Stian Berger Røsland

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H), sier arbeidet med å forbygge kriminalitet blant unge egentlig er en suksesshistorie.

Foto: Nyhetsspiller

– Vi har lykkes med det arbeidet Marianne Borgen snakker om. I Oslo faller barne- og ungdomskriminaliteten. Vi får færre unge gjerningsmenn i Oslo og de står for en lavere andel av kriminaliteten. Det systematiske, forebyggende arbeidet i Oslo er egentlig en suksesshistorie, sier Stian Berger Røsland (H), byrådsleder i Oslo.

– Det er noen ungdommer som holder på, men det bildet Marianne Borgen forteller er galt, fortsetter Røsland.

Les også:

– Mange er utrygge

Oslos økonomi og byrådets prioriteringer gjør at en rekke budsjettposter er strammet inn og kuttet i.

– Mange innbyggere i Oslo er utrygge nå. Utgangspunktet er at vi er i en alvorlig situasjon. Oslo-politet forteller at mange av ungdommene som raner er gjengangere. Samtidig kuttes det blant annet i antall utekonktakter, sier Borgen.

SV etterlyser en tiltakspakke for å stoppe ransbølgen.

Her i Oslo føler folk seg mest utrygge

Trykk på bildet for å se større versjon.

Foto: Tom Halsør / NRK

– Vi må sette i gang tiltak med en gang. Mange av de som politet nå tar for ran i Oslo, det er ungdommer og barn som er født og oppvokst her i Norge og bodd i Oslo hele sitt liv og som vi ikke har greid å fange opp på et tidligere tidspunkt, fortsetter Borgen.

– Akkurat nå har vi en oppblomstring, det er noen ungdommer som holder på. Det er noen vokste som holder på også. I sum så er det krevende. Men det er feil å si at det forebyggende arbeidet i Oslo er mislykket. Hvert år siden 2006 har det blitt færre ungdomskriminelle i Oslo. Dette lykkes vi ganske godt med, sier Røsland.

Men med den ransbølgen som nå foregår. Er det riktig å kutte i tiltak som kan virke kriminalitetsforebyggende?

Det er slik at Oslos økonomi gjør at det blir stramme budsjettider, men det har aldri vært en høyere aktivitet i bydelene i det forebyggende arbeidet enn det vi har nå. Det vet også Borgen, sier Røsland.

Ransmøte i dag

I dag møtes byrådsleder Røsland og politimester Hans Sverre Sjøvold til ekstraordinært møte i Politirådet klokken 12. Det er de mange ranene i Oslo som er tema for møte.

– Oslo-politet gjør en kjempe jobb med å håndtere den ordensmessige siden av dette og de pågriper gjerningsmenn. Vi har et godt samarbeid om det kriminalitetsforebyggende arbeidet og nå må vi skur på noen knapper så vi blir enda mer effektive.

– I tilegg mener jeg vi skal bidra til at Oslo kommune og våre folk skal være mer synlige og gi større trygghetsfølelse i byen mens dette skjer. Vi har hatt ransbølger i Oslo før, vi har slått dem tilbake og det skal vi gjøre en gang til, avslutter Røsland.

AKTUELT NÅ