– Bryr meg ikke om «rasist»-reaksjoner

Christian Tybring-Gjedde mener Frp var blendet av eufori da de klappet gjennom samarbeidsavtalen med KrF og Venstre. Nå vil han fristilles i innvandringssaker.

Christian Tybring-Gjedde

Christian Tybring-Gjedde (Frp) har blitt hetset så mye for å være fremmedfiendtlig at han har vært sykemeldt. Likevel sier han at samvittigheten ikke tillater ham å la innvandringspolitikken ligge.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Da Frp og regjeringen la frem asyl- og innvandringsavtalen med KrF og Venstre forsøkte alle parter å fremstille det som en seier for egen innvandringspolitikk.

For stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) er avtalen noe av et svart hull. Han mener ikke bare den er for liberal og at den går mot Frps partiprogam. Tybring-Gjedde mener avtalen strider mot det han kan stå for som menneske.

«Jeg vil fristilles i innvandringsspørsmål»

Derfor har han sendt brev til Frps sentralstyre med bønn om å bli fristilt på Stortinget i innvandringsspørsmål. Ifølge Aftenposten innebærer det både å stå fritt til å komme med egne forslag innen innvandring, og fritt å kunne stemme på andres forslag.

Uten å måtte skjele til standpunktet resten av Frps stortingsgruppe kommer frem til av felles standpunkt.

Veldig mange mennesker er frustrert, men de klarer ikke å si fra, de blir ikke hørt. Jeg er deres talsperson.

Christian Tybring-Gjedde / Stortingsrepresentant for Frp

– For meg er det snakk om et personlig samvittighetsspørsmål, på linje med hva abort er for KrF. Vi kan tape noen slag om bompenger, handlingsregelen og så videre. Men jeg kan ikke sitte og se på at samfunnet forvitrer, sier stortingsrepresentanten til Aftenposten.

Til Politisk kvarter på NRK P2 sier Tybring-Gjedde at han er klar over at Frp- og Høyre-regjeringen er bundet av både regjeringsplattformen og tilleggsavtalen med Venstre og KrF.

– Det er korrekt at Landsmøtet stemte enstemmig for avtalen. Partiet var i en euforisk tilstand da vi skulle inn i regjering og klappet høyest mulig. Vi fikk presentert at det skulle bli en klar innstramming i innvandringspolitikken, men når man går inn i avtalen viser det seg at det er en rekke unntak i implementeringen av avtalen, sier Tybring-Gjedde.

Han sier han har advart mot retningen i, og resultatet av, norsk innvandringspolitikk på både inn- og utpust i 10 år.

– Å skulle stemme for en mer liberal innvandringspolitikk vil gjøre at jeg mister enhver troverdighet. Jeg taper min integritet. Jeg er nødt til å stå for det jeg jeg mener i disse spørsmålene, så får det koste hva det koste vil.

Syk av reaksjonene på innvandringsutspillene

Stian Berger Røsland

Stien Berger Røsland (H) fikk et tilbud han måtte si nei til av Christian Tybring-Gjedde.

Foto: NRK

Tidligere har det kostet Tybring-Gjedde helsen. I 2011 ble han tillagt rasistiske meninger etter å ha skrevet kronikken «Drøm fra Disneyland».

I ettertid beklaget Frp-politikeren det han hadde skrevet. Samtidig har han gjort seg bemerket med flere andre utspill innen innvandringsfeltet som har fått stor oppmerksomhet.

Her går Tybring-Gjedde i strupen på uttalelser om innvandringspolitikken til Frp.

Blant annet da han kalte byrådsleder Berger Røsland (H) for en vestkantsnobb fordi han ikke ville flytte et år til Tveita med familien.

– Du skal få bo på Tveita gratis i et år, i leiligheten til mine svigerforeldre som flytter ut. Det er ingen etnisk norske som bor i blokka. Leiligheten ligger i nærheten av Tveita barne- og ungdomsskole samt Hellerud videregående, slik at byrådslederens barn vil ha gode muligheter for skolegang i nærmiljøet. Med alle godordene som byrådslederen har om utviklingen, så må jo dette være et tilbud som han «can't refuse», sa Tybring-Gjedde til nettavisen NA24 i 2012.

Under valgkampen i 2013 ble Tybring-Gjedde kalt xenofob og fremmedfiendtlig av professor Frank Aarebrot. I november samme år skrev ABC Nyheter at Frp-toppen hadde hatt epileptisk anfall under samme valgkamp.

– Hetsen og presset gjør meg sliten. Jeg gruer meg til å lese avisene hver morgen, sa Tybring-Gjedde den gangen.

Men det er noe rart med samvittigheten.

Og derfor tar Tybring-Gjedde altså sats igjen.

Bryr seg ikke lenger om rasisme-beskyldninger

Du sier du gjør dette av samvittighetsgrunner. Er ikke det å ta litt hardt i?

– Ikke for meg. Jeg har et ansvar for mine velgere og samfunnet.

Hvorfor mener du akkurat innvandringsspørsmål er så viktig?

Vi har hatt en enorm innvandring de siste to generasjonene, og vi ser hvilke utfordringer det representerer. Det er ikke fordi folk har annerledes utseende eller snakker et annet språk. For meg er dette et verdispørsmål. Vi ser hvilke utfordringer blant annet kvinner har. Vi har henteekteskap og arrangerte ekteskap der pakistanere eller somaliere som er født og oppvokst i Norge henter ektefeller i opprinnelseslandet som de aldri har sett før. Det kan gjerne være en kusine eller fetter. Jeg mener det er rasisme og en handling basert på etnisitet. Det klarer ikke jeg å være med på.

Du har fått sterke reaksjoner på innvandringsutspillene dine tidligere, og blant annet blitt kalt rasist. Hvilke reaksjoner forventer du denne gangen?

– Det bryr jeg meg ikke så mye om. Jeg vet jeg har enorm støtte der ute og at veldig mange mennesker er frustrert, men de klarer ikke å si fra. De blir ikke hørt. Jeg er deres talsperson og vil være veldig tydelig på det. Å kalle meg rasist er så fjernt for meg at det… jeg har fått inn likeverd og likestilling med morsmelken og det er helt utenkelig at jeg skal være noe i nærheten av det.

SISTE NYTT

Siste meldinger