NRK Meny
Normal

Vil jobbe i helgene for å unngå storstreik

Partene i lønnsoppgjøret møttes onsdag hos Riksmekleren, etter at forhandlingene i går ble brutt. – Vi vil bruke all tilgjengelig tid for å finne en løsning, sier riksmekler Nils Dalseide.

Riksmekler Nils Dalseide

Riksmekler Nils Dalseide har nå tiden frem til midnatt 1. april på å finne en løsning på alle flokene i første runde av årets lønnsoppgjør.

Foto: Johan B. Sættem

– Jeg får vel gå å hente snusen min, for her blir vi kanskje sittende lenge, sa Fellesforbundets leder Arve Bakke til en humrende fremmøtt presse før han håndhilste på Stein Lier-Hansen, leder for Norsk Industri.

Det var tilsynelatende en god tone mellom partene som representerer det såkalte frontfaget da de møttes til mekling på Thon Hotel Opera i Oslo, i regi av Riksmekleren.

Tirsdag brøt Fellesforbundet forhandlingene, etter at leder Arve Bakke og forhandlingsdelegasjonen mente at motparten hadde avvist alle krav.

Men det er liten tvil om at riksmekler Nils Dalseide og et 40-talls forhandlere fra arbeidsgiver og arbeidstakersiden har en krevende jobb foran seg, før de eventuelt kommer til en meklingsløsning innen 2. april.

Men det skal ikke stå på innsatsen, mener riksmekleren. Han sier at helgene vil bli tatt i bruk om det behøves.

– Alle her er innstilt på å bruke all tilgjengelig tid for å løse spørsmålene vi har til behandling. Det vil ikke stå på tidsbruk eller ressursbruk fra noen, sier Dalseide.

Partene i frontfaget møttes til mekling hos Riksmekleren

Praten og smilene satt løst da Fellesforbundets Arve Bakke (t.v) og Stein Lier-Hansen fra Norsk Industri møttes til et innledende møte hos Riksmekleren etter at Fellesforbundet brøt forhandlingene tirsdag.

Foto: Johan B. Sættem

– Ingenting er uløselig

Dalseide sier at det er for tidlig å si hva som blir den vanskeligste nøtten å løse i meklingen, og at han foreløpig har for liten innsikt i de konkrete problemstillingene.

På spørsmål fra NRK.no om hvor lett det blir å løse uenigheten rundt pensjon, svarer Dalseide at ingenting er uløselig.

– Pensjon er et tema som reiser mange forskjellige problemstillinger, slik at normalt er det arbeidskrevende og komplisert, men det er ingenting som er uløselig dersom alle legger seg i selen for å finne en ordning.

Spørsmålet om tariffestet tjenestepensjon i privat sektor har seilt opp som det kanskje vanskeligste punktet i forhandlingene, der partene hittil har stått steilt på sine standpunkt.

Mens både LO og YS har krevd at det blir tema i lønnsoppgjøret, har arbeidsgiversiden ved NHO avvist å diskutere spørsmålet overhodet.

Nå er spørsmålet om mekling kan bringe partene til enighet i den krevende problemstillingen som pensjon er.

Titusener kan bli tatt ut i streik

Ifølge Riksmekleren er det 25.763 personer som er omfattet av plassoppsigelsen.

I tillegg omfatter plassoppsigelsen 3.443 medlemmer i bedrifter som er bundet av direkteavtaler med forbundet i de samme avtaleområdene.

Vanligvis vil et fagforbund si opp plassene for alle medlemmene som er omfattet av den tariffavtalen det forhandles om revisjon av, ifølge Frifagbevegelse.no.

På et senere stadium må det leveres varsel om iverksetting av konflikt, såkalt plassfratredelse. Dette er en spesifisert oversikt over hvilke av de medlemmene man har sagt opp plassene for som vil bli tatt ut i streik fra starten av. Varsel om iverksetting må leveres fire dager før en streik settes i verk.

– Jeg er optimist med tanke på det vi skal igjennom. Nå skal jeg først få mer innsikt i de konkrete spørsmålene dette handler om. Men det er jo klart at her er det en uenighet, det er derfor vi sitter her, sa Dalseide.

Riksmekleren skal i dag ha møter med hver av delegasjonene for å få bedre innsikt i partenes stadpunkter.

14 dager på seg

Meklingsinstitusjonen er en uavhengig institusjon, og meklingen er underlagt taushetsplikt.

Ingen av partene ønsket å gi kommentarer til NRK, siden oppgjøret nå er gått til mekling.

Riksmekleren har nå totalt 14 dager på seg til å finne en løsning.

Dersom en av partene i løpet av meklingsfasen begjærer den frivillige meklingen for avsluttet, har riksmekleren kun fire dager på seg til å framskaffe enighet.

Natt til 2. april får vi trolig svaret på om det blir storstreik, eller om Riksmekler Nils Dalseide nok en gang har lykkes i å finne frem til en omforent løsning med partene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger