NRK Meny
Normal

– Breivik ville skutt i Oslo sentrum

Det terrorsiktede Anders Behring Breivik har i samtaler med sin advokat sagt at de som hadde prøvd å stanse ham utenfor regjeringskvartalet 22. juli, ville risikert livet.

Breivik og Lippestad

Anders Behring Breivik forlater regjeringskvartalet like før bomben smeller 22. juli med en pistol i høyre hånd (t.v.). Advokat Geir Lippestad sier at Breivik ville skutt mot politi som forsøkte å stoppe ham.

Foto: Gorm Kallestad / ABC Nyheter/Scanpix

Breivik hadde en pistol i hånden da han gikk vekk fra bilen han hadde parkert utenfor regjeringsbygget.

Den som hadde forsøkt å stanse ham da, ville risikert livet, skriver Dagsavisen.

Det er den terrorisiktedes advokat Geir Lippestad som forteller dette.

– Jeg kan bekrefte at min klient har fortalt at han med livet som innsats ville ytt motstand med det våpenet han hadde hvis noen hadde forsøkt å fjerne bomben eller bilen bomben var i, sier Lippestad.

Han bekrefter at hans klient ville vært villig til å dø hvis politiet eller andre hadde konfrontert ham i Oslo.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Andreas Olsen på Hammersborg torg

Andreas Olsen befant seg bare meter fra Anders Behring Breivik i Grubbegata 22. juli. Han tipset senere politiet om registreringsnummeret på fluktbilen.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

Bare sagt det til advokaten

Ifølge avisen har Breivik ennå ikke sagt noe i politiavhørene om hvorvidt han ville ha overgitt seg om han hadde blitt forsøkt pågrepet etter at bomben gikk av.

Men i samtalene han har hatt med sin advokat, skal han altså ha gitt uttrykk for at han ikke ville ha gjort det.

– Målet var å skape så mye ødeleggelser og drepe så mange som nødvendig for å skape oppmerksomhet nok til å være sikker på at hans manifest ville bli spredt ut til verden.

Etter at han hørte på radioen om skadeomfanget i regjeringskvartalet tok han den endelige beslutningen om å fortsette aksjonen, sier Lippestad, som understreker at hans klient har en virkelighetsoppfatning som det er vanskelig å sette seg inn i.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger