Hopp til innhold

– Breivik vil sende et signal til venner og fiender

SKIEN FENGSEL/OSLO TINGRETT (NRK): Eksperter mener Anders Behring Breivik er opptatt av å vise omverdenen at han har blitt nazist. Terroristen har forsøkt å sende brev til beryktede nazister for å spre sitt budskap.

Breivik viser nazihilsen i retten

NAZIHILSEN: En glattbarbert og blek Anders Behring Breivik hevet hånden i en nazihilsen da han ankom rettssaken i Skien fengsel tirsdag.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Den sivile rettssaken om Anders Behring Breiviks soningsforhold startet slik mange forventet og fryktet: Etter å ha entret den provisoriske rettssalen i gymsalen i Skien fengsel, hevet den glattbarberte terroristen armen i en hilsen som fikk blitzregnet til å hagle.

Hilsenen minnet om den massedrapsmannen gjentok flere ganger i straffesaken i 2012. Forskjellen var at hånden denne gang ikke var knyttet i en neve, men strukket vanrett ut mot pressekorpset.

Historiker Øystein Sørensen

KLYPE SALT: Historiker og ideologiekspert tar det med en klype salt når Breivik i brev fremstiller det som han har vært en tilhenger av nasjonalsosialismen over lengre tid.

Foto: Sissel Drevsjø/Universitetet i Oslo

Ideologiekspert og professor Øystein Sørensen ved Universitetet i Oslo sier til NRK at håndbevegelsen trolig skyldes at Breivik ønsker å vise at han er blitt en «bekjennende nasjonalsosialist».

– Det var han ikke i 2011. Den ideologiske begrunnelsen han ga for terroraksjonen da var ikke nazistisk. Men i fengsel har han sendt ut flere brev med nye, ideologiske manifester, der han nå erklærer seg som nasjonalsosialist, sier Sørensen.

NRKs krimkommentator Olav Rønneberg sier det ikke var noen synlige endringer ved Anders Behring Breivik da han møtte i retten i Skien fengsel.

– Nasjonalsosialismen sentral

Breiviks advokat Øystein Storrvik fremholder at Breivik har «konvertert» til nazismen i fengsel og setter den nye hilsenen hans inn i denne sammenhengen. Etter det NRK vet skal Breivik blant annet ha utført en seremoni, for å markere at han sverger trosskap til landssviker-dømte Vidkun Quisling.

– Jeg kan ikke kommentere innholdet i mine samtaler med Breivik. Men nasjonalsosialismen har vært et sentralt tema i mange av brevene han har sendt. Når det gjelder hilsenen, synes jeg det var ganske tydelig hva det var, sier Storrvik.

Sørensen mener hensikten med Breiviks hilsen er å sende et signal til «venner, fiender, og mediene» om at han nå har endret sitt idelogiske plattform etter terrorangrepene.

– Hilsenen er et symbol på et felleskap mellom troende og overbeviste nasjonalsosialister. Det er et av de sterkere symbolene på nazismen.

– I det store ideologiske manifestet som han spredte før terroraksjonen, tok han avstand fra nazismen som ideologi. Han sier nå at han egentlig har vært nasjonalsosialist hele tiden, det kan man jo tro hva man vil om, sier Sørensen.

Stoppet brev til nazister

Adele Matheson Mestad

NØDVENDIG: Adele Matheson Mestad argumenterte tirsdag for hvorfor det er viktig å ha en streng kontroll av brevene til Anders Behring Breivik.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

I retten tirsdag kom det også frem at Kriminalomsorgen har stoppet en rekke brev til - og fra terroristen i Skien og Ila fengsel. Ifølge Emberlands kollega Adele Mestad gjelder dette om lag 15 prosent av Breiviks brev de siste årene.

Blant brevene som er stoppet er flere som var ment til profilerte medlemmer av den nynazistiske kriminelle gjengen «Aryan Brotherhood». Flere av disse er dømt for rasistiske drap. Breivik har også forsøkt å sende brev til og kommunisere med den russiske nynazisten Nicola Korole.

– Han har forsøkt å sende brev til «Lasermannen 2», Peter Mangs, Barry Mills, som soner for en rekke rasistiske drap, og til Thomas Silverstein, sier Mestad.

LES MER: Flere detaljer fra rettsdagen i vårt direktesenter

– Dette er grunnlaget for at han forsøkte å dannet et arisk brorskap i norske fengsler, sier advokaten.

Hun påpeker at dette ga grunnlag for ytterligere restriksjoner når det gjelder brevkontrollen.

Mestad viste også en artikkel i Dagbladet, der det kommer fram at Breivik skrev brev til Beate Zschäpe, en tysk nazist.

– Breivik inspirerer i høyreekstreme miljøer, både i ord og handling. Hans egen radikalisering skjedde ved hjelp av internett. Han har som uttalt mål å drive et nettverk fra cellen. Det trengs bare én Breivik for å drepe 77 mennesker. Statens oppgave er å hindre at en ny Breivik inspireres av ham fra cellen, sa Mestad om kontrollen av Breiviks brev.

Anders Behring Breivik i retten i 2012

HJEMMELAGET: Historiker Øystein Sørensen mener Breiviks hilsen i rettssaken fra 2012 fremsto som en «hjemmelaget fascisthilsen».

Foto: Hakon Mosvold,Larsen / Ap

Uenige om soningsforhold

Etter at massemorden hadde vist frem sin kontroversielle håndbevegelse, fortsatte rettsdagen med at advokat Øystein Storrvik redegjorde for Breiviks soningsforhold. Storrvik hevdet blant annet at fengselspersonell har sett antydning til skader som følge av soningsregimet Breivik har vært underlagt.

Massedrapsmannen har sonet helt eller delvis isolert ved Skien og Ila fengsel i 56 måneder, og er nå blekere og betraktelig tynnere i håret enn han var under straffesaken i 2012.

Dette til tross for at helsepersonell, etter det NRK kjenner til, ikke mener soningsregimet har gitt isolasjonsskader. Marius Emberland ved Regjeringsadvokaten, som representerer den norske stat i søksmålet, avfeide imidlertid at menneskerettigheter har blitt brutt.

– Det skal være ubehagelig å sone en langvarig straff, sier Emberland, som kalte Breivik en svært farlig mann.

Terroristen satt stort sett rolig og hørte på Emberlands innledningsforedrag. Tidvis ristet også terroristen på hodet, mens han smilte da retten fikk høre en historie om en medfange som skal ha sagt at han ville drepe ham.

Mindre rom for tolkning

Øyvind Strømmen

MINDRE ROM FOR TOLKNING: Journalist og forfatter mener hilsenen Breivik viste tirsdag er sterkt knyttet til fascismen og nazismen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Slik det vil forstås i dag, er dette en nazihilsen, ja. Det blir litt mer komplisert når man ser på det i et større historisk perspektiv, sier journalist og forfatter Øyvind Strømmen til NTB.

Religionsviteren beskriver Breiviks hilsen – en strak, løftet høyrearm og flat hånd – som en romersk hilsen. Han peker på at Breiviks hilsen i den forrige rettssaken, en strak høyrearm med knyttet neve, gir større rom for tolkning enn tirsdagens hilsen.

– Den siste er ganske uløselig knyttet til fascistbevegelser og nazismen. Det er en klar ideologisk markering, sier Strømmen.

Lars Gule

NAZIHILSENEN: Forsker Lars Gule slår fast at hilsenen Anders Behring Breivik viste tirsdag er knyttet til nazismen.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Strømmen mener også en viktig hensikt med hilsenen var å tiltrekke seg oppmerksomhet. Det tok ikke lang tid før bilder og video av Breiviks gest var ute på en rekke norske og internasjonale nettsteder.

– Han som nå anser seg som nasjonal-sosialist, altså erklært nazist, kan komme til å inspirere eller oppfordre og kanskje til og med forsøke å gi ordre om å gjennomføre handlinger, sier Lars Gule, forsker på ekstremisme ved Høgskolen i Oslo til NRK.

– Derfor er det viktig at fengselsmyndighetene og politiet følger med på hans kommunikasjon, sier Gule.

PS: På tampen av rettsdagen ba tingrettsdommer Helen Andenæs Sekulic Breivik om å ikke gjøre den omstridte håndbevevelsen de neste dagene i retten. Massedrapsmannen svarte da at det er er snakk om «en nordisk hilsen, som dine forfedre gjorde for 1000 år siden».

Statens prosessfullmektig, advokat Emberland, seier Breivik kort og godt er en svært farlig mann, og at han det er nødvendig med strenge sikkerhetstiltak.

ADVARER: Marius Emberland ved Regjeringsadvokaten mener Anders Behring Breivik er en svært farlig mann, som må sone på et særlig høyt sikkerhetsregime.

Statens prosessfullmektige, advokat Emberland, leser fra en forklaring som Breivik har gitt om et tilfelle hvor en innsatt klarte å ta seg inn til Breiviks avdeling: «Han hamret på celledøra, og da jeg gikk bort, fikk vi øyekontakt gjennom luken. Bare 20 centimeter skilte oss. Om det ikke hadde vært for denne døren, hadde jeg drept deg!, ropte han. Jeg spurte hvorfor det. På grunn av det du gjorde, du er en barnemorder. Jeg elsker landet mitt, svarte han,» leser Emberland.

SMILTE: Anders Behring Breivik smilte i retten da advokat Marius Emberland fortalte om en hendelse der han hevder at en fange forsøkte å drepe ham.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger