Hopp til innhold

– Breivik kan bli drept i fengsel

Eksperter og innsatte tror det kan bli farlig for terrorsiktede Anders Behring Breivik å sone i fengsel.

Fengslingsmøte for Anders Behring Breivik

Sikkerheten er skyhøy når terrorsiktede Anders Behring Breivik fraktes frem og tilbake fra fengslingsmøter. Innsatte mener mange i fengsel vil drepe ham.

Foto: Johansen, Erik / Scanpix

Halden fengsel

De innsatte i Halden fengsel har samlet inn penger til Utøya.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Terrorsiktede Anders Behring Breivik sitter fortsatt i isolasjon på Ila landsfengsel. Men dersom han må sone en dom i fengsel, blir det farlig for ham, skal vi tro innsatte i norske fengsler.

Denne uka hadde Halden fengsels egen radiokanal, Radio Inside, premiere. Å markere avstand til gjerningsmannen, var et av temaene i sendingen.

LES OGSÅ: Breivik kan få 30 år i fengsel

«Etter det som skjedde på Utøya og i Oslo, er vi i Halden fengsel nødt til å beklage en slik hendelse. Vi håper at det norske folk aldri vil assosiere oss med en slik gal manns handlinger. Han er ikke representativ for noe av det vi står for. Vi håper at vår gave fra Halden fengsel som er enkel dagslønn fra alle innsatte, vil være en symbolsk støtte til alle de døde, de skadde og deres nærmeste.»

Slik markerte Radio Inside avstand til Anders Behring Breivik da de gikk på lufta for første gang.

– Frykter at Breivik kommer hit

– Det var vanskelig å være fange etter det som skjedde i Oslo og på Utøya i sommer. Folk kunne jo sammenligne oss med Breivik, sier Haakon Winther som soner i Halden fengsel.

– Alle fangene er enige, Breivik er ikke som oss. Vi frykter at han kommer til denne avdelingen. Men det skjer vel ikke i vår tid. Det tar lang tid før han kommer seg ut av Ila, sier Robert Halås.

Både Winther og Halås soner lengre narkotikadommer i Halden fengsel.

Radio Inside har tatt et soleklart standpunkt når det gjelder Breivik.

– Breivik ser på seg selv som en helt, men det er ikke sånn vi ser på ham. Det er mange som ville strekt seg langt for å få gjort noe med han. Jeg håper ikke han tar livet av seg. Han bør kjenne på kroppen og kjenne at han er fryst ut. Han er ingen helt, han er den minste dritten av alle i Norge, sier Halås.

– Vil kvitte seg med Breivik

Trond Henriksen fra dokumentaren "Store gutter gråter ikke"

Trond Henriksen har nylig sluppet ut fra Halden fengsel.

Ute i sola står Trond Henriksen som så vidt har rukket å smake på friheten. Han er blant annet kjent fra dokumentarfilmen «Store gutter gråter ikke».

– Det er en deilig følelse å stå på denne siden av muren, sier Trond Henriksen, som nylig har sluppet ut av Halden fengsel.

Han var med på å starte Radio Inside da han satt inne. Nå jobber han som programleder ved radiostasjonen Prime.

Etter noen år bak murene tror han at han vet hva som venter Anders Behring Breivik den dagen han ikke lenger sitter i isolasjon.

– Skal jeg være ærlig, så tror jeg han kan bli tatt av dage, dersom fengselsvesenet ikke passer godt nok på han. Det er fanger i dag, som har gjort så vonde ting, at de tenker at å kvitte seg med Breivik vil gjøre godt. Jeg tror ikke han har mye godt i vente, sier Henriksen.

– Breivik gir de innsatte en ny referanse

Thomas Ugelvik

Thomas Ugelvik.

Foto: UiO

Thomas Ugelvik har forsket på maktforhold i norske fengsler.

– Har det noen gang vært en person i norske fengsler som de innsatte vil ta avstand fra så er det Breivik, sier Thomas Ugelvik.

Han mener Breivik gir de innsatte en ny referanse å forholde seg til.

– I fengselet løftes for eksempel voldtektsmenn frem når de innsatte skal si: Jeg har gjort noe galt, men jeg har ikke gjort noe så jævlig som en voldtektsmann har gjort. Jeg er rimelig sikker på at alle fanger i norske fengsler har fått en ny referanse de vil heve seg over, sier Ugelvik.

Han tror de innsatte vil tenke: «At han sitter i samme fengsel meg – betyr ikke at jeg er som ham.»

– Den mekanismen tror jeg mange fanger kommer til å gå inn i, sier han.

Angripe med kokende vann

I norske fengsler har fangene sine metoder for å skade innsatte som de mener fortjener det, mener Ugelvik.

– Metodene kan være å stappe folk inn i stor industriell vaskemaskin, eller å angripe dem med kokende vann eller en varm kopp kaffe. Det finnes områder i norske fengsler uten kameraer, og det vet fangene.

Ugelvik tror det enkleste vil være å gå sammen i luftegården.

– Da vet de at fengselsbetjentene må gå og hente beredskapsutstyr, slik at det tar noe tid før betjentene får gjort noe med situasjonen.

– De med lav status vil føle seg bedre

Også på Ullersmo fengsel har de innsatte samlet inn penger til gjenoppbygging av Utøya. NRK treffer en nordmann og en serber som soner i fengselet. Ingen av dem vil navngis.

– Vi har en nær venn her inne som mistet datteren sin på Utøya. Da angrepet skjedde hadde alle i fengselet tårer i øynene på grunn av alle barna som ble drept, sier serberen.

Han har vært noen år i Norge og soner en lengre narkotikadom. Til sammen han og flere andre innsatte samlet inn over 12.000 kroner til gjenoppbygging av Utøya. Det er i snitt en dagslønn fra hver.

Han vil ikke si så mye hva slags velkomst Breivik vil få dersom han havner i et vanlig fengsel.

– Det han har gjort er det verste jeg har sett i mitt liv, sier han.

Nordmannen tror de som har lavest status i fengselet vil føle seg bedre nå.

– Det finnes et visst hierarki i et fengsel. Blant annet er pedofile de som ligger i bunn, og selv de vil føle seg bedre ved å peke på Breivik.

LES OGSÅ: – Vi forbereder oss på at Breivik skal sone på Ila

Ila fengsel

Terrorsiktede Anders Behring Breivik sitter i isolasjon på Ila landsfengsel.

Foto: Kristine Hirsti / NRK

AKTUELT NÅ