Breivik til politiet: – Fornærmet over rettspykiaternes konklusjon

POLITIHUSET (NRK.no):Anders Behring Breivik sa at han var fornærmet over at rettspsykiaterne mener han er strafferettslig utilregnelig.

politihuset

FIKK VITE DET HER: Her i politihuset på Grønland fikk Anders Behring Breivik i kveld vite at han vurderes som strafferettslig utilregnelig.

Foto: Jonas Sætre / NRK

Det opplyste politiadvokat Christian Hatlo til NRK.no. Breivik ble tirsdag ettermiddag transportert fra Ila fengsel til politihuset på Grønland for å få vite at rettspsykiaterne mener han er utilregnelig. Etter et kort møte i enerom med forsvarerne, ble han fraktet rett i avhør. Det innledet han med å gi uttrykk for sin indignasjon over de sakkyndiges vurderinger.

– Han sa at han hadde fryktet denne konklusjonen, men han trodde ikke det ville skje. Han sa at han er fornærmet over rettspsykiaternes konklusjon, sier Hatlo.

– Det virket ikke som om han aksepterte det. Men han hadde fryktet dette ville komme, sier Hatlo videre.

Breivik sitter i avhør på politihuset utover kvelden.

kraby

– FRYKTET DETTE: – Han hadde fryktet dette, sier politiadvokat Christian Hatlo, som var til stede da Breivik fikk vite sakkyndig-konklusjonen.

Foto: Jonas Sætre / NRK

Massemorderen har tidligere uttalt at han trodde sakkyndig-rapporten kom til å bli et «gedigent karakterdrap» på ham.

– Behandling livet ut

Rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim skriver i sin rettspsykiatriske erklæring at Anders Behring Breivik er psykotisk, og at han må regne med medisinsk behandling med medikamenter livet ut.

32-åringen var etter Husby og Sørheims vurdering psykotisk både under handlingene og i samtalene med dem. De mener han har diagnosen paranoid schizofreni, og lider av omfattende vrangforestillinger.

Breiviks forsvarerteam, foruten Geir Lippestad som er i USA, fikk erklæringen fra rettspsykiateren Torgeir Husby på Oslo tinghus rundt klokken 9. Det gikk altså over ni timer til Breivik selv ble orientert.

De to medforsvarerne Odd Ivar Grøn og Tord Jordet hadde opprinnelig planlagt å dra ut til Ila fengsel og informere Breivik tirsdag ettermiddag. Planen ble imidlertid omgjort, slik at Breivik heller ble fraktet til Oslo politihus.

Ifølge politiet skal det også gjennomføres et avhør like etterpå.

Breivik selv både uttrykt at han mener han selv er tilregnelig, og at han frykter at den rettsmedisinske rapporten vil føre til et karakterdrap på ham i pressen.

– Gruet seg

Forsvarer Geir Lippestad har fortalt NRK at siktede gruet seg til rapporten kom.

– Han frykter den blir et karakterdrap, noe han også sa i forbindelse med at han ble forespurt om han ville foreta en MR-undersøkelse, sa forsvareren til NRK i forrige uke.

Advokat Lippestad er derimot ikke overrasket over rapporten fra de sakkyndige rettspsykiaterne.

Fra et hotellrom i USA så Anders Behring Breiviks forsvarere pressekonferansen der Anders Behring Breivik blir omtalt med diagnosen paranoid schizofren, og at han dermed ikke er strafferettslig tilregnelig.

– Nå får vi se hva kommisjonen kommer frem til, og om den blir stående er det klart at saken har tatt en helt ny vending, sier Lippestad og forklarer at de vil arbeide videre med saken frem til saken starter i Oslo tingrett.

breivik

Anders Behring Breivik tok 77 menneskeliv den 22. juli, men rettspsykiaterne frykter han kan ta flere i framtida i en selvmordsaksjon.

Foto: Overvåkningskamera/Scanpix

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger