– Bør ta en tenkepause om DLD

– Når Tyskland venter, og Sverige utsetter innføringen av datalagringsdirektivet (DLD), er det ingen grunn til at Norge skal gå foran, sier Høyres Michael Tetzschner.

Michael Tetzschner (H)

Michael Tetzschner tror Sveriges utsettelse av datalagringsdirektivet kan påvirke utfallet i Norge.

Foto: Høyre

Bård Hoksrud (Frp)

Bård Hoksrud i Frp vil vente på EUs evaluering av datalagringsdirektivet.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Etter at den svenske Riksdagen i går vedtok å la loven vente i ett år før den innføres, mener flere stortingspolitikere at innføringen av datalagringsdirektivet må utsettes.

Michael Tetzschner sier Norge bør følge Sverige. Han mener vi bør ta en tenkepause.

– Da vil i hvert fall argumentet om at det vil oppstå ulikheter mellom Norge og Sverige være borte.

– Når vi vet at EUs største land ikke har implementert direktivet, så er det mange grunner til at Norge ikke skal være blant de ivrigste til å innføre det, sier han.

Svenskene utsatte

I går klarte et mindretall i den svenske Riksdagen, bestående av Sverigedemokraterna, Miljöpartiet og Vänsterpartiet, å utsette innføringen av datalagringsdirektivet i ett år.

Venstre, KrF, Frp, SV og Senterpartiet mener utsettelsen i Sverige må føre til en utsettelse av stortingsbehandlingen også i Norge.

– Dermed kan vi få med oss EUs evaluering av datalagringsdirektivet før vi tar stilling, sier Bård Hoksrud i Frp.

Han håper EU kommer til å redusere lagringstida, og at de kommer til å gjøre andre endringer som vil styrke personvernet.

– Derfor vil det være veldig rart å innføre direktivet halvannen uke før EUs evaluering blir lagt frem, sier han.

Stortingets transport- og kommunikasjonskomité skal avgi innstilling i saken 30. mars.

4. april skal den opp til votering i Stortinget.

– Saken er avgjort

Nikolai Astrup, som er av de mest profilerte datalagringsdirektivet-motstanderne i Høyre, sa til NTB i går at svenskenes utsettelse ikke er relevant for Høyres behandling av saken.

– Da er det et bedre argument å vente på EUs evaluering, men dette er jo allerede avvist av et flertall på Stortinget, sier han.

Han får støtte av Arbeiderpartiets Anne Marit Bjørnflaten som mener norsk politi trenger et bedre lovverk for lagring og sletting av trafikkdata, uavhengig av hva som skjer i EU og Sverige.

– Vi må behandle dette uavhengig av hva Sverige og EU gjør, sier hun.

Overgrep

Bjørnflaten bruker pågripelsen av 184 mistenkte overgripere i en koordinert pedofiliaksjon i regi av Europol som et argument for å innlemme datalagringsdirektivet i norsk lovgiving, ifølge NTB.

Det viser seg nemlig at ingen er pågrepet i Norge, til tross for at 34 norske nettadresser skal ha vært tilknyttet datanettverket på nesten 70.000 medlemmer. Ifølge Kripos lot ingen norske IP-adresser seg spore fordi de er blitt slettet.

– Dette viser nødvendigheten av et bedre regelverk på dette området og viktigheten av datalagringsdirektivet, mener Bjørnflaten.

Leder i Stopp Datalagringsdirektivet Anders Brenna er oppgitt over politiets manglende IT-kunnskaper. Han mener Kripos har opptrådt politisk i denne saken.

– De kan for dårlig datakompetanse, sier han.

Han mener politiet kunne ha funnet fram til de mistenkte gjennom etterforskning.Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger