NRK Meny
Normal

– Bør la velgerne få være i fred valgdagen

Gammel kutyme forkastes for å vinne velgerens gunst. Nå kjemper de politiske partiene om din stemme helt frem til sluttsignalet.

Faksimile VG - politisk reklame

På VGs forside oppfordrer Jonas Gahr Støre det norske folk til å stemme på Arbeiderpartiet – også på valgdagen.

Foto: Faksimile VG

Valglogo

De siste ukene har velgerne blitt eksponert for politikk i alle kanaler, men der man tidligere langt på vei avsluttet valgkampen lørdag før valget, fortsetter nå kampen frem til målstreken.

På forsiden av dagens utgave av VG, oppfordrer Jonas Gahr Støre velgerne til å stemme på Arbeiderpartiet. Det samme gjør SV på Twitter.

«Stemmer du SV i dag. Del dette bildet og fortell hvorfor», skriver SV på sin profil.

I Dagbladet har leder av Oslo Høyre Nikolay Astrup et politisk innlegg om eiendomsskatt. På Facebook inviterer Miljøpartiet De Grønne til nettmøte og Oslos ordførerkandidat, Fabian Stang, oppfordrer velgerne til å dele hans politiske budskap.

«I dag er det valg! Vurderer du å stemme grønt, men har spørsmål om Miljøpartiet De Grønnes politikk? Lage og Anna svarer deg mellom klokka 14:00 og 16:00 i dag»

Dårlig kutyme

Valgforsker Bernt Aardal

Tidligere ble det ansett som dårlig kutyme å drive valgkamp på valgdagen, sier professor Bernt Aardal.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX
Frank Aarebrot

Valgforsker Frank Aarebrot synes velgerne burde skånes for valgkamp på valgdagen.

Foto: Åge Algerøy / NRK

Valgforsker og professor ved Universitetet i Oslo, Bernt Aardal, sier det tidligere var ansett som dårlig kutyme å drive valgkamp på valgdagen.

– Det ingen lov som hindrer partiene å drive med det, men det er en klar tendens at flere er mer aktive på selve valgdagen, sier Aardal.

Professoren mener partiene nok har skjønt at veldig mange ikke bestemmer seg før helt til slutt.

– Så jeg kan godt skjønne at de benytter seg av muligheten, sier han.

Hans kollega fra Universitetet i Bergen, valgforsker Frank Aarebrot, synes velgerne burde få være i fred på valgdagen.

– Partiene gjør egentlig ikke noe galt – alle benytter seg av muligheten – men jeg synes velgerne burde få et døgn i fred og ro. De trenger tid til refleksjon før de avgir sin stemme.

Aarebrot er ikke tilhenger av lover som begrenser partienes muligheter til å drive valgkamp, men synes det burde være en «gentlemans agreement» at man lot velgerne få være i fred i dag.

Laster Twitter-innhold

Naturlig å være synlig

Kommunikasjonsansvarlig i Arbeiderpartiet, Pia Gulbrandsen, sier det er naturlig for dem å være synlig på valgdagen.

– Dette er noe alle partier gjør, og det er viktig for oss å markere oss, også i dag, sier hun.

Så vidt hun vet, er ingen fra partiet ute blant folk og driver aktiv valgkamp i dag.

Toner ned valgkampen

Også Høyre, som har en helsides annonse i Aftenpostens papirutgave i dag, velger å være synlig på valgdagen. Kampanjeleder for Oslo Høyre, Torbjørn Sølsnæs, sier det ikke er noe nytt at Høyre annonserer for partiet i avisene på valgdagen.

– Det gjør alle. Det er helt naturlig. Samtidig vet vi at 10 prosent av velgerne ikke har bestemt seg før de går til valglokalet.

Men Høyre driver ikke aktiv valgkamp etter at stemmelokalene har åpnet.

– Vi står med Høyres lister på alle stemmesteder, og vi svarer på spørsmål dersom folk lurer på noe. Men vi toner ned valgkampen, og det er slik det burde være.

Kommunikasjonssjef i Venstre, Steinar Haugsvær, sier de også har tonet ned annonseringen i dag, og at det ikke annonserer for partiet i de store riksavisene, men at de til stede med stand på Karl Johans gate i Oslo, og at de har listebærere i hovedstaden.

–Vi har redusert virksomheten betraktelig, og jeg kan ikke se at vi har endret kampanjevirksomheten på valgdagen sammenlignet med forrige stortingsvalg eller kommunevalg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger