Hopp til innhold

– Bør la Utøya ligge en generasjon

Utøya bør ikke brukes til sommerleir for AUF før 22. juli-generasjonen er blitt voksne. Det mener Viljar Hanssen (21), som overlevde etter at han ble skutt i hodet under terrorangrepet.

Viljar Hanssen

Viljar Hanssen overlevde Utøya, og frykter en sommerleir bare fire år etter terroren kan bety en Utøya-turisme der noen kommer for å se stedet det skjedde.

Foto: NRK

Til sommeren skal den første sommerleiren etter angrepet arrangeres på Utøya.

– Fire år er for kort tid for mange. Retorikken med å ta Utøya tilbake er blitt for bokstavelig. Jeg trodde ikke jeg ville reagere så sterkt, men det gjør jeg, sier Hanssen til NRK.

– Hva vil være riktig tidspunkt for å ta i bruk øya?

– Når vår generasjon er ferdig som AUF-ere. Det kan være snakk om 10–20 år.

Frykter A- og B-lag

Hanssen er ikke lenger med i AUF, men er medlem i Arbeiderpartiet. I helga er han på samling for Utøya-ofre i Alta, og det var etter samtaler i gruppa at han bestemte seg for å si dette høyt. Han endte med å ligge våken fram til han formulerte en twittermelding.

Laster Twitter-innhold

Han er redd sommerens leir gir et A- og et B-lag av AUF-ere.

– En del av dem som var der 22. juli, blir utestengt fordi de mener det er for tidlig å dra tilbake.

Hanssen understreker samtidig at det er mange meninger om dette, og at en avgjørelse aldri vil bli riktig for alle. Han vil ikke kritisere AUF, men samtidig vil han øke takhøyden i debatten.

– Ingen skal føle at deres mening er feil dersom de syns det er galt at noen leker der vi mistet våre venner, sier han.

Mani Hussaini

Mani Hussaini sier de har funnet en balanse som ivaretar flere hensyn når de arrangerer sommerleir i år. Leiren blir blant annet kortere enn før.

Foto: Kristoffer Klunk / AUF

– Viktig å ta hensyn

Mani Hussaini leder AUF, og tar sommerleirene tilbake til Utøya 7.–9. august. Han sier det selvfølgelig er greit å mene det Hanssen sier, men mener likevel det er riktig å ta øya i bruk.

– Vi vet enkelte mener det er for tidlig, men samtidig mener mange at tiden er moden. Sommerleiren støttes av AUF, av medlemmer og av den nasjonale støttegruppa etter 22. juli, sier han til NRK fra Arbeiderpartiets landsmøte.

Etter 22. juli var mantraet at Utøya skulle tas tilbake. Planer ble lagt fram allerede i 2012, men disse har AUF senere gått tilbake på.

– Støttegruppa ga oss beskjed om at vi måtte bruke mer tid og lytte til flere, noe vi har gjort. Vi har justert planene og utsatt bygging med over to år. Jeg er glad vi utsatte, planene er mye bedre enn vi hadde da, og jeg mener dette er et forsiktig og fint første steg mot å normalisere bruken av øya, sier Hussaini.

Jeg ønsker veldig sterkt å komme tilbake til sommerleir på Utøya i framtida og se at nye ungdommer tar øya tilbake. Jeg vil bare ikke at det skjer så fort.

Viljar Hanssen (21)

AKTUELT NÅ