Hopp til innhold

– Bør ha en nullvisjon om skader på sykehus

Helsevesenet tar ikke sykehustabber nok på alvor, mener Unni Tobiassen Lie som er med i pårørendegruppa for unaturlige dødsfall. Selv mistet hun sønnen etter en kneoperasjon som i utgangspunktet var ufarlig.

Unni Tobiassen Lie

ENGASJERT: Unni Tobiassen Lie har vært sterkt engasjert i saken om pasientsikkerhet etter at hun mistet sønnen i en sykehustabbe i 2009.

Foto: Randi Elise Midtskog / NRK

I 2009 opplevde hun marerittet da sønnen døde på sykehuset etter en motocrossulykke. Etter en kneoperasjon som i utgangspunktet var ufarlig fikk foreldrene beskjed om at 22-åringen døde på grunn av en blodpropp.

Benjamin Lie i sykesenga etter operasjonen

DØDE: Benjamin Lie i sykesenga etter operasjonen. Først fikk foreldrene høre at 22-åringen fikk blodpropp, men det stemte ikke.

Foto: Unni Tobiassen Lie (Privat) / NRK

Siden de har helsepersonell i familien undersøkte de journalen grundigere, og etter hvert kom det fram at en kombinasjon av mye smertestillende og manglende tilsyn fra sykehusets personale var årsaken til at Benjamin ikke kunne bli med dem hjem igjen.

– Vi sa til hverandre da vi forlot Benjamin på sykehuset at han var på det tryggeste stedet han kunne være. Vi fikk smertelig erfare at det ikke var sånn, sier Lie.

Flere søker erstatning

De siste fem årene har antallet pasienter som har søkt erstatning etter å ha vært innlagt på sykehus økt med 20 prosent, ifølge ferske tall fra Norsk pasientskadeerstatning.

Anne-Grete Skjellanger

Anne-Grete Skjellanger i Pasientsikkerhetsprogrammet er forsiktig med å konkludere med bedring.

Foto: Helsedirektoratet

Samtidig går antall sykehusinnleggelser som ender med uønsket skade ned. Mens det i 2010 var registrert uheldige hendelser ved rundt 16 prosent av innleggelsene, var prosentandelen i 2014 13,9.

Men sekretariatslederen i Pasientsikkerhetsprogrammet Anne-Grete Skjellanger er likevel forsiktig med å konkludere med at det er blitt en bedring.

– Vi trenger flere år for å dokumentere om dette er tilfeldig variasjon eller om det er en forbedring, sier hun.

Vil bedre pasientsikkerheten

Målingene deres er basert på et tilfeldig utvalg av journaler på sykehusene i Norge, og skadene de ser mest av er urinveisinfeksjoner, legemiddelskader, sårinfeksjoner etter operasjoner og andre kirurgiske komplikasjoner.

– Vi bruker tallene på å forbedre pasientsikkerheten. Særlig har vi jobbet med tryggere kirurgi der vi har brukt et sjekkliste slik man bruker på fly. Vi jobber også med samstemming av legemidler slik at man har riktig liste, hjerneslag, urinveisinfeksjoner, infeksjoner knyttet til sentralt venekateter og alle disse områdene hvor mange skader oppstår, sier Skjellanger.

Operasjon ved nevrokirurgisk avdeling

FEIL: Nesten 17.000 pasienter har søkt om erstatning etter skader på sykehus de siste fem årene, slår rapporten som Norsk pasientskadeerstatning publiserer i dag fast. Av dem var det litt over 5.000 som fikk medhold på klagene sine.

Foto: Alem Zebic / NRK

Bør ha høyere ambisjoner

Unni Tobiassen Lie er glad for nedgangen, men tror likevel at mørketallene er store. Hun tror også det kan være vanskelig for helsepersonell å varsle om feil som blir gjort blant kolleger.

– Det er mye som skjer fort på sykehusene og da oppstår det lett feil. Det er mye slurv, og det har sakene som vi har fått inn til pårørendegruppa bevist.

Hun mener vi bør ha en nullvisjon om skader på sykehusene, slik vi har i trafikken.

– Helsevesenet vårt er i verdensklasse, men det skjer likevel mange feil. Jeg kjenner nå at hvis en av mine to gjenlevende sønner skal inn på sykehus, så skal jeg være til stede hele veien.

Når noen dør plutselig på sykehus, er det ikke alltid uunngåelig. Men det kommer sjelden fram om dødsfallet skyldes feil eller brudd på rutiner.
For bare unntaksvis blir det gransket av politiet. (Og Helsetilsynet overlater i stor grad til sykehuset å bestemme sannheten)

Her kan du se dokumentaren NRK Brennpunkt laget om Benjamin og døden på sykehuset.

AKTUELT NÅ